1. Platt runt batteri ungefär i en fingertopps storlek.
  14 maj 2024

  Billigt batteri kan säkra elen i låginkomstländer

  I låginkomstländer kan tillgången på elektriciteten vara begränsad. En lösning kan bli ett nytt hållbart batteri som utvecklats av forskare i Sverige.

 2. Elbil laddas på gata.
  26 april 2024

  Ladda elbilen rätt− och slipp oro för batteriet

  Nyblivna och framtida elbilsförare oroar sig ofta för att batteriet ska ladda ur − eller att det tar tid att ladda. Men med rätt vanor behöver detta inte vara ett problem, enligt en studie från Chalmers.

 3. Elbilar vid laddningsstolpar
  17 oktober 2023

  Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

  Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

 4. Silveraktiga metalliska kristaller i en klump, på vit bakgrund.
  26 juni 2023

  Sällsynta metaller har ökat kraftigt i bilar – men återvinningen är skral

  Sällsynta jordartsmetaller som neodym och dysprosium har ökat enormt i nya bilar sedan 2006, med 400 respektive 1 700 procent. Men återvinningen är liten och metallutbudet räcker inte för att möta efterfrågan på bland annat elbilar, enligt en Chalmerskartläggning.

 5. 7 juni 2023

  El billigare än diesel för tunga lastbilar

  Elektrifiering av tunga lastbilar som kör långa sträckor har ansetts olönsamt. Men forskare kan nu visa att el kan vara ett billigare alternativ än diesel.

 6. 28 april 2023

  Första transistorn i trä kan leda elektricitet

  Nu är den här – världens första transistor gjord av balsaträ. Den kan bana väg för utveckling av ny elektronik och styrning av elektroniska växter.

 7. Skadad man med bandage
  19 april 2023

  Svag elstöt snabbar på läkning av sår

  Långvariga sår kan få allvarliga konsekvenser för diabetiker och äldre. Men såren kan läka betydligt snabbare med hjälp av elektrisk stimulering av hudceller, enligt en ny studie.

 8. 35 grader varmt i stad
  12 april 2023

  Extremväder svår utmaning för städernas elnät

  Städer är extra sårbara för höga och låga temperaturer. Det innebär en ökad belastning på elnäten som behöver rustas för extrema klimathändelser, enligt en ny studie.

 9. 15 mars 2023

  Tystare propeller banar väg för bättre elflygplan

  Utvecklingen av det fossilfria flyget tampas med ett problem – effektiva propellrar i eldrivna plan är bullriga. Men nu har forskare hittat en metod som kan leda till tystare och energisnålare flygturer.

 10. 9 mars 2023

  Så kan eldrivna färjor och stora fordon laddas trådlöst

  Forskare har vidareutvecklat en induktionsteknik som gör det möjligt att effektivt ladda batterier trådlöst – utan hjälp av en människa eller en robotarm. Tekniken öppnar för smidigare laddning av eldrivna färjor och stora fordon.

 11. laddning av en elbil
  13 februari 2023

  Elbil ofta billigare – trots rekordhöga elpriser

  Slopad bonus och höga elpriser har gjort att bensinbilar börjar knappa in på elbilarna. Men det är inte säkert att bensindrivna bilar är ett billigare alternativ, enligt en modell som tittat på totalkostnaderna.

 12. Färgglada hus på Grönland
  8 februari 2023

  Mikronät kan ge Arktis grön el

  Avlägsna regioner som Arktis är ofta beroende av dieselgeneratorer för sin energiförsörjning. Nu har forskare vid KTH utvecklat en hållbar lösning – ett litet energisystem som drivs av sol-och vindkraft.

 13. 18 januari 2023

  Laserstrålar kan leda bort åsknedslag

  En kraftfull laser riktad mot himlen kan skapa en virtuell åskledare och leda bort blixtnedslag, det visar experiment som forskare genomfört på ett berg i Schweiz.

 14. vedbitar lagda på hög
  29 november 2022

  Forskare får el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

  Forskare vid KTH har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge till LED-ljus och en miniräknare.

 15. 2 juni 2022

  Klimatvinst när passagerarfärjor färdas ovan vattenytan

  Samma bärplansteknik som revolutionerat segelsporten ska få även passagerarfärjor kan ”flyga fram” över ytan, med betydande klimatvinster som följd. Det menar forskare från Chalmers tekniska högskola.

 16. 24 mars 2021

  Vad kan få Sverige att slockna?

  Om 20 år ska all el i Sverige komma från förnybara källor som vind, sol och vatten. Men vad gör man när det inte blåser, solen gömmer sig bakom molnen och en köldknäpp ökar efterfrågan på el?

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera