1. Elbilar vid laddningsstolpar
  17 oktober 2023

  Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

  Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

 2. Silveraktiga metalliska kristaller i en klump, på vit bakgrund.
  26 juni 2023

  Sällsynta metaller har ökat kraftigt i bilar – men återvinningen är skral

  Sällsynta jordartsmetaller som neodym och dysprosium har ökat enormt i nya bilar sedan 2006, med 400 respektive 1 700 procent. Men återvinningen är liten och metallutbudet räcker inte för att möta efterfrågan på bland annat elbilar, enligt en Chalmerskartläggning.

 3. 7 juni 2023

  El billigare än diesel för tunga lastbilar

  Elektrifiering av tunga lastbilar som kör långa sträckor har ansetts olönsamt. Men forskare kan nu visa att el kan vara ett billigare alternativ än diesel.

 4. 28 april 2023

  Första transistorn i trä kan leda elektricitet

  Nu är den här – världens första transistor gjord av balsaträ. Den kan bana väg för utveckling av ny elektronik och styrning av elektroniska växter.

 5. Skadad man med bandage
  19 april 2023

  Svag elstöt snabbar på läkning av sår

  Långvariga sår kan få allvarliga konsekvenser för diabetiker och äldre. Men såren kan läka betydligt snabbare med hjälp av elektrisk stimulering av hudceller, enligt en ny studie.

 6. 35 grader varmt i stad
  12 april 2023

  Extremväder svår utmaning för städernas elnät

  Städer är extra sårbara för höga och låga temperaturer. Det innebär en ökad belastning på elnäten som behöver rustas för extrema klimathändelser, enligt en ny studie.

 7. 15 mars 2023

  Tystare propeller banar väg för bättre elflygplan

  Utvecklingen av det fossilfria flyget tampas med ett problem – effektiva propellrar i eldrivna plan är bullriga. Men nu har forskare hittat en metod som kan leda till tystare och energisnålare flygturer.

 8. 9 mars 2023

  Så kan eldrivna färjor och stora fordon laddas trådlöst

  Forskare har vidareutvecklat en induktionsteknik som gör det möjligt att effektivt ladda batterier trådlöst – utan hjälp av en människa eller en robotarm. Tekniken öppnar för smidigare laddning av eldrivna färjor och stora fordon.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera