1. 22 juni 2023

  PFAS finns kvar i rester från sopor

  PFAS-kemikalier bryts inte ner helt när avfall bränns. De kan hittas i aska, processvatten och rökgaser, visar en studie.

 2. Fören på en brun träbåt, stilla hav och lite land framför.
  12 december 2022

  Miljövänlig bottenfärg bäst i forskarnas test

  Silikonbaserad färg är bättre än kopparbaserad färg på att hålla borta påväxt från båtbottnar, enligt en studie. En god nyhet för miljön, enligt forskarna.

 3. 21 april 2022

  Fler fall av covid-19 efter exponering för PFAS?

  Under pandemins första år var det 19 procent fler bekräftade fall av covid-19 i Ronneby än i grannkommunen Karlshamn. Detta slog forskare vid Lunds universitet fast efter en epidemiologisk studie som slutfördes under hösten 2021. Samtidigt poängterar de att det inte går att påvisa att det...

 4. 2 mars 2022

  Kemikaliemix fick fiskar att ändra beteende

  Hormonstörande ämnen i naturen påverkar inte bara fullvuxna fiskar. De förändrar också hur ynglen beter sig. En studie visar att blandade kemikalier ledde till både hyperaktivitet och annorlunda simning.

 5. havsspray
  24 januari 2022

  Vågor slungar tillbaka dumpade PFAS-kemikalier

  Dumpade PFAS-ämnen frigörs i luften via vågornas havsspray. Och svävar in mot land. Risken finns att luftburna PFAS förorenar dricksvatten längs kusten, säger Ian Cousins, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

 6. Vattendroppar på ett vattenavvisande tyg.
  13 oktober 2021

  PFAS-kemikalier ger fettlever – och drabbar kvinnor mer än män

  Kvinnor blir mer påverkade än män när de utsätts för högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS. Det visar en studie om hur kemikalierna leder till skador på levern, så kallad fettlever.

 7. 21 juni 2021

  Långlivade gifter ansamlas hos foster

  Flera årtionden efter att giftiga substanser förbjudits i många länder, har forskare vid Karolinska Institutet hittat ämnena i organ hos foster. Beslutsfattare måste ta hänsyn till mixen av industriella kemikalier som ansamlas i människor och natur, och inte bara hantera dem enskilt, menar...

 8. 19 maj 2021

  PFAS kan förorena miljön genom vårt avfall

  Vanliga produkter i våra hem innehåller högfluorerade kemikalier, PFAS, som gör dem vatten- och fettavstötande. En ny studie från Umeå visar att giftigt PFAS kan läcka ut i naturen, när dessa produkter hamnar i hushållsavfall.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera