1. Fasaden på Kreml i Moskva, somartid, färglada torn.
  1 mars 2024

  Allt svårare för Putin att upprätthålla fasaden

  Utgången av det ryska presidentvalet är given, men ju mer förtrycket tilltar desto mer sårbart blir på sikt systemet som upprätthåller det. Det skriver Derek Hutcheson, professor i statsvetenskap, i en artikel om de senaste årtiondenas ryska val.

 2. Förödelse, bitar av betong och armering, en bit himmel där en vajande flagga syns, i gult och blått.
  2 november 2023

  Feministiskt nätverk utmanar Ryssland och kriget

  I Ryssland är det förenat med stor risk att uttala sig mot landets styre eller mot kriget i Ukraina. Följden kan bli fängelse eller förföljelse. Men den feministiska rörelsen FAS har hittat sätt att protestera. De genomför aktioner, ger ut tidningar, är aktiva i sociala medier – och har...

 3. 2 februari 2023

  Många vill ha renarnas land

  Vindkraftverk kan få renar att svälta. Gruvor klyver samebyar. Tusentals suktar efter det redan hårt belastade renbeteslandet. Men ingen visar på hur allt ska få plats, eller hur man ska handskas med samiska rättigheter, säger konfliktforskaren Kaisa Raitio.

 4. två händer på tangentbord, kostym- och skjortärmar syns
  24 november 2022

  Ord byts ut – så sker högerextrem radikalisering på nätet

  Forskare har analyserat 20 års diskussioner på ett högerextremt nätforum och sett hur det går till när medlemmar socialiseras in i allt mer extrema åsikter. Till exempel syns hur deltagare i forumet bit för bit ändrar sina ordval.

 5. Demonstrant håller upp plakat med en bild av Mahsa Amini
  18 oktober 2022

  Därför delas Mahsa Aminis namn, gång på gång, i sociala medier

  Veckorna efter Mahsa Aminis dödsfall i Iran sprids hennes namn som en protest i sociala medier. Ibland skrivs bara hennes namn, inget mer, i diverse kommentarsfält. Här är möjliga orsaker till det, enligt Kristoffer Holt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

 6. Röd leksaksbild på trägolv
  14 oktober 2022

  Barns rättigheter – svår fråga vid indrivning av skulder

  Myndigheter i Sverige är skyldiga att se till ”barnets bästa” vid beslut. Men vad innebär det? Det är inte alltid lätt att veta då juridisk vägledning saknas. Men det finns många positiva exempel, säger Kristian Gustafsson, doktor i civilrätt, som har studerat Kronofogdemyndigheten. -...

 7. Hand med målade naglar håller upp en affisch med protestord mot regimen i Iran,
  12 oktober 2022

  Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet

  En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern. 

 8. färgglada kondomer i närbild
  10 oktober 2022

  Sex med kondom eller ej – detta kan avgöra hos unga

  Den som känner kontroll över sitt liv har också bättre möjligheter att föreslå säker sex. Det framgår av forskning om ungdomar och sex.

 9. 10 oktober 2022

  Kvinnor vill rekonstruera klitoris men vården är skeptisk

  Könsstympade kvinnor kan få ett bättre sexliv efter en så kallad klitorisrekonstruktion. Men vården har en mer skeptisk syn på ingreppet än kvinnorna har, visar forskning.

 10. Händer i kors, i närbild
  30 september 2022

  Sexualiteten viktig även för äldre människor

  Gamla människor kan också vilja ha sex. Men vård- och omsorgspersonal vet inte hur de ska hantera äldre människors sexualitet. Det är ett problem, menar forskare.

 11. Händer och laptops på ett skrivbord, uppifrån
  27 september 2022

  Hbtq-personer utsätts för hån på jobbet

  Hbtq-personer utsätts ofta för kränkningar på sina arbetsplatser, visar forskning. Värst drabbade är transpersoner och bisexuella. Så här kan en hbtq-ovänlig arbetsplats te sig.

 12. Korg med bland annat sparris, tomat och avocado i.
  26 september 2022

  Gratis matkasse inte bara bra

  I Facebookgrupper kan fattiga barnfamiljer anonymt be om presentkort på mat. Men den här sortens hjälp är inte bara av godo, menar forskare vid Högskolan i Gävle. Risken är fattigdom inte upptäcks.

 13. En bronsfigur av en sittande kvinna, invid gata
  20 september 2022

  Kvinnor kräver upprättelse efter brutal sexuell exploatering i Japan

  De exploaterades hänsynslöst under 1930- och 1940-talet i Japan. Nu vill de ha upprättelse, men möts av motstånd.

 14. Ett gult löv utanpå en regnig fönsterruta
  19 september 2022

  Därför mår flyktingar dåligt – inte bara krigstrauman

  Det är lätt att tro att det är trauman från krig, konflikt och flykt som ger psykisk ohälsa hos asylsökande i Sverige. Men livet i Sverige bidrar också till att flyktingar mår dåligt, visar ny studie.

 15. 9 mars 2022

  Diktaturerna på global frammarsch

  Sjuttio procent av världens befolkning lever nu i diktaturer. Det visar årets demokratirapport från Varieties of Democracy-institutet vid Göteborgs universitet.

 16. Tunnelbanan i Kiev under rysk bombattack.
  1 mars 2022

  Rysslandsforskare: ”Kreml bär ansvaret för kriget”

  Ryssland har oprovocerat attackerat Ukraina. Varför har det skett och hur tänker Vladimir Putin egentligen? Gudrun Persson, expert på rysk utrikes- och säkerhetspolitik vid Stockholms universitet och FOI, analyserar läget utifrån sitt forskningsfokus, den ryska bilden.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera