1. Lastfartyg med containrar syns på avstånd. Blått vatten och blålila moln.
  27 mars 2024

  Bullerkartor över Nordsjön visar hur sjöfart påverkar djuren

  Undervattensbuller kan påverka djurlivet i havet på många sätt. Djur kan till exempel få svårare att kommunicera med varandra. Forskare från FOI har därför mätt ljudnivåerna i Nordsjön och gjort "bullerkartor".

 2. Blank vattenyta med cirkulära strängsel vid ytan, fiskodling. Högt berg i bakgrunden.
  28 februari 2024

  Jäst och larver kan bli mat till odlad lax

  Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.

 3. Liten fisk med taggar på ryggen, under vatten.
  14 februari 2024

  Det kan bromsa den oönskade spiggvågen i Östersjön

  Allt fler grunda vikar i Östersjön domineras nu av fisken storspigg, snarare än av gädda och abborre. Det är ett stort problem, men det kan finnas öppningar, enligt en ny studie. Det handlar om att ge rovfiskar som gädda och abborre ökad möjlighet att hjälpas åt att äta upp spiggen.

 4. Vattendrag med en mindre fåra mellan stenbumlingar
  9 februari 2024

  Istiden kan ge svar när vattendrag ska återställas

  Viktiga livsmiljöer för lax och öring har förstörts i svenska bäckar och älvar. Nu har forskare upptäckt avgörande ledtrådar för att återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd.

 5. Närbild på huvudet av en ål.
  12 december 2023

  Flest ålar dör i ett vattenkraftverk

  Efter 800 mil över Atlanten når de små ynglen den svenska kusten. Vad som händer sedan är en sorglig historia. Nu krävs krafttag för att rädda de redan utrotningshotade ålarna från döden i svenska vattenkraftverk.

 6. Forskare håller en 10-15 centimeter lång mörkgrå smörbult med kraftigt huvud och tjocka läppar.
  7 november 2023

  Svartmunnad smörbult – en nykomling som påverkar Östersjöns fiskar

  Den invasiva svartmunnade smörbulten har gjort sig hemmastadd i många kustområden. Här tar den för sig av andra fiskar – men kan även själv bli ett byte. Det visar en avhandling som undersökt samspelet med inhemska arter.

 7. 26 oktober 2023

  Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen

  I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en avhandling.

 8. En torsk simmar mot mörk bakgrund.
  11 oktober 2023

  Därför måste stora och äldre fiskhonor få leva

  Stora och äldre fiskhonor har en avgörande betydelse för återhämtningen hos kommersiellt fiskade fiskbestånd. Nu presenterar forskare ett nytt mått för att få fler stora fiskar att klara sig.

 9. Stim med makrill i hav
  8 september 2023

  Fiskarna i haven krymper – men växer i antal

  Många saltvattenfiskar har minskat i storlek under de senaste 60 åren. Samtidigt har mindre fiskarter blivit allt fler, visar en studie.

 10. 16 augusti 2023

  Invasiv parasit hos ålar kan störa vandring

  Ålar tycks klara parasitangrepp i grunda vatten. Men forskare bekymrar sig för att skador på simblåsan kan orsaka problem när de rör sig på stora djup i Atlanten.

 11. 20 juni 2023

  Fiskbajs kan ge energi till odlingar

  Fiskars avföring kan bli biogas som kan användas för att driva hållbara fisk- och grönsaksodlingar. Samtidigt skapas gödning till växterna, visar en avhandling.

 12. Abborre simmar i akvarium, andra abborrar bakom.
  1 juni 2023

  Nedbrytbar bioplast ger avvikande beteende hos fiskar

  Abborrar får ett avvikande beteende när de exponeras för så kallad bioplast tillverkad av rörsocker. Sådan plast bör inte marknadsföras som ett miljövänligt alternativ, menar doktoranden Azora König Kardgar. – Det borde betraktas som vanlig plast.

 13. 17 maj 2023

  Nya ålgräsängar får djuren att flytta tillbaka

  Den biologiska mångfalden gynnas när ålgräsängar får en ny chans. Djurlivet återvänder snabbt till den nya miljön, visar en studie.

 14. Vatten som flödar nedåt ur rör, moln och blå himmel bakom.
  16 maj 2023

  Nytt svampliknande material suger upp läkemedelsrester ur vatten

  Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat ett material som kan fånga in och bryta ner läkemedelsmolekyler från kommunalt avloppsvatten. Det handlar om ett poröst material som har nano-små kanaler och beter sig som ett slags svamp.

 15. 4 maj 2023

  Tufft för öringen när vattnet blir varmare

  Öringar är på tillbakagång i södra Sverige, men ökar i norr. Klimatförändringarna med fler värmeböljor och torrperioder riskerar att förstärka trenden, enligt en studie.

 16. And med en kull ungar
  28 april 2023

  Nischade våtmarker kan gynna fler arter

  Fåglar och groddjur trivs tillsammans, men fåglar och fiskar har en mer komplicerad relation. För att ta hänsyn till alla arter kan separata våtmarker vara lösningen, menar forskare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera