Kreml i Moskva- med palatsbyggnad och guldfärgade kupoltorn.
Kreml i Moskva.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Den fullskaliga invasion av Ukraina har ökat efterfrågan på analyser av Rysslands militära förmåga. Men att studera detta har alltid varit svårt – och nu ännu mer invecklat. Forskare justerar därför sina metoder.

I över tjugo år har Rysslands- och Eurasienprojektet, RUFS, vid Totalförsvarets forskningsinstitut försökt bedöma vad Ryssland kan uppbåda av militär förmåga i ett tioårsperspektiv.

Allt mer slutet Ryssland

Forskarna använder öppna källor. Men eftersom censur och repressiva åtgärder ökat kraftigt i Ryssland har forskarna behövt se över sina metoder och hur de hanterar källor.

– Kriget har även gjort att den ryska planeringshorisonten är kortare än tidigare och då får källorna en mera begränsad livslängd. Att kunna följa Rysslands politiska, finansiella, samhälleliga, kulturella och militära utvecklingsriktning är viktigt och då behöver vi göra justeringar, säger Maria Engqvist, analytiker på RUFS.

En av slutsatserna i en ny rapport är att studier av Rysslands militära förmåga har blivit mer resurskrävande.

– Därför är det nödvändigt att framöver undersöka fler metoder, fördjupa tvärvetenskapligt samarbete samt utöka det internationella samarbetet mellan forskare och institutioner med ett genuint intresse för rysk militär förmåga, säger Maria Engqvist.

Teknikutveckling ger möjligheter

När öppna databaser stängs ned, och det är svårt att prata med självständiga forskare baserade i Ryssland, ger till exempel AI och satellitdata nya möjligheter.

– Satellitdata från slagfältet kombinerat med genomgångar av årsredovisningar, underleverantörer, jobbannonser och tulldata går att använda för att få en bild av rysk försvarsindustri. Vi på RUFS kan även luta oss mot många års erfarenhet av Rysslandsforskning som gör att vi kan få fram information från platser som inte alla känner till, säger Maria Engqvist.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har studier av landets militära förmåga blivit allt mer komplexa och invecklade.

Risker med snabb analys

Ryssland fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har ökat efterfrågan på snabba analyser. Detta ökar risken för att även trovärdiga webbplatser publicerar felaktig data eller drar för snabba slutsatser, enligt Maria Engqvist.

– Så det gäller att aldrig slarva med granskningsarbetet. Ett exempel är att jämföra Rysslands försvarsutgifter med andra länders utan att ha satt sig in i vad siffrorna från olika länder betyder, säger hon.

Rapport:

Russian Military Capabilities at War: Reflections on Methodology and Sources Post-2022, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera