Malariamygga med droppe blod sitter på hud
Malariamygga
Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Myggor som sprider malaria gillar att dricka energigivande kiss från kor. Forskare har därför imiterat den lockande doften för att fånga in myggor i Afrika.

Forskare har utvecklat myggfällor som bidragit till att minska spridningen av malaria i byn Magge i södra Etiopien. Fällorna har preparerats med en lockande syntetisk doft av urin från kor.

Myggor dricker nämligen färskt kiss från kor och dras till doften. Det innehåller också kväveföreningar som myggorna använder som en slags energidryck för att kunna föröka sig, leva längre och orka flyga långt.

Imiterade lockande doft

Forskarna tog reda på vilka kemiska substanser som lockar myggorna och varför.

I fällorna fanns dessa substanser som luktar som färskt kiss, men med skillnaden att den syntetiska doften varar i minst en månad.

– Vi vill ta fram enkla fällor som kan användas för att kostnadseffektivt bekämpa malaria. Vi kunde se att en av fördelarna med att locka mygg med just denna doft, är att den lockar myggor i alla stadier av livet, säger Rickard Ignell som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och fortsätter:

– Doften drar till sig både hanar och honor, de som ska suga blod, de som nyss sugit blod och de som ska lägga ägg, säger Rickard Ignell som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskare med myggfällan som ser ut som vit tygbox med ett hål på sidan.
Forskaren Rickard Ignell vid SLU arbetar med en myggfälla i labbmiljö. Bild : Johan Persson

Myggorna blev färre

Antalet malariamyggor har ökat under de senaste åren i Etiopien. Men med hjälp av forskarnas myggfällor minskade spridningen av malaria i den etiopiska byn Magge med 60 procent.

– I studien har vi indikationer på att massfångst av myggor med hjälp av den här sortens doftfällor kan vara nästa generations verktyg för att motverka spridning av malaria, säger forskaren Yared Desta vid Addis Abeba-universitetet i Etiopien.

För att kunna säkerställa att resultaten verkligen berodde på fällorna genomförde forskarna tester i två etiopiska byar. En av byarna utrustades med fällor.

– Våra resultat är lovande men vi skulle nu behöva utföra fler fältförsök för att säkerställa att doften lockar till sig malariamyggor även på andra platser i Afrika, säger  Rickard Ignell.

Mer om myggor och malaria

Malaria är en utbredd sjukdom i tropiska och subtropiska delar av världen. Sjukdomen sprids via myggor. De allra flesta malariadödsfall drabbar barn under fem år i Afrika söder om Sahara.

En förklaring till att malariamyggorna ökar i exempelvis Etiopien beror på att de fått ökad motståndskraft, resistens, mot nuvarande läkemedel. I en del länder har myggorna också blivit resistenta mot gifter som idag används i myggnät. Myggorna har även ändrat sitt beteende och suger inte blod inomhus lika mycket som tidigare.

Vetenskaplig studie:

Mosquito odour-baited mass trapping reduced malaria transmission intensity: a result from a controlled before-and-after intervention study[/language], BMC Medicine.

Kontakt:

Rickard Ignell, professor vid institutionen för växtskyddsbiologi, Sveriges lantbruksuniversitet, rickard.ignell@slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera