1. Fjäril med svartvitt mönster och ett brunt parti i mitten,
    25 november 2024

    Nya insekter kan hittas med snabbt dna-test

    Så kallad streckkods-dna kan användas för att snabbt och exakt kunna identifiera olika insekter. Det här är ett viktigt steg för att bevara biologisk mångfald, menar forskare som har utvärderat metoden.

  2. Gångssystem i bark där granbarkborre kryper.
    24 september 2024

    Rätt skötsel av skogen kan mota barkborrarna

    Granbarkborrarnas framfart i de svenska skogarna måste minska. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har därför undersökt hur skogen bäst kan skötas för att stå emot de små skalbaggarnas angrepp.

  3. Svart skallbagge sitter på en svamp på ett träd.
    11 september 2024

    Skalbaggar vill ha blandskog för att trivas

    Varierade skogar och en stor mängd död ved krävs för att vissa skalbaggar ska må bra och bidra till biologisk mångfald. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet.

  4. Humla sitter på en växt i kanten av väg där en bil kör förbi.
    11 juni 2024

    Rätt skötsel får vägrenar att surra av humlor och bin

    Anpassad skötsel av vägrenar får blommor, bin och fjärilar att trivas bättre. Men det finns begränsningar. Mycket trafik längs en väg motverkar den positiva effekten för pollinatörerna.

  5. Mygga och händer.
    30 maj 2024

    AI kan öka beredskapen mot tropiska sjukdomar

    Med hjälp av artificiell intelligens och matematiska modeller över resmönster kan spridning av svåra infektionssjukdomar i Europa förutsägas. Beräkningarna kan underlätta åtgärder mot nya smittor, visar en avhandling vid Umeå universitet.

  6. Späda granplantor i odlingstråg.
    15 maj 2024

    Unga träd rustas för gnagande snytbaggar

    Snytbaggar kan döda en stor del av nyplanterade träd på ett hygge. Men det går att öka plantornas eget försvar, visar en avhandling från SLU.

  7. Varningsskylt för fästingar i en skog.
    4 april 2024

    Så tar sig farligt fästingvirus in i cellerna

    Forskare vet nu hur det fästingburna viruset som orsakar Krim-Kongo blödarfeber tar sig in i kroppens celler. Det här är betydelsefullt för att kunna utveckla läkemedel mot den dödliga sjukdomen.

  8. Malariamygga med droppe blod sitter på hud
    21 februari 2024

    Kiss från kor fångar malariamyggor

    Forskare har utvecklat myggfällor som bidragit till att minska spridningen av malaria i byn Magge i södra Etiopien. Fällorna har preparerats med en lockande syntetisk doft av urin från kor. Myggor dricker nämligen färskt kiss från kor och dras till doften. Det innehåller också...

  9. Bin flyger in mot kupa
    17 januari 2024

    Invasivt kvalster stort hot mot honungsbin

    Varrokvalster har haft stor påverkan på vilka virus som finns hos bin, visar en internationell studie. Resultaten är viktiga för att kunna övervaka honungsbins hälsa.

  10. Traktor besprutar ett fält med majsplantor.
    12 december 2023

    Så kan åkrarna krylla av nyttiga kryp

    Insekter och andra kryp som lever på åkrar bidrar till att främja grödornas tillväxt. I en avhandling har forskare studerat hur de kan trivas och bli bra medhjälpare till odlare.

  11. Gråbrun nattfjäril sitter på ett löv
    7 december 2023

    Nattfjärilar på rejäl frammarsch i Sverige

    Har du sett ovanligt många fjärilar fladdra omkring under sommarnätterna? Forskning kan visa att två nattflygande arter – som förr knappt fanns – nu blivit mycket vanliga.

  12. Slända med blå kropp sitter på ett blad
    15 november 2023

    Mysteriet med flicksländans färger är löst

    Honorna hos kustflicksländan kan ha ett utseende som gör att de liknar hannar. Hur det här kommer sig har gäckat forskarna, men nu har de löst den genetiska gåtan.

  13. 20 september 2023

    Varm nordisk sommar följdes av fler dödsfall i malaria

    Insektsburna sjukdomar riskerar spridas norrut i takt med ett varmare klimat. En avhandling, som tittat på historiska utbrott av malaria i Norden, visar att en varm sommar gav fler dödsfall i sjukdomen året efter.

  14. 24 augusti 2023

    Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

    Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.

  15. 14 augusti 2023

    Skadat virke kan bli bomull till vården

    Skog som angripits av barkborrar har lågt ekonomiskt värde, men en studie visar att förstört virke kan omvandlas till textilfiber. Ett användningsområde är bomullsprodukter till sjukvården, men även biodrivmedel för transporter.

  16. Fästing på stickat plagg
    11 augusti 2023

    Fästingar tar inte paus under vintern

    Sommaren är fästingarnas tid, men de tycks även vakna till på vintern. De kan vara aktiva även när termometern kryper ner till några få plusgrader, visar en studie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera