1. Nyfödd bebis sover på vuxens axel.
  15 februari 2024

  Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda

  Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.

 2. Alldeles nyfödd bebis ligger på bröstet och tittar.
  13 februari 2024

  Missnöje med BB-vården under pandemin 

  Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. "En skandal" och "jag betydde ingenting" är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.

 3. 24 augusti 2023

  Fettsyror förbättrar synen hos för tidigt födda

  För tidigt födda barn som får en kombination av fettsyrorna omega-3 och omega-6 har bättre syn i tvåårsåldern. Det visar en studie.

 4. Kvinna i helfigur står och ser ut mot Stockholm, sedd bakifrån, sommartid.
  27 april 2023

  Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen

  Nästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.

 5. En närbild på en rumpa, klädd i jeans.
  18 april 2023

  Förlossningsskada vid ändtarmen kan ge långvarigt lidande

  Kvinnor som får en bristning vid ändtarmsöppningen när de föder barn dras ibland med problem i decennier efteråt. Det visar en ny studie. Ett vanligt problem är att det läcker bajs, vilket i sin tur kan begränsa livet.

 6. Nyfödd bebis är grönrandig bärsjal på mörkhårig kvinnas bröst.
  4 april 2023

  Nya ledtrådar kring varför bebisar föds för tidigt

  Varför föds vissa för tidigt? Ja, det hela kan handla om att genetiken hos den gravida och fostret är i konflikt med varandra. Det säger forskare efter att ha gjort en stor internationell studie i ämnet.

 7. 27 februari 2023

  Vasaloppsåkare har färre problem med graviditeten

  Kvinnor som åker Vasaloppet har en lägre risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Men det är inte skidåkningen i sig som är avgörande, snarare handlar det om en aktiv livsstil.

 8. 13 februari 2023

  Komplikationer vid graviditet ökar risken för hjärtsjukdom

  Det finns ett samband mellan vissa graviditetskomplikationer och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, visar en studie. Risken är störst för kvinnor som haft havandeskapsförgiftning och högt blodtryck under graviditeteten.

 9. Kvinna i profil håller nyfödd mot sin axel
  23 september 2022

  Det minskar oro och ångest efter kejsarsnitt

  Ett ultraljud och ett samtal med en läkare. Det minskar oro hos kvinnor som har fött med kejsarsnitt, visar studie.

 10. 23 augusti 2022

  Vaginal förlossning påverkar inte kvinnors sexliv

  Kvinnors sexliv påverkas inte negativt av en vaginal förlossning. Forskare har jämfört sexuell tillfredsställelse och sexuell frekvens hos kvinnor som fött vaginalt och med kejsarsnitt.

 11. 24 maj 2022

  Barnmorskor vill följa kvinnor från graviditet till födsel

  Många barnmorskor är positiva till en särskild vårdmodell som innebär mer kontinuitet för kvinnor under hela perioden från graviditet till nybliven förälder. Det visar en studie från Uppsala universitet.

 12. 18 maj 2022

  Föräldraskap i högre ålder kopplas till ökade risker

  Kvinnor som är äldre, ensamstående eller som får barn efter IVF-behandling har större risk att få en komplicerad graviditet och sämre hälsa. En studie visar även att risken för diagnoser kan öka hos barnen. Men det finns också fördelar med att bli mamma efter 40.

 13. 16 maj 2022

  Viktiga faktorer för att barnmorskor ska stanna i yrket

  Fem faktorer pekas ut som avgörande för hur bra barnmorskor trivs på jobbet. Det handlar bland annat om möjligheterna att utvecklas, lösa rollkonflikter och att slippa utbrändhet.

 14. 27 april 2022

  Mammans ursprung påverkar barnets födelsevikt

  Det är stora skillnader i födelsevikt mellan de med svensk bakgrund och de med rötter från icke-västliga länder och skillnaderna ökar kraftigt för den tredje generationen.

 15. 23 mars 2022

  Färre bristningar vid förlossning med två barnmorskor

  Att ha två barnmorskor närvarande vid vaginal förlossning kan förebygga allvarliga bristningar. Det visar en studie gjord vid Lunds universitet.

 16. 11 januari 2022

  Allt vanligare att föda barn efter 40

  I Sverige och Danmark föder allt fler kvinnor barn efter 40. Samtidigt har behovet av assisterad befruktning för kvinnor över 40 i Skandinavien fördubblats under en tioårsperiod.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera