1. Gravid kvinna håller händerna i ryggslutet.
  8 mars 2024

  Akupunktur och nervstimulering lika bra vid bäckensmärta

  Många kvinnor upplever smärtor i bäckenet i samband med graviditet. En avhandling visar att både akupunktur och nervstimulering kan minska både värk och oro.

 2. Nyfödd bebis sover på vuxens axel.
  15 februari 2024

  Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda

  Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.

 3. Person i blått virar rött bandage runt handleden.
  14 november 2023

  Det gör mindre ont när en kvinna frågar om det gör ont

  Den som utsätts för fysisk smärta upplever mindre smärta om det är en kvinna som frågar om smärtan, jämfört med om det är en man som frågar. Det framgår av forskning från Lunds universitet.

 4. 3 oktober 2023

  Så ska AI minska långvarig smärta

  Det är svårt att få hjälp för långvarig smärta. Rätt orsaker till smärtan är svåra att upptäcka. Nu tar forskare AI till hjälp för att fler smärtpatienter ska få rätt behandling.

 5. 17 augusti 2023

  Smärta kan öka risken att dö efter hjärtinfarkt

  Personer som lider av smärta åren efter en hjärtinfarkt har en ökad risk att dö i förtid. Det visar en ny studie.

 6. Man som sitter utomhus. En naken arm, med klocka, samt ett knä syns, samt axel och del av huvud i förgrunden.
  17 maj 2023

  Behandlingar vid artros – hur bra är de, egentligen?

  Behandlingar av artros kan i studier framstå som effektiva. Men hur bra är behandlingarna, egentligen? Det finns en viktig brist som kan påverka forskningsresultaten, menar svenska forskare. Och det handlar om något som många av oss nog känner igen – att smärta kan komma och gå.

 7. Kvinna i helfigur står och ser ut mot Stockholm, sedd bakifrån, sommartid.
  27 april 2023

  Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen

  Nästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.

 8. 13 mars 2023

  Bättre livskvalitet om källan till ryggsmärta kan spåras

  Idag rehabiliteras patienter med kronisk ryggvärk utan att orsaken utreds. Men dubbla vinster finns om smärtproblemen kan lokaliseras till lederna mellan ryggkotorna och därefter behandlas, visar en avhandling.

 9. 8 februari 2023

  Känsliga kvinnor och tåliga män – synen på smärtpatienter lever kvar

  Det finns en tydlig skillnad när långvarig smärta hos män och kvinnor beskrivs i forskning. Det visar en avhandling som också lyfter fram att rådande normer kan leda till skillnader i behandlingen av smärtpatienter.

 10. Kvinna håller händer mot ansiktet
  31 januari 2023

  Smärta i käkarna utmaning för tandvården

  Många lider av akut och långvarig smärta i käkarna. Särskilt drabbade är kvinnor. Behandlingen av käkproblemen är redan idag en utmaning för allmäntandvården, men kan bli ännu större i framtiden.

 11. 24 januari 2023

  Träning i både hög och låg dos effektivt vid knäledsartros

  Träning mildrar smärta och minskar stelhet vid artros i knäleden, men enighet har saknats om vilka övningar och vilken träningsdos som är bäst. En studie har nu undersökt effekten av en hög och låg träningsdos.

 12. 11 januari 2023

  Spädbarnsmassage gynnar både förälder och barn

  Spädbarnsmassage stärker relationen mellan barn och förälder. Massagen minskar stress, lindrar smärta, motverkar gulsot och gör att spädbarnet följer sin viktkurva snabbare.

 13. Gröna cannabisblad
  29 november 2022

  Cannabisstudier skapar rubriker även när resultaten är klena

  Studier som testar cannabis mot smärta får stor medieuppmärksamhet oavsett vilken effekt behandlingen har, enligt en studie från Karolinska institutet. Och placebo spelar en viktig roll i dessa studier, enligt forskarna.

 14. 7 september 2022

  Nackproblem kan ge svåra följder för byggnadsarbetare

  Smärta och skador i nacken som kräver operation är vanligt bland byggnadsarbetare med fysiskt tunga arbeten och risken för att de som opererats ska drabbas av förtidspensionering är hög.

 15. 29 juni 2022

  Ryggfrakturer bland äldre kan förhindras med enkel röntgen

  Kotkompressioner är mycket vanliga bland äldre, och risken att drabbas av nya frakturer är stor. En avhandling från Göteborgs universitet slår fast att nya rutiner för röntgen borde införas för bättre diagnostik och läkemedelsbehandling.

 16. 14 januari 2022

  Försvarets flygare får ont i rygg och nacke

  Besvär i nacke och bröstrygg drabbar många bland Försvarsmaktens flygande personal. Särskilt i riskzonen är de som har haft besvär tidigare, de som har lägre rörlighet eller har sämre uthållighet i nacke och bröstrygg.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera