1. Elev tittar mot tavla där lärare skriver.
  14 juni 2024

  Stora brister i skolan – så kan lärarna bli bättre

  Många elever förstår inte vad de ska lära sig under lektionerna och får inte tillräckligt stöd. Det visar en rapport som pekar på stora brister i grundskolans undervisning. Men om lärarna får feedback – och pratar mer om hur de jobbar i klassrummen – kan undervisningen bli betydligt...

 2. Barn i idrottshall med redskap
  24 maj 2024

  Idrottslärare vill ha högre status

  I över 200 år har idrottslärare kämpat för att höja sin status. Men trots att lön och utbildning numera är likvärdig, anser de att statusen släpar efter kollegor som undervisar i teoretiska ämnen.

 3. Barn pysslar med klossar tillsammans med en lärare.
  16 maj 2024

  Vårdnadshavare litar på förskolans pedagoger

  Vårdnadshavare vill gärna vara delaktiga i barnens förskola, men lämnar utformningen av undervisningen till förskollärarna. Det visar en studie.

 4. Kvinnlig personal håller äldre kvinnas hand.
  13 maj 2024

  Könsroller lever kvar inom äldreomsorgen

  Kvinnliga enhetschefer förväntas komma ihåg födelsedagar och vara empatiska. Män i motsvarande roll betraktas som mer kompetenta men saknar samtidigt stöd. En avhandling från Linköpings universitet visar hur könsroller påverkar lärande och utveckling inom äldreomsorgen.

 5. 24 april 2024

  Spel hjälpte elever att granska nyheter

  I myllret av inlägg på sociala medier är det inte alltid lätt att avgöra om informationen är korrekt och trovärdig. Men genom att använda ett datorspel blev gymnasieelever bättre på att skilja mellan pålitliga och vilseledande nyheter. Det visar en studie vid Uppsala universitet.

 6. Barn leker med siffror på ett golv.
  23 april 2024

  Samarbete med föräldrar kan stärka matematiken i förskolan

  Föräldrar vill att barnen i förskolan förbereds på livets matematik. Förskolans pedagoger vill göra barnen redo för skolans ekvationer. Forskning visar att bättre samarbete mellan hem och förskola behövs.

 7. Pojke döljer ansiktet med en surfplatta
  15 februari 2024

  AI ingen problemfri hjälpreda i skolan

  AI är på frammarsch i skolan. Men för att tekniken ska bli ett fungerande stöd i undervisningen behövs reglering och etiska riktlinjer, menar forskare.

 8. En bok som ligger, uppslagen, ljus i bakgrunden.
  25 januari 2024

  Intersex, asexualitet – så kan sexualundervisningen breddas

  Sexualundervisningen på högstadiet behöver breddas med fler representationer av sådant som intersexuella variationer och asexualitet. Lärare behöver också välkomna och ta tillvara på oväntade kommentarer från eleverna, enligt en ny avhandling.

 9. Barn leker med klossar
  21 november 2023

  Fri lek går före undervisning i svenska förskolor

  Lärande genom lek och kreativt skapande eller fokus på undervisning för att förbereda skolstarten? En avhandling har undersökt vad förskolebarn och pedagoger ägnar sig åt i tre olika länder.

 10. Ett barn med långt brunt hår och glasögon sitter i ett bibliotek och läser.
  20 november 2023

  Särskilt begåvade barn beskrivs på negativt sätt i skolan

  Skolpersonal och rektorer beskriver ofta särskild begåvning hos barn utifrån svårigheter och problem – istället för att se begåvningen som en tillgång för både barnet och verksamheten. Det framgår av en ny avhandling.

 11. Kvinnlig programmerare framför datorskärmar
  31 oktober 2023

  Könsstereotyper bromsar tjejernas teknikintresse

  Både elever och lärare tror att män är bättre på teknik – en föreställning som minskar tjejernas självförtroende. Dessutom tycks inte programmering i skolan väcka elevernas intresse, visar forskning.

 12. Träbord i hemmiljö med uppslagna böcker, dator samt penna på anteckningsblock.
  19 oktober 2023

  Distansstudier – bra för många men risk för dubbelarbete

  Frihet i vardagen. Men också risk för dubbelarbete och känslan av att hem och plugg flyter ihop. Att studera på distans har för- och nackdelar och väcker viktiga frågor om mänskliga relationer, enligt en ny studie.

 13. Lappar i olika färger på ett bord, hand till vänster.
  18 oktober 2023

  Skönlitteratur kan göra grammatiken mer intressant

  Att elever läser "riktiga" böcker och utifrån dem lär sig grammatik – det kan vara ett lyckat grepp i svenskundervisningen, enligt en ny avhandling.

 14. Elever pluggar vid trädbord utomhus, med uppslagna böcker, sommarväder.
  9 oktober 2023

  Oroande gap när skolan lär ut samhällskunskap

  Undervisningen i samhällskunskap skiljer sig mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet. Det betyder att en del elever inte får viktiga kunskaper om demokrati, enligt en ny avhandling.

 15. Bärbar dator och händer, sedda uppifrån.
  14 juni 2023

  Att tala in texter kan hjälpa elever med skrivsvårigheter

  Att tala in en text kan göra skrivandet enklare för elever med läs- och skrivsvårigheter, enligt en ny avhandling. Och texterna blir inte sämre jämfört med tangentbordstexter.

 16. En ask med färgkritor i förgrunden, ett ritande barn i bakgrunden, i oskärpa.
  8 juni 2023

  Därför får inte alla barn rätt stöd i förskolan

  En bra förskola är bra för barns utveckling och välmående. Samtidigt "missar" förskolan en del barn som behöver extra stöd. Varför? Så här säger forskningen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera