Artikel från IFAU

Föräldrar kan numera dela på barnbidraget, men många avstår från möjligheten – även om paret går skilda vägar. Det visar en rapport.

Föräldrar till barn som föddes den 1 mars 2014 får automatiskt halva barnbidraget var. Före detta reformdatum fick mamman hela utbetalningen. Om pappan ville få halva bidraget till sitt konto krävdes en anmälning till Försäkringskassan.

Forskare har nu tittat på hur förändringen långsiktigt har påverkat fördelningen av barnbidraget.

Föräldrarna fortsätter med det förvalda alternativet

Det visar sig att mammor som automatiskt fick hela barnbidraget hade hela 55 procent högre sannolikhet att ta emot hela bidraget även på lång sikt, jämfört med mammor i föräldrapar där pengarna delades.

Ungefär halva effekten kvarstår även efter att föräldrarna separerat.

– Det är i linje med att vi människor ofta låter bli att göra aktiva val. Betydelsen av ”förvalda alternativ” har tidigare uppmärksammats inom flera andra områden, såsom pensionssparande och organdonationer, säger forskaren Olof Rosenqvist vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Så gjordes undersökningen

I analysen ingår föräldrar till ungefär 34 000 barn födda under januari–april 2014. Föräldrar till barn födda före den 1 mars jämförs med föräldrar till barn födda efter detta datum med hjälp av register från Försäkringskassan.

Ensamstående avstår från bidraget

I de fall där barnet enbart bor hos ena föräldern har mamman eller pappan rätt till hela barnbidraget. Men inte heller i den här gruppen väljer alla ensamstående föräldrar att aktivt gå emot det förvalda alternativet om delat barnbidrag. Barnbidraget fortsätter därför att delas mellan föräldrarna.

– Att en liten men signifikant andel ensamstående föräldrar avstår från att kräva sin rätt förvånade oss. I denna grupp är barnbidraget vanligtvis en viktig del av hushållsbudgeten. Det sätt som bidraget betalas ut på från början tycks har alltså reella konsekvenser för de här föräldrarnas privatekonomi, säger forskaren Erica Lindahl vid IFAU.

Forskarna finner inte att förvald mottagare spelat roll för barnansvaret. Varken föräldrarnas arbetsinkomster eller fördelningen av föräldraledighet och vård av barn, vabb, påverkas.

Rapport:

Mamman som förvald barnbidragsmottagare: effekter på långsiktig fördelning av barnbidraget och jämställdhet i hushållet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Kontakt:

Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, erica.lindahl@ifau.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera