1. Närbild av kvinna som sitter med händerna mot ansiktet, där bara hakan syns.
  14 mars 2024

  Samiska kvinnor mer utsatta för våld

  Samiska kvinnor tycks uppleva en större våldsutsatthet än kvinnor i Sverige i allmänhet. Det framgår av en rapport från Umeå universitet. Resultaten är oroande, menar forskarna bakom rapporten.

 2. 2 februari 2024

  Därför är Sápmi fortfarande en svensk koloni

  Vem har rätt till samisk mark – Sápmi eller staten? Frågan aktualiseras varje gång staten vill använda resurserna för energiförsörjning eller gruvdrift, trots samernas rätt till rennäring. Här blir koloniala föreställningar tydliga, menar forskare.

 3. 25 september 2023

  Främmade tallar minskar renarnas betesmark

  Skog med höga contortatallar uppskattas inte av renar på vinterbete. Minskad tillgång på mat bidrar sannolikt till att de undviker dessa områden, enligt en studie.

 4. 2 februari 2023

  Många vill ha renarnas land

  Vindkraftverk kan få renar att svälta. Gruvor klyver samebyar. Tusentals suktar efter det redan hårt belastade renbeteslandet. Men ingen visar på hur allt ska få plats, eller hur man ska handskas med samiska rättigheter, säger konfliktforskaren Kaisa Raitio.

 5. 16 januari 2023

  Förskolan viktig för att bevara samiska språk

  Förskollärare kan fungera som språkliga förebilder och arbeta tillsammans för mer undervisning på sydsamiska. Det visar en studie som lyfter fram förskolans betydelse för att göra språket mer levande i vardagen.

 6. En renko går före sin renkalv över en grön fjälläng
  3 oktober 2022

  Renars bete hotas av människors aktiviteter

  Bara en bråkdel av den yta som renar har rätt att beta på, 4 procent, är helt orörd. Resten av renbeteslandet är påverkat av olika typer av markanvändning som turism, skogsbruk, vägar och järnvägar men också gruvor och vindkraftparker.

 7. 17 november 2021

  Samiskt självbestämmande utan eget territorium

  Det går inte att tala om samiskt självbestämmande så länge man inte har tillgång till, och inflytande över, ett territorium menar statsvetaren Ragnhild Nilsson i en ny avhandling.

 8. 25 maj 2021

  Samhörighet viktig för samer vid livets slut

  Att få vara tillsammans med andra samer, bevara det som är bekant från det dagliga livet, äta den mat man är van vid och att få uttrycka sig på sitt eget språk – är viktigt för samer vid livets slut.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera