1. Nyfödd bebis sover på vuxens axel.
  15 februari 2024

  Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda

  Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.

 2. Alldeles nyfödd bebis ligger på bröstet och tittar.
  13 februari 2024

  Missnöje med BB-vården under pandemin 

  Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. "En skandal" och "jag betydde ingenting" är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.

 3. 24 augusti 2023

  Fettsyror förbättrar synen hos för tidigt födda

  För tidigt födda barn som får en kombination av fettsyrorna omega-3 och omega-6 har bättre syn i tvåårsåldern. Det visar en studie.

 4. Kvinna i helfigur står och ser ut mot Stockholm, sedd bakifrån, sommartid.
  27 april 2023

  Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen

  Nästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.

 5. En närbild på en rumpa, klädd i jeans.
  18 april 2023

  Förlossningsskada vid ändtarmen kan ge långvarigt lidande

  Kvinnor som får en bristning vid ändtarmsöppningen när de föder barn dras ibland med problem i decennier efteråt. Det visar en ny studie. Ett vanligt problem är att det läcker bajs, vilket i sin tur kan begränsa livet.

 6. Nyfödd bebis är grönrandig bärsjal på mörkhårig kvinnas bröst.
  4 april 2023

  Nya ledtrådar kring varför bebisar föds för tidigt

  Varför föds vissa för tidigt? Ja, det hela kan handla om att genetiken hos den gravida och fostret är i konflikt med varandra. Det säger forskare efter att ha gjort en stor internationell studie i ämnet.

 7. 27 februari 2023

  Vasaloppsåkare har färre problem med graviditeten

  Kvinnor som åker Vasaloppet har en lägre risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Men det är inte skidåkningen i sig som är avgörande, snarare handlar det om en aktiv livsstil.

 8. 13 februari 2023

  Komplikationer vid graviditet ökar risken för hjärtsjukdom

  Det finns ett samband mellan vissa graviditetskomplikationer och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, visar en studie. Risken är störst för kvinnor som haft havandeskapsförgiftning och högt blodtryck under graviditeteten.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera