1. Elbilar vid laddningsstolpar
  17 oktober 2023

  Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

  Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

 2. Presentpåsar med julklappar
  20 december 2022

  Ratade julklappar riskerar hamna på soptippen

  Inte nöjd med den stickade tröjan eller hörlurarna du fick i julklapp? Det troligaste är att varorna efter retur till e-handelsföretaget slängs istället för att säljas igen. Returtrenden är ett växande problem och därför krävs hållbara lösningar, enligt forskare.

 3. Närbild på inslagen present med beige papper och rött snöre, hand med rött nagellack, mörk kofta
  19 december 2022

  Därför ska du ge begagnade julklappar, enligt forskaren

  Att ge begagnade saker i julklapp är inte längre fy skam och innebär en rad fördelar för alla inblandade. Här är forskaren Staffan Appelgrens bästa argument för begagnat under granen.

 4. vy över grön stad
  1 november 2022

  Så blir livet i staden om vi når klimatmålen

  Växter och solpaneler på taken. Fler fruktträd, dammar och kanaler. Mindre plats för bilar och mer plats för umgänge. Så kan städerna te sig i framtiden om vi når klimatmålen, enligt forskare vid Lunds universitet.

 5. 2 september 2022

  Gift i gamla leksaker riskerar barns hälsa

  Att låta barnen leka med ärvda plastleksaker kan vara en risk. När forskare testade gamla leksaker och utklädningsföremål i plast innehöll 84 procent av föremålen gifter som kan orsaka störningar i utvecklingen och fortplantningsförmågan hos barn.

 6. 12 april 2022

  Fler små förpackningar minskar matsvinnet

  Storpack får oss att köpa mer än vi kan äta. En tredjedel av alla livsmedel slängs i soporna. Matsvinnet måste minska och bra förpackningar kan vara ett sätt, menar forskare.

 7. 30 mars 2022

  Restvatten från livsmedelsindustrin boostar algodlingar

  Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna växer snabbare och deras proteininnehåll mångdubblas. Processvatten går alltså från att vara en kostnad till att bli en resurs i livsmedelsindustrin. 

 8. 9 oktober 2020

  Plasten måste få nittionio liv

  Plast är ett gissel för miljön, men också helt nödvändig för att vi ska nå fram till det koldioxidneutrala samhället. Den paradoxala slutsatsen drar en forskargrupp vid Lunds universitet. En lösning på dilemmat kan vara plast med längre liv.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera