1. Barnmorska undersöker en gravid kvinna.
  29 april 2024

  Barnmorskor missnöjda med nya rutiner för förlossningar

  Nya riktlinjer för tidigare igångsättning av gravida har skapat debatt inom förlossningsvården. En ny studie visar att barnmorskornas arbete och yrkesidentitet påverkas negativt.

 2. Kvinna håller sina händer runt ett par nakna bebisfötter.
  12 april 2024

  Paracetamol under graviditet ökar inte risk för adhd och autism

  Farhågor har funnits att paracetamol under graviditeten kan öka risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Men nu visar en stor studie att det inte finns någon koppling mellan det smärtstillande läkemedlet och neuropsykiatriska diagnoser.

 3. 2 april 2024

  Gravida med fetma behöver inte gå upp i vikt

  Kvinnor med fetma behöver inte gå upp minst fem kilo i samband med graviditet, som föreslås i ifrågasatta riktlinjer. Tvärtom kan utebliven viktökning kopplas till minskade hälsorisker, visar en studie.

 4. Illustration av spermier som närmar sig ett ägg.
  15 mars 2024

  Så skyddar sig ägget mot befruktning av flera spermier

  Efter att ett ägg har blivit befruktat av en spermie stramas det omgivande ägghöljet åt. Det skyddar ägget från att fler spermier tar sig in, visar ny forskning – som också kastar ljus över möjliga orsaker till kvinnlig infertilitet.

 5. Gravid kvinna håller händerna i ryggslutet.
  8 mars 2024

  Akupunktur och nervstimulering lika bra vid bäckensmärta

  Många kvinnor upplever smärtor i bäckenet i samband med graviditet. En avhandling visar att både akupunktur och nervstimulering kan minska både värk och oro.

 6. Nyfödd bebis sover på vuxens axel.
  15 februari 2024

  Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda

  Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.

 7. Alldeles nyfödd bebis ligger på bröstet och tittar.
  13 februari 2024

  Missnöje med BB-vården under pandemin 

  Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. "En skandal" och "jag betydde ingenting" är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.

 8. En nyfödd ligger på bröstet, under en ljusgrön sjukhusrock.
  26 januari 2024

  Därför ökar risken för hjärt-kärlproblem efter preeklampsi

  Kvinnor som drabbas av havandeskapsförgiftning, preeklampsi, under en graviditet löper en ökad risk att utveckla hjärtkärl-sjukdom senare i livet. Nu tror sig forskare veta varför, i detalj.

 9. Man med skägg håller nyfödd bebis som är inlindad i filt, sjukhusmiljö.
  19 januari 2024

  Partnern spelar viktig roll i amningen – och behöver stöd från vården

  Partnern är en nyckelperson vad gäller att öka chanserna till en fungerande amning. Men partners behöver också mer stöd från vården, visar en ny studie.

 10. Späbarn bärs i randig bärsjal, förälderns händer vilar på barnets rygg, inomhusmiljö.
  15 januari 2024

  Förlossningsdepression kopplas till ökad risk att dö

  De som drabbas av depression under eller efter en graviditet har en förhöjd risk att avlida, både av naturliga och onaturliga orsaker. Det visar en ny studie av förlossningar i Sverige. Risken är störst månaden efter diagnosen.

 11. Mamma med bebis i sitt knä
  9 januari 2024

  Autoimmun sjukdom kan öka risken för förlossningsdepression

  Kvinnor med en autoimmun sjukdom har cirka 30 procent högre risk att drabbas av förlossningsdepression. Sambandet är störst vid MS, enligt en studie.

 12. Sittande person håller knäppta händer över sin gravida mage, bär blå kortärmad tröja och grå byxor.
  3 november 2023

  Elbehandling av gravida med psykisk sjukdom tycks ge god effekt

  Elbehandling under graviditet tycks inte medföra allvarliga risker för den gravida och fostret, enligt en ny svensk studie. De flesta av dem som har fått elbehandling upplever också en symtomlindring i sin psykiska sjukdom. Men många frågetecken kvarstår i forskningen.

 13. 3 oktober 2023

  Parfymer kan innebära risker vid IVF

  Användning av parfym kan påverka nivåerna av hormonstörande kemikalier hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning. Det visar en studie.

 14. Person med gravidmage står i träningskläder och med gångstav och tittar till vänster. Högt berg och träd med gula löv i bakgrunden.
  14 juni 2023

  Därför mår kvinnor med MS bättre när de är gravida

  Gravida med MS brukar få en tillfällig lindring i sin sjukdom, under graviditeten. Nu har forskare kartlagt de gynnsamma förändringar som sker under en graviditet och hoppas att det ska visa vägen till nya behandlingar.

 15. En blå karta med vita piller, på rosa och blå yta.
  12 juni 2023

  Samband mellan p-piller och depression – och tonåringarna sticker ut

  De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, enligt en ny studie. Även hos vuxna p-pilleranvändare syns mönstret.

 16. Foster med navelsträng
  12 maj 2023

  Ryggmärgens första tid kartlagd ­– ledtråd till sjukdomar

  Forskare har kartlagt hur ryggmärgens alla celler bildas och utvecklas hos embryon. Det kan öka kunskapen om hur skador och sjukdomar uppstår i nervsystemet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera