1. Mammut med tjock päls och kraftiga långa betar.
    28 juni 2024

    Mammutarnas sista svåra tid kartlagd

    Färre än tio ullhåriga mammutar gav upphov till den allra sista populationen på Wrangels ö. Trots att stammen återhämtade sig led mammutarna av skadliga mutationer under tusentals år. Men varför de till slut dog ut är fortfarande ett mysterium.

  2. En vit och en brun kanin
    24 juni 2024

    Därför frodas tamkaniner i det vilda

    I många länder har tamkaniner släppts ut i naturen där de orsakar stora skador. Nu har forskare vid bland annat Uppsala universitet löst mysteriet hur de lyckas återanpassa sig till det vilda. Det visar sig att genetiska förändringar gör kaninerna till mästerliga kolonisatörer.

  3. Rosa svagt genomskinligt djur med rosa fötter på havsbottnen.
    4 juni 2024

    Rosa havsgris – en av doldisarna i Stilla havets djup

    Rosa havsgrisar med små fötter och skålformade svampdjur med hisnande lång livslängd. Det är några okända arter som forskare från bland annat Göteborgs universitet upptäckt under en djuphavsexpedition till Stilla havet.

  4. Tre hästar springer under ett travlopp.
    23 maj 2024

    Många hästar klarar inte att trava barfota

    Travhästar tävlar ofta utan skor, men att vara barfota passar inte alla. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit reda på vilka hästar som bör behålla skorna på.

  5. Varg omgiven av träd.
    22 maj 2024

    Rädsla för varg kan hindra naturupplevelser

    För många är naturen en viktig plats för återhämtning. Men fler vargar kan leda till ökad oro att vistas i skog och mark. Det här kan motverka positiva effekter av naturbesök, enligt en studie från Lunds universitet. Forskare ser därför ett behov av att myndigheter möter vargrädslan...

  6. Närbild på ödla med grönfläckigt skinn.
    25 april 2024

    Ödla som liknar Hulken ger nycklar till evolutionen

    Kroppsform, färg och beteende utvecklas ofta tillsammans när arter anpassar sig till sin omgivning. Studier av en stor, stark och grön "Hulk-ödla" visar hur en unik celltyp kan ha spelat en nyckelroll i denna sammanflätade evolution.

  7. Blåbocken liknar en antilop med kraftiga horn och brunaktig päls.
    15 april 2024

    Utrotad blåbock var sårbar för förändring

    Blåbocken är det enda stora afrikanska däggdjuret som dött ut i modern tid. Nu visar forskning att arten var livskraftig fram till att koloniserande européer utrotade den blåskimrande antilopen.

  8. Förstoring av mask med enormt stora röda ögon.
    9 april 2024

    Mystisk mask har ovanligt skarp blick

    Havsborstmasken Vanadis har länge intresserat forskare, men maskarna är svåra att lokalisera eftersom de lever långt ute i havet. Nu har dock ett forskarlag lyckats studera djurets ögon, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande. Havsborstmaskar är en grupp...

  9. Ett rådjur på besök bland blommande trädgård.
    5 april 2024

    Så påverkades vilda djur av pandemin

    Vilda djur anpassar sig hela tiden för att överleva. Vissa djur uppfattar människan som ett hot, medan andra söker skydd och mat i vår närhet. Hur olika djur reagerar på mänsklig närvaro påverkas även av om kontakten sker ute i naturen eller...

  10. Anemon sitter på en klippkant i vatten.
    4 april 2024

    Blyga anemoner vinnare i allt varmare hav

    I naturen kan det löna sig att vara lite försiktig. Havsanemoner som reagerar långsammare på förändring klarar en värmebölja bättre än artfränder som snabbt ändrar sitt beteende. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

  11. Två sälar vilar på stenar i vatten.
    27 mars 2024

    Jakt och klimatförändringar kan hota Östersjöns sälar

    Forskare vid Göteborgs universitet varnar för att dagens jaktkvoter riskerar gråsälens överlevnad i Östersjön på sikt. Slutsatsen utgår från en studie som undersökt effekter av jaktkvoter, tillgång på föda och ett varmare klimat.

  12. Mammutbete på marken, med solnedgång i bakgrunden.
    26 mars 2024

    Varför ska man återuppliva utdöda djurarter?

    Mammutar som betar på Nordamerikas prärier, pungvargar som jagar småvilt på Tasmanien, dronter som hittar tillbaka till Mauritius. Om forskare lyckas återskapa de utdöda djurarterna kan det bli verklighet. Men vad ska det vara bra för?

  13. Snok ringlar på marken
    25 mars 2024

    Snokarna har blivit större – men klarar vintern sämre

    Svenska snokar är världens nordligaste äggläggande reptiler. Forskare har nu undersökt hur klimatförändringar påverkar dem. Studien ger en blandad bild av effekterna, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande. Forskningen, som utgått...

  14. En brun sork bland löv och grenar.
    21 mars 2024

    Sorkfeber allt längre söderut i Sverige

    Skogssorkar i Skåne bär på ett virus som kan orsaka sorkfeber hos människor. Det visar en ny studie. Flera fall av sorkfeber har tidigare upptäckts i områden norr om Uppsala. Men vid två tillfällen, 2018 och 2020, har även personer i Skåne...

  15. Några blåsippor i klunga till höger, skogsmark.
    20 mars 2024

    Vårdagjämning – här är vårtecknen

    Den 20 mars infaller vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa i hela landet. Själva våren kommer däremot vid olika tidpunkter i olika landsdelar. I södra Sverige finns gott om blåsippor medan snön ligger kvar över norra Sverige. Nu vill forskare ha hjälp från landets invånare...

  16. Stor spackhuggare på land.
    14 mars 2024

    Strandad späckhuggare var yngre än väntat

    Späckhuggaren som hittades död på västkusten förra året var bara 18 år gammal. Trots detta var tänderna nedslitna, visar forskares studier.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera