1. Kontorsanställda jobbar nära varandra.
  16 april 2024

  Egen bubbla på kontoret kan ge bättre ljudmiljö

  Ljudmiljön i ett öppet kontorslandskap lämnar ofta en del att önska. Men den skulle kunna bli mer behaglig genom innovativ design som skapar "ljudbubblor" runt medarbetarna. Det visar en avhandling.

 2. Person som borrar i träskiva i snickeriverksstad.
  19 mars 2024

  Vibrationsskador vanliga hos snickare

  Ungefär var tredje snickare visar tecken på vibrationsskador i händerna. En av tio unga snickare visar redan tecken på skada. Det är några av resultaten i en ny avhandling om skador som kan uppstå vid arbete med exempelvis borrmaskiner.

 3. Ansikte med blått munskydd.
  24 januari 2024

  Blivande undersköterskor är oförberedda på sexuella trakasserier

  Unga kvinnor som utbildas till undersköterskor beskriver att de utsätts för sexuella trakasserier från patienter under sin praktik – och att problemet både förbises och bagatelliseras. Det visar en ny rapport.

 4. 28 november 2023

  Ensam med appen – så mår en gigarbetare på jobbet

  Taxichaufförerna, buden, frilansarna…hur är det egentligen där ute? Forskare har undersökt hur den växande gruppen gigarbetare mår på jobbet.

 5. 7 november 2023

  Återhämtning livsviktigt för skiftarbetare

  Skift- och nattarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det är lagstadgat. Men felaktigt lagda arbetsscheman är vanliga, och risken att blir sjuk ökar för den som inte får nog återhämtning mellan arbetspassen.

 6. Kvinna jobbar framför dator
  16 oktober 2023

  Mer rörelse på jobbet kan förbättra psykiskt mående

  Insatser för mer fysisk aktivitet och minskat stillasittande kan stärka mentalt välbefinnande hos kontorsanställda. Men det är också viktigt att cheferna uppmuntrar mer rörelse på jobbet, visar en avhandling.

 7. Sjukvårdsledare står inne i en tunnel
  29 augusti 2023

  Trafikolyckor i tunnlar utmaning för ambulanssjukvården

  Snabba och genomtänkta beslut behövs för att rädda liv när en stor olycka inträffar i en tunnel. Men den ovana miljön gör ambulanssjukvårdare tveksamma, visar en avhandling.

 8. Närbild av svart kamera på svart uniformsklädsel.
  27 juni 2023

  Kroppskameror på ordningsvakter – en utveckling att hålla ögonen på

  Ett extra vakande öga på uniformsbröstet – allt fler ordningsvakter bär så kallade kroppskameror med inspelningsfunktion. Men det finns risker med utvecklingen, bland annat gällande etik och rättssäkerhet. Och ordningsvakterna själva är inte odelat positivt inställda till kamerorna,...

 9. Lite äldre person springer i motljus, på gräs, sol bakom.
  12 juni 2023

  Många yrkesgrupper har fått sämre kondition – men inte cheferna

  Konditionen hos många har sjunkit, på bara knappt 20 år. Tydligast syns trenden i yrken med lägre kvalifikationsnivå, som städare, hantverkare och fabriksarbetare. Men hos chefer syns ingen förändring.

 10. 23 maj 2023

  Lite buller räcker för att störa koncentrationen

  Vår arbetsprestation blir sämre om vi utsätts för buller även med så låg ljudstyrka som 40 decibel. Det motsvarar vanligt bakgrundsljud i kontorsmiljöer och kök.

 11. Närbild på nyfödd som ligger och sover.
  25 april 2023

  Många utmattade i kvinno- och nyföddhetsvården under pandemin 

  Utmattning, ett tidigt tecken på utbrändhet, rapporterades under pandemin av nästan en femtedel av tillfrågad personal inom kvinno- och nyföddhetsvård. Det framgår av en studie från Göteborgs universitet.

 12. Kvinna sitter i profil vid skrivbord och jobbar vid datorn, grönska utanför stora fönster bakom.
  21 april 2023

  Kollegor slöt sig i bubblor under pandemins hemmajobb

  Spontana möten och småprat försvann. Inbokade möten blev effektivare. Och kollegor slöt sig, medvetet eller omedvetet, i "bubblor" där inte alla fick vara med. Det här syntes under pandemins distansarbete, enligt forskning.

 13. Byggnadsarbetare, sedd uppifrån, limmar på en fasad iklädd blå arbetskläder och röd hjälm.
  12 april 2023

  Ny epoxiplast kan vara mindre hälsovådlig

  Epoxiplaster, som används inom byggindustrin, kan ge svår kontaktallergi. Nu har forskare tagit fram en ny plast som kan vara betydligt bättre ur hälsosynpunkt.

 14. 30 mars 2023

  Tipsen som ska få unga chefer att må bättre

  Unga chefer är engagerade och ambitiösa, men många mår sämre än sina äldre kollegor. Det visar forskning som resulterat i en guide – med tips för att stötta unga ledare och förebygga psykisk ohälsa.

 15. Hemmajobbare med katt
  6 mars 2023

  Många får mer gjort vid distansarbete

  Distansarbete är inte en lösning som passar alla organisationer, men kan vara positivt för anställdas produktivitet, prestationer och lojalitet. Det visar en översiktsstudie.

 16. 20 februari 2023

  Riskfyllt liv i det svenska skuggsamhället

  Skrupellösa chefer anlitar papperslösa migranter 12 timmar om dagen, 6 dagar i veckan. Villkoren är usla, inte sällan livsfarliga. Den svarta jobbsektorn växer i Sverige och det är viktigt att förstå varför, menar forskaren Shrezod Eraliev.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera