Språk
-
Språkstörningar hos barn upptäcks med screening
Nya screeningverktyg inom barnhälsovården är effektiva för att identifiera tidiga språksvårigheter hos barn. Det visar två studier där 6 000 barn ingick.
-
Finland lyckligaste landet – men mäter forskarna rätt?
Finland är ständig etta i en välkänd internationell "lycko-rankning". Sverige och övriga nordiska brukar också hamna högt. Men skulle människor världen över svara annorlunda om sin lycka om frågan ställdes på lite, lite, annat sätt? Mycket möjligt, enligt forskare vid Lunds...
-
Vardaglig svenska kan bli språngbräda till språket
När sfi-elever gör praktik på arbetsplatser får de tillfälle att prata svenska, men även höra slang och dialekter. Det bidrar till att de utvecklas i det nya språket, enligt en studie.
-
Barns språkutveckling gynnas av mycket prat
Om vuxna pratar mycket med barn förbättras deras språkutveckling. Det visar en internationell studie av ljudmiljön runt barn över hela världen.
-
Skönlitteratur kan göra grammatiken mer intressant
Att elever läser "riktiga" böcker och utifrån dem lär sig grammatik – det kan vara ett lyckat grepp i svenskundervisningen, enligt en ny avhandling.
-
Sämre resultat när studierna var på engelska
Engelska som undervisningsspråk på universitet kan påverka studierna negativt. En studie visar att teknikstudenters resultat blev betydligt sämre och fler hoppade av utbildningen.
-
AI kan bli hjälpreda vid språkträning
Att lära sig prata på ett främmande språk är viktigt, men inte alltid så lätt. En avhandling har undersökt om en AI-karaktär som samtalspartner kan hjälpa högstadieelever på traven.
-
AI-verktyg läser av känslor och kroppsspråk
Ett AI-system som kan läsa av och sammanfatta känslor och utvecklas just nu vid Stockholms universitet. Verktyget är tänkt att användas av terapeuter, särskilt vid internetbaserad terapi.
-
Att tala in texter kan hjälpa elever med skrivsvårigheter
Att tala in en text kan göra skrivandet enklare för elever med läs- och skrivsvårigheter, enligt en ny avhandling. Och texterna blir inte sämre jämfört med tangentbordstexter.
-
Brist på samtal hinder för nybörjare i svenska
Svenska språket nämns ofta som en språngbräda till integration och inkludering, men en avhandling visar att nyanlända ungdomar möts av flera hinder. Inte minst har språknybörjarna svårt att hitta meningsfulla sammanhang och någon att prata svenska med.
-
Elever måste öva mer på att prata spanska i skolan
Sverige har sedan länge en kommunikativ inriktning på undervisningen i främmande språk. Trots detta har eleverna svårt att nå avsedda nivåer i spanska, särskilt i muntlig språkfärdighet. Hur kan det komma sig?
-
Förskolan viktig för att bevara samiska språk
Förskollärare kan fungera som språkliga förebilder och arbeta tillsammans för mer undervisning på sydsamiska. Det visar en studie som lyfter fram förskolans betydelse för att göra språket mer levande i vardagen.
-
Anstötliga eller ätbara – så beskrivs lukter i engelskan
Anstötliga, illaluktande, väldoftande och ”ätbara”. Så kategoriseras lukter i det engelska språket, enligt forskare – som konstaterar att språk överlag är fattiga på ord för luktupplevelser.
-
Förskolor olika bra på språk och läsning – skillnaderna är stora
Förskolor är olika bra på att stimulera språkutveckling och uppmuntra barnen till skrivande och läsning. Generellt sett är kvaliteten låg, men det finns också förskolor med hög kvalitet, visar en studie.
-
Åldern när du lär dig språk är helt avgörande
Att man är tvåspråkig i Sverige, som barn, gör inte att man blir sämre på svenska. Det som är avgörande för språkutvecklingen är istället vid vilken ålder man börjar lära sig svenska. Det visar forskning – som även kastar ljus över språkutvecklingen för internationellt...
-
Valet: Här är de två partiledare som stack ut i debatter
"Sverige som jag älskar". Inför valet öste svenska partiledare kärlek över Sverige. Och två partiledare utmärkte sig retoriskt, enligt forskare.