1. Sluttning med jord i skikt.
    26 juni 2024

    Sura jordar viktiga för lagring av kol

    Sura sulfatjordar – som är vanliga i världen – spelar roll för att fånga in och lagra kol, visar en studie. Resultaten är en pusselbit för att förstå kolets globala kretslopp.

  2. En vit och en brun kanin
    24 juni 2024

    Därför frodas tamkaniner i det vilda

    I många länder har tamkaniner släppts ut i naturen där de orsakar stora skador. Nu har forskare vid bland annat Uppsala universitet löst mysteriet hur de lyckas återanpassa sig till det vilda. Det visar sig att genetiska förändringar gör kaninerna till mästerliga kolonisatörer.

  3. Forskare med stora provtuber på ett fartyg.
    20 juni 2024

    Stora mängder metan kvar i havet efter gasläckan

    Upp till 50 000 ton metan blev kvar i havet efter att Nord Stream-ledningen i Östersjön exploderade, enligt en studie. Det är ännu oklart hur läckan påverkar det marina livet.

  4. Rosa svagt genomskinligt djur med rosa fötter på havsbottnen.
    4 juni 2024

    Rosa havsgris – en av doldisarna i Stilla havets djup

    Rosa havsgrisar med små fötter och skålformade svampdjur med hisnande lång livslängd. Det är några okända arter som forskare från bland annat Göteborgs universitet upptäckt under en djuphavsexpedition till Stilla havet.

  5. Kran arbetar vid berg med gruvdrift.
    19 april 2024

    Mänsklig aktivitet hotar livet i underjorden

    Långt ner i berggrunden finns ett känsligt ekosystem där mängder av mikroorganismer lever. Men gruvdrift och andra mänskliga aktiviteter kan störa livet i underjorden dramatiskt, enligt en studie.

  6. Mätstationer på tundran.
    18 april 2024

    Så påverkar varmare klimat kolutsläppen från tundran

    Ett team med över 70 forskare från olika länder har simulerat effekterna av ett uppvärmt klimat i 28 områden med tundra runt om i världen, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande. För att göra detta har forskarna använt sig av så...

  7. 14 mars 2024

    Så kan illegal timmerexport avslöjas

    Med hjälp av en ny metod kan forskare se var ett träd har blivit avverkat. Målet är att bekämpa illegal timmerexport från Ryssland och Belarus.

  8. Närbild på humla och rosa klöver.
    29 februari 2024

    Så kan betesmarker återställas för att gynna växter och insekter

    Hur kan betes- och gräsmarker restaureras på bästa sätt för att förbättra den biologiska mångfalden? En studie visar att insekter snabbt kommer tillbaka, men omgivningen är viktig för att samspelet med växter ska fungera bra.

  9. En äldre människas hand håller i en kaffekopp, närbild. Färggranna kläder i bakgrunden.
    27 februari 2024

    Högst kvalitet på äldreboenden utan vinstkrav

    Sveriges bästa icke-kommunala äldreboenden drivs av aktörer utan vinstsyfte, visar ny forskning.

  10. Stavformad stenbit med mineraler
    16 februari 2024

    Nya ledtrådar till uråldrigt liv på jorden

    Redan för 3.4 miljarder år sedan fanns livsformer som bildade tidiga ekosystem. Det visar analyser av stenprover i Sydafrika.

  11. Mangrove vid vatten
    1 februari 2024

    Mangroveskogar är bättre kolfångare än väntat

    Det är känt att mangroveskogar och salta våtmarker binder kol. Men de här tidvattenlandskapen är mer effektiva kolfällor än forskare hittills trott.

  12. Höga täta växter under vattenyta.
    16 januari 2024

    Stilla havets tångskogar var tidigt på plats

    Kelpskogar – som är viktiga för havens ekosystem – är betydligt äldre än vad forskare trott. Det visar nya fossilfynd från Stilla havet.

  13. Lövgroda klättrar i en buske
    16 januari 2024

    Förbättrad övervakning kan skydda genetisk mångfald

    Genetisk mångfald är avgörande för att arter ska kunna anpassa sig till klimatförändringar, som redan drabbar till exempel groddjur. Men insatser för att övervaka situationen varierar stort inom EU, visar en studie.

  14. Människor i båtar handlar vid floden
    22 november 2023

    Miljontals människor hotas av ökade risker i floddeltan

    Många av världens deltaområden riskerar att kollapsa i framtiden, men det beror inte främst på klimatförändringar. Snarare är befolkningstillväxt och dålig beredskap ett större hot, särskilt i Asien och Afrika.

  15. 23 oktober 2023

    Stor artrikedom gynnar lagring av kol

    Savanner och andra gräsmarker är viktiga för att binda kol i marken. Men lagringen riskerar att minska i takt med förlusten av biologisk mångfald, visar en global studie.

  16. Myr med vatten
    20 oktober 2023

    Så har våtmarker utvecklats – från istid till nu

    Genom tusentals år har våtmarker längs Norrlands kust blivit viktiga miljöer för att lagra kol. Men hur har myrarnas värld vuxit fram? En avhandling har undersökt ett långsamt recept med många ingredienser.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera