Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.

Om det förr varit kvinnors ansvar att skicka vykort från hela familjen, eller se till att barn, föräldrar och svärföräldrar gratulerades på födelsedagen, råder idag nya normer.

Det visar en studie där fyrtio personer i olika åldrar intervjuats om  kommunikationsmönster.

Forskarna såg framför allt att kvinnor i yngre generationer inte längre är villiga att göra männens familjearbete.

– I de äldsta generationerna är det ofta fortfarande självklart att kvinnan ringer släkt med den fasta telefonen och skickar julkort. Men i de yngre generationerna där privata mobiler har ersatt delade fasta telefoner så ser vi hur män själva till exempel ringer sina föräldrar och syskon, och stödjer sina barn i deras kommunikation med mor- och far-föräldrar, säger forskaren Lina Eklund vid Uppsala universitet.

Mobiler får män att ringa släkten

Ny teknologi har bidragit till ett skifte från gruppbaserad kommunikation till individuell kommunikation. Den nya studien visar att med de nya teknologierna utför män mer familjekommunikation och tar i vissa fall även större ansvar för den.

Äldre typer av kommunikationsteknologi, till exempel fast telefon och postade kort, kopplas fortfarande till kvinnor men verkar i vissa fall vara på väg att helt överges.

Men allt hänger inte på tekniken. Nya normer om hur vi kommunicerar i samhället i stort skapar andra förutsättningar för hur män och kvinnor delar upp det obetalda arbetet att hålla kontakt med familjemedlemmar.

Trend mot mer delat ansvar

Medan kvinnorna i äldre generationer står för obetalt familjearbete, delas detta ansvar ofta mellan yngre män och kvinnor.

– Vi ser det här mönstret hos de olika generationerna inom samma familjer, att de yngre delar mer lika på det obetalda familje-kommunikationsarbetet. Det indikerar att det kanske inte är så att olika familjer gör olika utan att det är en trend vi ser, säger Lina Eklund.

Fler studier behövs dock för att säkert kunna slå fast att det skett en stor förändring på området.

– Vi skulle behöva se mer storskaliga studier som tittar på stora delar av befolkningen. Troligen finns stora skillnader i samhället beroende på till exempel jämställdhet i familjen, användning av teknologi, med mera, säger Lina Eklund.

Vetenskaplig studie:

Kinwork revisited: The gendered work of keeping up with family through communication technology, Convergence: The International Journal of Research into New Media Technologies.

Kontakt:

Lina Eklund, docent i människa-dator-interaktion vid institutionen för informatik och media, Uppsala universitet, lina.eklund@im.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera