PFAS
-
Fristående organisationer viktiga när PFAS fasas ut
Fristående organisationer kan fungera som effektiva mellanhänder för att få företag att sluta använda PFAS i sina produkter. Det visar en studie vid Örebro universitet som undersökt arbetet för att fasa ut de farliga kemikalierna i förpackningar.
-
Stora mängder PFAS i dagvatten
Betydande mängder PFAS finns i biofilter som ska rena dagvatten från skadliga föroreningar. Det visar en internationell studie med forskare från Luleå tekniska universitet.
-
PFAS finns i juice och puréer för barn
Höga nivåer av vissa PFAS-kemikalier kan finnas i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en studie vid Örebro universitet.
-
PFAS finns kvar i rester från sopor
PFAS-kemikalier bryts inte ner helt när avfall bränns. De kan hittas i aska, processvatten och rökgaser, visar en studie.
-
Miljövänlig bottenfärg bäst i forskarnas test
Silikonbaserad färg är bättre än kopparbaserad färg på att hålla borta påväxt från båtbottnar, enligt en studie. En god nyhet för miljön, enligt forskarna.
-
Fler fall av covid-19 efter exponering för PFAS?
Under pandemins första år var det 19 procent fler bekräftade fall av covid-19 i Ronneby än i grannkommunen Karlshamn. Detta slog forskare vid Lunds universitet fast efter en epidemiologisk studie som slutfördes under hösten 2021. Samtidigt poängterar de att det inte går att påvisa att det...
-
Kemikaliemix fick fiskar att ändra beteende
Hormonstörande ämnen i naturen påverkar inte bara fullvuxna fiskar. De förändrar också hur ynglen beter sig. En studie visar att blandade kemikalier ledde till både hyperaktivitet och annorlunda simning.
-
Vågor slungar tillbaka dumpade PFAS-kemikalier
Dumpade PFAS-ämnen frigörs i luften via vågornas havsspray. Och svävar in mot land. Risken finns att luftburna PFAS förorenar dricksvatten längs kusten, säger Ian Cousins, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
-
PFAS-kemikalier ger fettlever – och drabbar kvinnor mer än män
Kvinnor blir mer påverkade än män när de utsätts för högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS. Det visar en studie om hur kemikalierna leder till skador på levern, så kallad fettlever.
-
Långlivade gifter ansamlas hos foster
Flera årtionden efter att giftiga substanser förbjudits i många länder, har forskare vid Karolinska Institutet hittat ämnena i organ hos foster. Beslutsfattare måste ta hänsyn till mixen av industriella kemikalier som ansamlas i människor och natur, och inte bara hantera dem enskilt, menar...
-
PFAS kan förorena miljön genom vårt avfall
Vanliga produkter i våra hem innehåller högfluorerade kemikalier, PFAS, som gör dem vatten- och fettavstötande. En ny studie från Umeå visar att giftigt PFAS kan läcka ut i naturen, när dessa produkter hamnar i hushållsavfall.
-
Perfluorerade kemikalier kopplas till missfall
Exponering för perfluorerade kemikalier, PFAS, kan kopplas till missfall under tidig graviditet. Det visar forskning från Karlstads universitet. PFAS förekommer i bland annat brandskum och i en lång rad vanliga konsumtionsprodukter.
-
Högfluorerade kemikalier ökar risken för diabetes och celiaki hos spädbarn
Risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om mödrarna utsatts för vanligt förekommande högfluorerade kemikalier under graviditeten. Det visar ny forskning vid Örebro universitet.
-
Marina bakterier som miljöövervakare i havet
Marina bakteriers genuttryck kan vara en värdefull sensor för att upptäcka miljöförändringar orsakade av oss människor. Bakterierna hjälper dessutom till att rena haven och på sikt kan de förhoppningsvis rena dricksvatten från skadliga miljögifter, menar forskare marinekologi vid ...
-
Perfluorerade ämnen och låg födelsevikt hänger samman
Exponering för perfluorerade kemikalier under graviditet kan kopplas till lägre födelsevikt. Det visar den så kallade SELMA-studien som mätt hormonstörande ämnen i blodet hos över 1 500 blivande mammor och deras barn.
-
Förslag på utfasning av ”onödiga” högfluorerade ämnen
De finns i allt från skidvalla till brandsläckningsskum. Och kopplas till en lång rad hälsoproblem, som lever- och testikelcancer, höga kolestrolvärden, låg födelsevikt etc. Forskare från Stockholms universitet lanserar nu ett ramverk för utfasning av "icke nödvändiga" högflourerande...