1. Barn ritar en teckning.
  3 april 2024

  Språkstörningar hos barn upptäcks med screening

  Nya screeningverktyg inom barnhälsovården är effektiva för att identifiera tidiga språksvårigheter hos barn. Det visar två studier där 6 000 barn ingick.

 2. Barn i varma ytterkläder och pälskrage runt luvan på den blå jackan sitter i snö med två Siberian Husky-hundar.
  22 mars 2024

  Finland lyckligaste landet – men mäter forskarna rätt?

  Finland är ständig etta i en välkänd internationell "lycko-rankning". Sverige och övriga nordiska brukar också hamna högt. Men skulle människor världen över svara annorlunda om sin lycka om frågan ställdes på lite, lite, annat sätt? Mycket möjligt, enligt forskare vid Lunds...

 3. Två personer jobbar ihop på en restaurang
  12 mars 2024

  Vardaglig svenska kan bli språngbräda till språket

  När sfi-elever gör praktik på arbetsplatser får de tillfälle att prata svenska, men även höra slang och dialekter. Det bidrar till att de utvecklas i det nya språket, enligt en studie.

 4. Samtal mellan barn och vuxen
  22 januari 2024

  Barns språkutveckling gynnas av mycket prat

  Om vuxna pratar mycket med barn förbättras deras språkutveckling. Det visar en internationell studie av ljudmiljön runt barn över hela världen.

 5. Lappar i olika färger på ett bord, hand till vänster.
  18 oktober 2023

  Skönlitteratur kan göra grammatiken mer intressant

  Att elever läser "riktiga" böcker och utifrån dem lär sig grammatik – det kan vara ett lyckat grepp i svenskundervisningen, enligt en ny avhandling.

 6. Kvinna sitter framför en dator
  14 september 2023

  Sämre resultat när studierna var på engelska

  Engelska som undervisningsspråk på universitet kan påverka studierna negativt. En studie visar att teknikstudenters resultat blev betydligt sämre och fler hoppade av utbildningen.

 7. 11 september 2023

  AI kan bli hjälpreda vid språkträning

  Att lära sig prata på ett främmande språk är viktigt, men inte alltid så lätt. En avhandling har undersökt om en AI-karaktär som samtalspartner kan hjälpa högstadieelever på traven.

 8. Två personer sitter som svarta siluetter vid ett fönster och talar med varandra.
  27 juni 2023

  AI-verktyg läser av känslor och kroppsspråk

  Ett AI-system som kan läsa av och sammanfatta känslor och utvecklas just nu vid Stockholms universitet. Verktyget är tänkt att användas av terapeuter, särskilt vid internetbaserad terapi.

 9. Bärbar dator och händer, sedda uppifrån.
  14 juni 2023

  Att tala in texter kan hjälpa elever med skrivsvårigheter

  Att tala in en text kan göra skrivandet enklare för elever med läs- och skrivsvårigheter, enligt en ny avhandling. Och texterna blir inte sämre jämfört med tangentbordstexter.

 10. 17 februari 2023

  Brist på samtal hinder för nybörjare i svenska

  Svenska språket nämns ofta som en språngbräda till integration och inkludering, men en avhandling visar att nyanlända ungdomar möts av flera hinder. Inte minst har språknybörjarna svårt att hitta meningsfulla sammanhang och någon att prata svenska med.

 11. 18 januari 2023

  Elever måste öva mer på att prata spanska i skolan

  Sverige har sedan länge en kommunikativ inriktning på undervisningen i främmande språk. Trots detta har eleverna svårt att nå avsedda nivåer i spanska, särskilt i muntlig språkfärdighet. Hur kan det komma sig?

 12. 16 januari 2023

  Förskolan viktig för att bevara samiska språk

  Förskollärare kan fungera som språkliga förebilder och arbeta tillsammans för mer undervisning på sydsamiska. Det visar en studie som lyfter fram förskolans betydelse för att göra språket mer levande i vardagen.

 13. Barn, i profil, luktar på kamomillblommor, himmel bakom
  8 november 2022

  Anstötliga eller ätbara – så beskrivs lukter i engelskan

  Anstötliga, illaluktande, väldoftande och ”ätbara”. Så kategoriseras lukter i det engelska språket, enligt forskare – som konstaterar att språk överlag är fattiga på ord för luktupplevelser.

 14. två barn läser med huvudena ihop
  1 november 2022

  Förskolor olika bra på språk och läsning – skillnaderna är stora

  Förskolor är olika bra på att stimulera språkutveckling och uppmuntra barnen till skrivande och läsning. Generellt sett är kvaliteten låg, men det finns också förskolor med hög kvalitet, visar en studie.

 15. Barn, i mörk profil i solnedgång sittande mot träd, läser en bok.
  3 oktober 2022

  Åldern när du lär dig språk är helt avgörande

  Att man är tvåspråkig i Sverige, som barn, gör inte att man blir sämre på svenska. Det som är avgörande för språkutvecklingen är istället vid vilken ålder man börjar lära sig svenska. Det visar forskning – som även kastar ljus över språkutvecklingen för internationellt...

 16. Magdalena Andersson, till vänster, utomhus och framför mikrofoner.
  19 september 2022

  Valet: Här är de två partiledare som stack ut i debatter

  "Sverige som jag älskar". Inför valet öste svenska partiledare kärlek över Sverige. Och två partiledare utmärkte sig retoriskt, enligt forskare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera