1. Brandman sprutar skum över eld.
    13 juni 2024

    PFAS – så kan vi bli av med evighetskemikalierna

    Aktivt kol, växter och förbränning. Det är några metoder som skulle kunna användas för att få bort PFAS – långlivade ämnen med negativ effekt på hälsa och miljö, visar forskning.

  2. Tatuerare arbetar med en tatuering på ett ben.
    23 maj 2024

    Tatueringar kan öka risken för lymfom

    Det finns ett samband mellan tatueringar och ökad risk att drabbas av lymfkörtelcancer, lymfom. Och storleken på gaddningen tycks inte spela någon roll för risken. Det visar en studie vid Lunds universitet.

  3. Rengöringsprodukter
    6 maj 2024

    Giftiga kemikalier upptäcks med ny AI-metod

    Idag finns en omfattande användning av kemikalier både inom hushåll och industriella processer. Många av kemikalierna når vattendrag och ekosystem. Ett exempel är ämnesgruppen PFAS, som bland annat förekommer i brandskum och många konsumentprodukter...

  4. Plastflaskor sorteras på löpande band.
    30 april 2024

    Återvinningens smutsiga baksida

    Allt mer av samhällets resurser återvinns. Men vilka hälsorisker utsätts återvinningsarbetare för när branschen växer? För första gången ska återvinningsarbetarnas arbetsmiljö i Sverige kartläggas i en bred forskningsstudie.

  5. Gamla bilbatterier staplade intill varandra.
    11 mars 2024

    Högre halter av tungmetaller hos barn nära smältverk

    Barn som bor nära smältverket utanför Landskrona har högre halter av bly, kvicksilver och kadmium i blodet än barn som bor längre bort. Och de senaste 15 åren har nivåerna av kadmium och kvicksilver i blodet inte minskat, vilket oroar forskare.

  6. En person med skyddskläder och visir sitter på huk och svetsar, i industrimiljö.
    5 mars 2024

    Människor utsätts för cancerframkallande ämnen i onödan

    I Sverige exponeras ungefär 18 000 arbetare för det cancerframkallande ämnet sexvärt krom. Forskare har nu gjort en kartläggning vid ett antal svenska arbetsplatser – och menar att människor utsätts för risker i onödan.

  7. En sork tittar upp från en grop i jorden
    21 december 2023

    Höga halter PFAS i jämtländska sorkar

    PFAS-kemikalier finns i både djur, växter och jord på Frösön. Att höga halter finns hos skogssorkar, som äts av många andra djur, oroar forskare.

  8. Plastflaskor hopbuntade i stora kuber, ställda på varandra, blå himmel bakom.
    10 november 2023

    Återvunnen plast innehåller giftiga kemikalier

    När forskare undersökte återvunnen plast som samlats in i 13 länder fann de hundratals giftiga kemikalier, inklusive bekämpningsmedel och läkemedel. Slutsatsen är att återvunnen plast är olämplig för de flesta ändamål.

  9. Klart vatten forsar ut ur ett rör, från vänster.
    10 november 2023

    Ny metod för att rena avloppsvatten på hållbart sätt

    Att få bort föroreningar från avloppsvatten är grundläggande. Men delar av arbetet görs på ett sätt som inte är miljömässigt hållbart. I en avhandling har en ny metod testats för att ta bort föroreningar, bland annat...

  10. Cirka tre meter bred bäck omgiven av träd
    7 november 2023

    Tioler styr hur mycket kvicksilver plankton får i sig

    Människor får i sig kvicksilver genom fisk, men hur hamnar kemikalien i fisken? Ett första steg i kedjan är växtplankton som fiskarna äter. En studie visar att planktonens upptag av kvicksilver styrs av tillgången på så kallade tioler i vattnet.

  11. Elbilar vid laddningsstolpar
    17 oktober 2023

    Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

    Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

  12. Sjö med grönska på två sidor, stenar i vattnet. Sommartid.
    16 oktober 2023

    Årstiden styr vilka kemikalier som hittas i vattendrag

    Det förekommer tydliga säsongsvariationer vad gäller miljöföroreningar i vattendrag och sjöar. UV-filter från solkrämer hittas främst under sommaren, till exempel.

  13. 3 oktober 2023

    Parfymer kan innebära risker vid IVF

    Användning av parfym kan påverka nivåerna av hormonstörande kemikalier hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning. Det visar en studie.

  14. 8 augusti 2023

    Kunskap brister om bin och gifter

    Bekämpningsmedel innebär ett hot mot pollinerare, men bara ett fåtal bin och insektsgifter har studerats. För en majoritet av världens 20 000 arter är effekterna fortfarande okända, visar en översiktstudie.

  15. 22 juni 2023

    PFAS finns kvar i rester från sopor

    PFAS-kemikalier bryts inte ner helt när avfall bränns. De kan hittas i aska, processvatten och rökgaser, visar en studie.

  16. 14 juni 2023

    Nyttig svamp kan rädda jordgubbarna

    Gråmögel ställer till stora bekymmer för jordgubbsodlare. Men en nyttosvamp som minskar angreppen på bären kan bli räddningen, enligt forskare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera