1. Varningsskylt för fästingar i en skog.
  4 april 2024

  Så tar sig farligt fästingvirus in i cellerna

  Forskare vet nu hur det fästingburna viruset som orsakar Krim-Kongo blödarfeber tar sig in i kroppens celler. Det här är betydelsefullt för att kunna utveckla läkemedel mot den dödliga sjukdomen.

 2. Malariamygga med droppe blod sitter på hud
  21 februari 2024

  Kiss från kor fångar malariamyggor

  Myggor som sprider malaria gillar att dricka energigivande kiss från kor. Forskare har därför imiterat den lockande doften för att fånga in myggor i Afrika.

 3. Bin flyger in mot kupa
  17 januari 2024

  Invasivt kvalster stort hot mot honungsbin

  Varrokvalster har haft stor påverkan på vilka virus som finns hos bin, visar en internationell studie. Resultaten är viktiga för att kunna övervaka honungsbins hälsa.

 4. Traktor besprutar ett fält med majsplantor.
  12 december 2023

  Så kan åkrarna krylla av nyttiga kryp

  Insekter och andra kryp som lever på åkrar bidrar till att främja grödornas tillväxt. I en avhandling har forskare studerat hur de kan trivas och bli bra medhjälpare till odlare.

 5. Gråbrun nattfjäril sitter på ett löv
  7 december 2023

  Nattfjärilar på rejäl frammarsch i Sverige

  Har du sett ovanligt många fjärilar fladdra omkring under sommarnätterna? Forskning kan visa att två nattflygande arter – som förr knappt fanns – nu blivit mycket vanliga.

 6. Slända med blå kropp sitter på ett blad
  15 november 2023

  Mysteriet med flicksländans färger är löst

  Honorna hos kustflicksländan kan ha ett utseende som gör att de liknar hannar. Hur det här kommer sig har gäckat forskarna, men nu har de löst den genetiska gåtan.

 7. 20 september 2023

  Varm nordisk sommar följdes av fler dödsfall i malaria

  Insektsburna sjukdomar riskerar spridas norrut i takt med ett varmare klimat. En avhandling, som tittat på historiska utbrott av malaria i Norden, visar att en varm sommar gav fler dödsfall i sjukdomen året efter.

 8. 24 augusti 2023

  Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

  Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.

 9. 14 augusti 2023

  Skadat virke kan bli bomull till vården

  Skog som angripits av barkborrar har lågt ekonomiskt värde, men en studie visar att förstört virke kan omvandlas till textilfiber. Ett användningsområde är bomullsprodukter till sjukvården, men även biodrivmedel för transporter.

 10. Fästing på stickat plagg
  11 augusti 2023

  Fästingar tar inte paus under vintern

  Sommaren är fästingarnas tid, men de tycks även vakna till på vintern. De kan vara aktiva även när termometern kryper ner till några få plusgrader, visar en studie.

 11. 8 augusti 2023

  Kunskap brister om bin och gifter

  Bekämpningsmedel innebär ett hot mot pollinerare, men bara ett fåtal bin och insektsgifter har studerats. För en majoritet av världens 20 000 arter är effekterna fortfarande okända, visar en översiktstudie.

 12. Gul blomma med berg i bakgrunden
  7 augusti 2023

  Klimatförändringar ger vilda variationer i Arktis

  Mönstret för naturens tidtabell har förändrats drastiskt under 15 år i den högarktiska delen av Grönland. Trenden med allt tidigare vårar har nu ersatts av en stor variation år från år. Det här kan få allvarliga konsekvenser för arternas möjligheter att anpassa sig till ett...

 13. Termitstack i naturen
  30 juni 2023

  Termiter visar vägen till klimatsmart luftkonditionering

  Termiter är naturens egna ingenjörer – med finurliga lösningar för bra temperatur och ventilation i sin bostad. Deras komplexa stackar kan inspirera framtidens klimatsmarta byggnader, menar forskare.

 14. 28 juni 2023

  Så blir fjärilar klimatspecialister

  Rovfjärilen och rapsfjärilen är lika som bär, men har utvecklat olika strategier för att anpassa sig till växlande säsonger och temperaturer. De har antingen blivit sommarspecialister eller vinterspecialister.

 15. 15 juni 2023

  Fler fjärilar i Sverige när klimatet förändras

  Allt fler dagfjärilar har spridit sig norrut under de senaste 120 åren. Ökande temperaturer har varit avgörande för fjärilarnas nya utbredningsmönster, enligt en ny studie.

 16. 1 juni 2023

  Nya insekter kryper in i svenska träd

  Skalbaggarna lärkborre, lärkbock och liten granbarkborre har etablerat sig i Sverige. En avhandling har undersökt hur de sprider sig och når nya platser.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera