1. Person med grön rock och röd handväska av märket Hermés, trappa bakom.
  8 april 2024

  Medier ställer sällan kritiska frågor om Sveriges miljardärer

  Mediernas rapportering om svenska miljardärer ifrågasätter sällan den ekonomiska ojämlikheten. Det framgår av en avhandling vid Örebro universitet.

 2. Kvinna letar kläder som hänger på galgar i en butik.
  3 april 2024

  Miljön i fokus när vi köper begagnat

  Trendig design och unika prylar lockar när konsumenter handlar begagnade eller återvunna produkter. Men det främsta skälet att bege sig till en second hand-butik är hänsyn till miljön, visar en studie.

 3. Ung person handlar på nätet.
  28 mars 2024

  Unga vuxna har dålig koll på ekonomi

  Vad är inflation, ränta och riskdiversifiering? De ekonomiska begreppen vållar huvudbry bland många unga vuxna, visar en studie. Samtidigt blir många ungdomar allt mer skuldsatta. Situationen är bekymmersam, menar forskare.

 4. Person med vita kläder, kirurgmunskydd och pannlampa tittar nedåt. Operationssituation.
  26 mars 2024

  Bättre vård för högutbildade vid prostatacancer

  Prostatacancervården i Sverige är ojämlik, på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer av viss vård och behandling för prostatacancer. Deras risk att dö av sjukdomen är dessutom lägre än för andra, visar en studie vid Göteborgs universitet.

 5. Barn i varma ytterkläder och pälskrage runt luvan på den blå jackan sitter i snö med två Siberian Husky-hundar.
  22 mars 2024

  Finland lyckligaste landet – men mäter forskarna rätt?

  Finland är ständig etta i en välkänd internationell "lycko-rankning". Sverige och övriga nordiska brukar också hamna högt. Men skulle människor världen över svara annorlunda om sin lycka om frågan ställdes på lite, lite, annat sätt? Mycket möjligt, enligt forskare vid Lunds...

 6. Kvinna betalar med mobilen på ett kafé.
  22 mars 2024

  Swish och e-fakturor ger grönast betalning

  Vill du vara klimatsmart bör sedlar och mynt inte användas när kaffet eller glassen ska betalas. Det bästa för miljön är digitala betalningar, visar en studie där forskare vid KTH kartlagt hur olika transaktioner påverkar klimatet.

 7. Butik med upphängda kläder och en tavla på vägen med foto av en kvinna.
  7 mars 2024

  Så lockas kvinnor att köpa ohållbart mode

  Klädföretag använder sig i ökad utsträckning av så kallad ideologisk marknadsföring. Den riktar sig framför allt till kvinnor – och den fungerar. Kunder vaggas in i föreställningen om att klädköp innebär en god och hållbar gärning, enligt en ny avhandling.

 8. Mängd ungdomar i vita studentmössor, händer i luften.
  5 mars 2024

  Kommunala sommarjobb kan bli lönefälla

  Unga människor riskerar att få sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram. Unga män och de som har gått yrkesförberedande gymnasieprogram påverkas mest, enligt en ny rapport.

 9. Man med vitt skägg sitter med penna och kaffekopp framför dator. En hög böcker står intill, på bordet.
  23 februari 2024

  Få gör smart pensionsval vid allvarligt hälsobesked

  De som får ett allvarligt hälsobesked precis före pensionen kan välja att ta ut tjänstepensionen snabbare och då få mer pengar per månad. Men det är ganska få som gör det, trots att det i många fall hade varit ett bättre ekonomiskt val. Det visar en ny rapport.

 10. Entrén vid en gymnasieskola i grått och rött. Rött höghus i bakgrunden.
  14 februari 2024

  Att skapa konkurrens mellan skolor slukade tid och pengar

  Forskarna trodde att det skulle ta max två år. Det tog tio. Att konkurrensutsätta den svenska gymnasieskolan på 1990-talet blev en överraskande långdragen och dyr historia, enligt en ny studie.

 11. Entrén vid en gymnasieskola i grått och rött. Rött höghus i bakgrunden.
  14 februari 2024

  Att skapa konkurrens mellan skolor på 90-talet slukade tid och pengar

  Forskarna trodde att det skulle ta max två år. Det tog tio. Att konkurrensutsätta den svenska gymnasieskolan på 1990-talet blev en överraskande långdragen och dyr historia, enligt en ny studie.

 12. En fylld plånbok ligger på ett bord.
  13 februari 2024

  Det tar sju år att hämta sig ekonomiskt efter en uppsägning

  En uppsägning från jobbet verkar inte skada privatekonomin lika mycket som man tidigare har trott. Efter i snitt sju år efter en uppsägning är inkomsten lika hög som för andra, som slapp uppsägning vid samma tidpunkt. Det visar en ny rapport.

 13. Höghus, byggarbetsplats med lyftkran, bostadsmarknad.
  1 december 2023

  Forskare vill att staten tar mer ansvar för bostäderna

  Staten bör ta ett större ansvar för att skapa ett jämlikt och välfungerande bostadssystem. Det menar en grupp forskare som har gjort en genomgång av Sveriges bostadshistoria och synat avgörande händelser.

 14. Tre personer sitter vid träbord i kontorsliknande miljö, händer och armar på bordet, tillsammans med pennor och skrivblock.
  6 oktober 2023

  Magrare a-kassa driver fram inkomstförsäkringar

  I takt med att a-kassan urholkats har fackförbunden sedan början av 2000-talet erbjudit inkomstförsäkring åt sina medlemmar. Försäkringen är viktig för många, men är samtidigt ett steg i riktning mot en mer konservativ eller liberal välfärdsmodell, enligt forskare vid Handelshögskolan...

 15. Vy över Uppsala i skymningsljus
  6 oktober 2023

  Människor med olika inkomst isoleras alltmer från varandra

  Människor med olika inkomstnivå bor i allt högre grad i skilda områden. Det visar ny forskning. Tydligast är utvecklingen för personer med barn.

 16. 5 september 2023

  Utlandsveteraner klarar sig bra i arbetslivet

  Den hemvändande soldaten beskrivs ibland som en person med en tuff tillvaro efter hemkomsten. Men en ny avhandling visar att utlandsveteraner klarar sig bra på den svenska arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera