Barn, i profil, luktar på kamomillblommor, himmel bakom
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Anstötliga, illaluktande, väldoftande och ”ätbara”. Så kategoriseras lukter i det engelska språket, enligt forskare – som konstaterar att språk överlag är fattiga på ord för luktupplevelser.

De flesta språk saknar ordförråd för doftupplevelser. Därför används ord från andra områden, som ”tung”, ”god” eller ”fruktig”. Men vilka ord används egentligen och vilka relationer har de till varandra? Det har forskare på Stockholms universitet velat ta reda på, i det engelska språket.

De finner att det engelska ordförrådet, vad gäller lukter, främst skiljer på behagliga och obehagliga lukter samt på lukter av ätbara och icke-ätbara saker.

Luktorden kan delas in i ord som beskriver anstötliga, illaluktande, väldoftande och ”ätbara” lukter.

Kan användas av industrin

Sådan här identifikation och uppdelning av lukt-ord kan exempelvis användas inom mat- och parfymindustrin, säger Thomas Hörberg, forskare i lingvistik och psykologi vid Stockholms universitet.

– Dessa branscher behöver standardiserade vokabulärer för att beskriva och kategorisera lukter och smaker.

Nästa steg i forskningen är att undersöka luktordförrådet på svenska och sedan för andra språk.

AI hjälper till att hitta lukt-ord

Tidigare forskning om ord som beskriver lukter har varit begränsad till på förhand utvalda ord. Försökspersoner har sedan fått göra bedömningar av hur väl dessa ord beskriver på förhand utvalda lukter. Metoden som används i den här forskningsstudien baseras i stället helt på texter från internet.

– Vi identifierar luktord automatiskt genom att undersöka vilka ord som människor oftast faktiskt använder sig av för att beskriva lukter i text. Vi kartlägger sedan ordens betydelser vad gäller luktintryck med hjälp av en AI-metod och behöver därför inte vara beroende av bedömningar från faktiska försökspersoner, säger Thomas Hörberg.

Vetenskaplig artikel:

The semantic organization of the English odor vocabulary (Thomas Hörberg, Maria Larsson och Jonas K. Olofsson), Cognitive Science.

Kontakt:

Thomas Hörberg, docent i lingvistik och knuten till Sensory Cognitive Interaction Lab vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet
thomas.hoerberg@psychology.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera