1. 26 mars 2024

  Varför ska man återuppliva utdöda djurarter?

  Mammutar som betar på Nordamerikas prärier, pungvargar som jagar småvilt på Tasmanien, dronter som hittar tillbaka till Mauritius. Om forskare lyckas återskapa de utdöda djurarterna kan det bli verklighet. Men vad ska det vara bra för?

 2. Två randiga zebrafiskar
  6 mars 2024

  Gen ger skydd vid svår muskelsjukdom

  En särskild gen kan på sikt bidra till nya behandlingar av allvarliga muskelsjukdomar, muskeldystrofier. Genen tycks skydda muskler i kroppen från att brytas ned, visar en ny studie på zebrafiskar.

 3. Man äter popcorn i tevesoffa.
  5 mars 2024

  Epigenetiska förändringar kan orsaka typ 2-diabetes

  En studie ger ökat stöd för att epigenetiska förändringar kan bidra till typ 2-diabetes. Forskarna hoppas nu kunna utveckla metoder för att förebygga sjukdomen.

 4. Skelett på ett bord
  28 februari 2024

  Stenåldersmänniskor kan ha haft en strategi mot inavel

  Genetiska analyser ger en ny bild av de sista jägare-samlarbefolkningarna i Västeuropa. Olika släkter levde tillsammans – något som kan ha varit en medveten strategi för att undvika inavel.

 5. Skalle som genomborrats av en pil
  5 februari 2024

  Brutalt slut för tidig befolkning i Skandinavien

  När de första bönderna kom till Skandinavien för 5 900 år sedan utrotades samlar- och jägarbefolkningen inom ett par generationer. Det visar en studie som slår hål på bilden av fredliga möten.

 6. Kvinna håller sina händer över bröstet
  29 januari 2024

  Genetiska förändringar kan förutsäga svår bröstcancer

  Mutationer i kända riskgener kan förutsäga allvarlig bröstcancer som inte upptäcks vid mammografiscreening. Det visar en studie.

 7. Man med ett graviditetstest i händerna.
  18 januari 2024

  Saknad gen kan förklara infertilitet

  En viss gen styr om spermier hos möss ska bli simkunniga och nå sitt mål. Enligt en avhandling kan detta vara en förklaring till manlig infertilitet.

 8. 8 januari 2024

  Snäckan slutade lägga ägg – och gav Darwin rätt

  En strandsnäcka som började föda levande ungar bidrar med kunskap för att förstå evolutionen. Snäckans förändrade reproduktion, som ledde till en ny art, skedde i många små steg.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera