Förödelse, bitar av betong och armering, en bit himmel där en vajande flagga syns, i gult och blått.
En förstörd skola i Chersonregionen i Ukraina.
Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

I Ryssland är det förenat med stor risk att uttala sig mot landets styre eller mot kriget i Ukraina. Följden kan bli fängelse eller förföljelse. Men den feministiska rörelsen FAS har hittat sätt att protestera. De genomför aktioner, ger ut tidningar, är aktiva i sociala medier – och har fått ett fredspris.

Yulia Gradskova, docent i historia och forskare i genusvetenskap vid Södertörns högskola, har följt den feministiska rörelsens utveckling och arbete sedan starten 2022. Hon säger att rörelsens arbete bara har blivit svårare.

– Under krigets första veckor kunde människor protestera. Man kunde göra enmansaktioner. Men den polisstat vi ser i Ryssland idag, ett år senare, är inte den samma. I dag är det helt omöjligt. Men rörelsen fortsätter försöka arbeta, till exempel med tidningen Kvinnornas sanning.

Feministiskt antikrigsmotstånd

Feministiskt antikrigsmotstånd (FAS – Feministskoe antivoennoe soprotivlenie) är en feministisk transnationell antikrigsrörelse, bestående av ett nätverk av aktivister i och utanför Ryssland. Redan den 25 februari 2022 publicerade nätverket en deklaration som en uppmaning till ett fredligt motstånd till Rysslands krig mot Ukraina.

FAS är också en radikal kritiker av de politiska och kulturella strukturer och värderingar som anses ligga till grund för den ryska expansionismen. Nätverket arbetar bland annat mot patriarkala strukturer och för hbtqi-personers rättigheter.

I maj 2023 fick nätverket Aachens fredspris för sitt arbete.

Medlemmarna i FAS kräver internationell domstol för Rysslands brott mot mänskliga rättigheter, omedelbar demokrati i Ryssland och frihet för alla politiska fångar samt anklagar Putin för att vara diktator.

På engelska heter nätverket Feminist Anti-War Resistance och finns bland annat på Telegram och Facebook.

Källa: Tidskriften Nordisk Østforum

Tidningen läggs ut via rörelsens Telegram-kanal, varifrån den kan laddas ned.

– Man läser den tillsammans, delar ut den i trapphus och visar den för föräldrar, säger Yulia Gradskova.

Arbete på flera plan

De feministiska aktivisterna arbetar inte bara mot kriget, utan även för rätten till abort, till exempel.

– De försöker sprida information om reproduktiva rättigheter, hjälp till hotade aktivister, hjälp till mobiliserade och människor som behöver lämna landet och information om personer som fängslats, säger Yulia Gradskova.

Gripna medlemmar

Trots försiktighet och mestadels fredliga protester har medlemmar gripits, till exempel när några stod stilla helt klädda i svart för att visa sorg. Ett känt fall rör konstnären Alexandra Skochilenko från Sankt Petersburg. Hon greps efter att ha ersatt prislapparna i en butik med en antikrigsparoll. Skochilenko är fängslad sedan mars 2022 trots allvarliga hälsoproblem, vilket Amnesty International har uppmärksammat.

Medlemmar i flera länder

Nätverkets medlemmar finns i och utanför Ryssland. De medlemmar som lever utanför Ryssland är de som också blivit nätverkets ansikten utåt, men de som är i Ryssland deltar i alla viktiga beslut, fortsätter Yulia Gradskova.

– När FAS fick Aachens fredspris för sitt arbete delade nätverket länkar till filmer och bilder som visade aktivister i Ryssland med delvis maskerade ansikten, för att även de skulle ha möjlighet att närvara.

Mer om FAS arbete och forskningen om rörelsen finns att läsa i artikeln nedan.

Vetenskaplig artikel:

Feministiskt antikrigsmotstånd: Hur är det att som feminist kämpa mot Rysslands krig mot Ukraina?, Nordisk Østforum.

Kontakt:

Yulia Gradskova, docent i historia och forskare i genusvetenskap, forskningsledare på Center for Baltic and East European Studies vid Södertörns högskola
yulia.gradskova@sh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera