1. Äldre man vid fönster.
  24 juni 2024

  Ny diabetesmedicin kan minska risken för demens

  Patienter med typ 2-diabetes som behandlas med till exempel Ozempic eller andra GLP-1-analoger, tycks ha en minskad risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 2. 22 maj 2024

  Kroppens budbärare rustas för målstyrd cancerbehandling

  Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen "flaskpost" – små membranbubblor. En studie visar att behandlingen minskar tumörers tillväxt och förbättrar överlevnaden hos möss.

 3. 2 maj 2024

  Ny substans minskade fetma hos möss

  Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma med läkemedelssubstanser som riktar in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det visar en studie på möss.

 4. Kvinna håller sina händer runt ett par nakna bebisfötter.
  12 april 2024

  Paracetamol under graviditet ökar inte risk för adhd och autism

  Farhågor har funnits att paracetamol under graviditeten kan öka risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Men nu visar en stor studie att det inte finns någon koppling mellan det smärtstillande läkemedlet och neuropsykiatriska diagnoser.

 5. Man injicerar läkemedel i magen.
  10 april 2024

  Diabetesmedicin ökar inte risken för cancer i sköldkörteln

  Allt fler använder läkemedel med GLP-1-analoger mot diabetes och fetma, men farhågor har funnits att de kan öka risken för sköldkörtelcancer. Men enligt en stor studie från Karolinska institutet finns ingen koppling till cancerformen.

 6. Tablettburk och en EKG-kurva.
  8 april 2024

  Många behandlas med betablockerare i onödan

  Hälften av alla patienter som skrivs ut från sjukhus efter en liten hjärtinfarkt får behandling med betablockerare i onödan. Det visar en ny studie.

 7. Person med smärta i handlederna.
  28 mars 2024

  Digital tvilling kan skräddarsy behandling vid autoimmun sjukdom

  Patienter med autoimmuna sjukdomar kan få individuellt anpassad medicinering genom att behandla deras digitala tvillingar med tusentals läkemedel. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 8. Man håller i en injektionspenna
  20 februari 2024

  Diabetesmedicin tycks minska risken för svår leversjukdom

  Läkemedel som Ozempic kopplas till minskad risk att utveckla skrumplever och levercancer hos personer med typ 2-diabetes och kronisk leversjukdom. Det visar en studie.

 9. Astronaut flyter i rymde, ovanför jorden
  22 januari 2024

  Så klarar kroppen en resa till Mars

  Musklerna förtvinar och immunförsvaret försvagas i tyngdlöshet. Och ingen vet hur rymdstrålningen påverkar oss i längden. Forskare undersöker hur vår biologi skulle klara den långa resan till Mars.

 10. En hand håller i ett vattenglas och en hand håller i två piller.
  19 januari 2024

  Så kan äldre slippa onödiga skador av sina mediciner

  Gamla personer med många läkemedel löper ökad risk att skadas av sina mediciner. I en ny avhandling föreslås en läkemedelsplan som skulle kunna förhindra sådana skador.

 11. Kvinna med rosa tröja håller graviditetstest i händerna.
  13 december 2023

  Nya diabetesmediciner ökar inte risken för fosterskador

  Nyare läkemedel som används vid behandling av diabetes typ 2, men även för viktminskning, tycks inte innebära någon förhöjd risk för fosterskador. Det visar en stor internationell studie.

 12. 12 oktober 2023

  Därför kan högt blodtryck skada kärlen

  I en studie har forskare undersökt en speciell sensor som reglerar blodtrycket i kroppen. I takt med ökad ålder försämras den skyddande funktionen, något som kan förvärra skador i kärlen och driva på hjärt-kärlsjukdomar.

 13. 5 oktober 2023

  P-piller kan skydda mot ledgångsreumatism

  Kvinnor som äter p-piller har en minskad risk att få ledgångsreumatism. Däremot ökar hormonbehandling i klimakteriet risken att drabbas, visar en studie.

 14. 12 september 2023

  Statiner kopplas till lägre cancerrisk vid tarmsjukdom

  Behandling med statiner tycks minska risken för patienter med ulcerös kolit att drabbas och dö av tjock- och ändtarmscancer. Det visar en studie.

 15. Röda blodkroppar i en ven
  29 augusti 2023

  Nya blodförtunnande medel minskar risken för blödning

  Behandling med moderna blodförtunnande preparat minskar risken för allvarliga blödningar med 45 procent, jämfört med traditionella läkemedel. Det visar en stor studie.

 16. Flicka i säng tittar ut genom fönster
  8 augusti 2023

  Viktiga mutationer kan upptäckas i hjärntumörer hos barn

  Forskare har tagit fram en ny metod för att hitta mutationer vid cancersjukdomen medulloblastom som främst drabbar barn. Fynden kan leda till bättre diagnostik och mer individanpassad behandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera