1. 19 mars 2024

  Sjunga tillsammans är mumma för hjärnan

  Omkring 600 000 personer i Sverige sjunger i kör. Det är en populär aktivitet för såväl yngre som äldre. Men körsång är inte bara roligt och socialt, utan kan också ge mätbara hälsoeffekter.

 2. 1 december 2022

  Svensk reggae – mix av Peps Persson och Bob Marley

  Den svenska reggaekulturen är nästintill outforskad i vetenskapen. Men nu har en forskare djupdykt i svensk reggae och finner en hybridkultur, ett slags mix av Peps Persson och Bob Marley.

 3. 16 juni 2022

  Friare tolkning av noter gjuter liv i klassisk musik

  Teknisk perfektion och nottrohet har varit ett ideal inom västerländsk klassisk musik. Men ett friare förhållande till noterna kan ge lyssnarna nya perspektiv och upplevelser, menar Tomas Löndahlv som undersökt sätt för musiker att frigöra sig från notbilden.

 4. 2 december 2021

  Ta av lurarna när du ska tänka

  En del föredrar att jobba eller plugga med musik. Andra vill ha tyst. Hur vi uppfattar ljud är väldigt individuellt. Musik sägs ofta öka kreativiteten, men nu tyder forskning på att det kan vara precis tvärtom.

 5. 8 april 2019

  Islam spelar stor roll i amerikansk hip-hop

  Ända sedan hip-hopens födelse i South Bronx i New York har islam varit ett centralt inslag i musiken. Islamologen Anders Ackfeldt vid Lunds universitet analyserar flera exempel på detta i sin avhandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera