Närbild på inslagen present med beige papper och rött snöre, hand med rött nagellack, mörk kofta
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Att ge begagnade saker i julklapp är inte längre fy skam och innebär en rad fördelar för alla inblandade. Här är forskaren Staffan Appelgrens bästa argument för begagnat under granen.

Staffan Appelgren, lektor i socialantropologi vid Göteborgs universitet, är expert på second-hand och återbruk. Han konstaterar att gåvor som kommer från second-hand eller återbruk allt oftare ses som okej − även om man sällan kan vara helt säker på hur en enskild gåva kommer att tas emot.

Acceptansen har ökat

− Vad man kan säga är att acceptansen för second-hand och återbruk som gåvor har ökat markant senare år, från att ha varit nästan otänkbart, säger Staffan Appelgren.

− En del ställer snarare frågan: ”Ska man verkligen ge bort ytterligare en ny pryl?” Kanske anar vi en begynnande normförskjutning där vi inte behöver ”be om ursäkt” för den återbrukade gåvan.

Skapa snackis runt julbordet

Begagnade julklappar innebär flera fördelar, enligt Staffan Appelgren. En självklar fördel är att något som redan finns fortsätter att användas. Gåvan ges med omtanke, i en bred bemärkelse.

− Du ger inte bara till mottagaren, du ger också till dem som kommer efter oss och ska leva på den här planeten. Sen kan man få tag på saker av bra kvalitet, man kan få dem för en billig peng och man kan hitta unika saker som gör gåvan speciell.

Second-hand och återbruk har ett socialt sammanhang, fortsätter Staffan Appelgren. Prylar och annat bär på en historia som det går att prata om.

− Testa det till jul. Jämför vad som händer rent socialt kring nyproducerade och återbrukade julklappar. Nyproducerade saker är ofta ganska stumma, inte mycket att prata om, medan återbruk ofta väcker berättelser, tankar och känslor. Det blir lika mycket ett socialt utbyte.

Hållbart tips: Ge av din tid

Staffan Appelgren tipsar också om icke-materiella julklappar.

− Ger man saker som inte är hållbara tar man av någon annan, av naturen och framtida generationer. Varför inte ge av sig själv i stället, av sin tid, sin kreativitet och sin omsorg? Ge bort en middag, en promenad, lektioner i något språk. I efterdyningarna av pandemin kan man välja att ge bort sådant som stöttar verksamheter som haft det tufft, som restauranger och kulturevenemang.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera