1. Stor solpark omgiven av ökensand
  22 februari 2024

  Saharas solparker kan slå mot global energiproduktion

  Utbyggnaden av solenergiparker i Sahara kan ha oväntade effekter i länder långt från ökenområdet. Produktionen av solenergi kan minska i länder som USA, Indien och Kina – men öka i Skandinavien.

 2. Ett fraktfartyg med rött skrov lämnar en hamn
  9 februari 2024

  Ammoniak som fartygsbränsle kan ge nya problem

  Sjöfarten hoppas att ammoniak som fartygsbränsle ska minska koldioxidutsläppen i framtiden. Men bränslet kan i stället skapa nya miljöproblem, menar forskarna bakom en ny studie.

 3. Vitt elflygplan med plats för två personer mot blå himmel.
  23 januari 2024

  Elflygplan har stora klimatfördelar

  Forskare har gjort världens första livscykelanalys av ett mindre elflygplan och jämfört med ett fossildrivet plan. Studien visar att elplanets klimatpåverkan är betydligt lägre. En nackdel är att batterierna kräver sällsynta metaller.

 4. Koksalt i hand
  14 december 2023

  Batterier av salt kan bli miljövänligt alternativ

  Ökad efterfrågan på metaller som litium kan bli en flaskhals för batteritillverkningen. Enligt forskare kan natriumjonbatterier av koksalt och biomassa från skogen bli ett klimatsmart alternativ. En fördel är att råvarorna inte riskerar ta slut.

 5. Elbilar vid laddningsstolpar
  17 oktober 2023

  Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

  Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

 6. 12 oktober 2023

  Ny katalysator banar väg för bränsle laddat med vätgas

  En ny typ av katalysator kan göra det möjligt att tanka bilen med framtidens flytande vätgasbränsle. Det hoppas forskare vid Lunds universitet.

 7. 7 juni 2023

  El billigare än diesel för tunga lastbilar

  Elektrifiering av tunga lastbilar som kör långa sträckor har ansetts olönsamt. Men forskare kan nu visa att el kan vara ett billigare alternativ än diesel.

 8. Algblomning i vatten
  16 maj 2023

  Blågröna alger och solljus kan bli grönt flygbränsle

  I jakten på nya flygbränslen kan kolvätet isopren bli en del av lösningen. Det kan tillverkas av cyanobakterier som tar hjälp av solljus och koldioxid, visar en studie.

 9. 5 april 2023

  Fraktfartyg kan få bättre vind i seglen

  Stora fartyg som seglar över världshaven kan bli en vanligare syn i framtiden. Forskare har nu tagit fram en metod som kan ge utvecklingen av vinddrivna fraktbåtar en skjuts framåt.

 10. Elbil laddas vid en stolpe
  27 mars 2023

  Batteriernas inre liv avslöjas – viktigt steg för nya lösningar

  Forskare har i realtid lyckats följa hur "lynnigt" litium i en battericell beter sig vid upp- och urladdning. Den nya metoden kan bidra till säkrare och effektivare batterier i framtidens bilar och prylar.

 11. Förmögen kvinna anländer till ett väntande privatflyg.
  26 januari 2023

  Reslystna dollarmiljonärer ett växande hot mot miljön

  Dollarmiljonärerna blir allt fler och de reser mycket med flyg. Enligt en ny studie väntas de stå för nästan tre fjärdedelar av koldioxidutsläppen framöver. Krafttag behövs nu för att minska lyxresenärernas miljöpåverkan, menar forskare.

 12. 16 januari 2023

  Elektrifiering av transporter kräver säker delning av data

  För att nå klimatmålen behöver Sverige skynda på elektrifieringen av alla transporter och utveckla en infrastruktur för laddning av fordon. Här spelar datadelning och digitalisering en viktig roll, enligt en ny rapport.

 13. 1 december 2022

  Ultrakänslig sensor kan minska risker med vätgas

  En stor utmaning kantar satsningar på vätgas för att ersätta fossila bränslen. Gasen kan bli explosiv i kontakt med luft. Forskare vid Chalmers har nu tagit fram en optisk sensor som kan upptäcka rekordlåga halter läckande vätgas.

 14. vedbitar lagda på hög
  29 november 2022

  Forskare får el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

  Forskare vid KTH har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge till LED-ljus och en miniräknare.

 15. Många speglar och annan utrustning som forskarna använt.
  28 november 2022

  Forskare styr fotosyntes med speglar

  Med hjälp av speglar, placerade bara hundratals nanometer ifrån varandra, har forskare lyckats dra nytta av ljus på ett effektivt sätt. Deras upptäckt kan användas för att styra fotosyntesens första steg – för att (på sikt) omvandla koldioxid till bränsle.

 16. 12 oktober 2022

  Så kan andelen förnybar el ökas

  Genom att ställa om till flexibla energisystem där fjärrvärmesystem, elsystem och industri samverkar kan problemet med ojämnt energiflöde från vindkraft delvis lösas visar forskning från Linköpings universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera