1. En stenstaty av en kvinna som håller en vågskål i handen, Justitia. Grönska i förgrunden.
  16 juni 2023

  Åklagares känslor är viktiga för objektiva domar

  Åklagares känslor spelar en viktig roll i förundersökningar. Och medvetenhet om känslorna är inget som minskar objektiviteten och rättssäkerheten – det är tvärtom, enligt en studie.

 2. Kyrka med en pil som går uppåt
  21 mars 2023

  Byggnader kan gå från levande kulturarv till zombiekyrkor

  Systemet som ska bevara svenska kyrkor riskerar att få motsatt effekt, enligt en avhandling. En ny syn behövs för att utveckla kulturarvet – och undvika att välbevarade kyrkor töms på innehåll.

 3. Man sätter upp kakelplattor
  16 februari 2023

  Boende har svårt att påverka renoveringar och höjda hyror

  Fastighetsägare kan utnyttja luckor i lagstiftningen för att göra renoveringar – som kan leda till rejält höjda hyror. Och hyresgästerna har inte mycket att säga till om, visar en ny rapport.

 4. 2 februari 2023

  Många vill ha renarnas land

  Vindkraftverk kan få renar att svälta. Gruvor klyver samebyar. Tusentals suktar efter det redan hårt belastade renbeteslandet. Men ingen visar på hur allt ska få plats, eller hur man ska handskas med samiska rättigheter, säger konfliktforskaren Kaisa Raitio.

 5. Drönare flyger över stad
  17 januari 2023

  Myller av drönare i framtidens städer ställer krav på regler

  Varuleveranser, räddningsverksamhet och kanske till och med persontransporter. Framtidens städer kan krylla av drönare som utför olika uppgifter. Men för att hålla jämna steg med utvecklingen behöver regler för hållbara transporter anpassas, menar forskare vid Högskolan i Gävle.

 6. Två händer håller i mobiltelefon, brun skjorta och brun bakgrund
  13 december 2022

  Mobilförbud i svenska skolan funkar inte, enligt forskning

  Numera är det förbjudet att använda mobiltelefoner för annat än skolarbete i klassrummet. Men förbudet fungerar inte, enligt en ny avhandling. Elever hittar sätt att smyga in telefoner i klassrummet, bland annat.

 7. Vy över Göteborg i skymning.
  24 oktober 2022

  Det svenska skattesystemet gynnar företag i städer

  Företag i städer ser ut att ha blivit alltmer lönsamma sedan början av 2000-talet, jämfört med företag på landsbygden. Men något som ser ut som ökad lönsamhet behöver inte vara en faktisk ökning i lönsamhet – utan hänger ihop med hur skattesystemet ser ut, visar en ny studie.

 8. Röd leksaksbild på trägolv
  14 oktober 2022

  Barns rättigheter – svår fråga vid indrivning av skulder

  Myndigheter i Sverige är skyldiga att se till ”barnets bästa” vid beslut. Men vad innebär det? Det är inte alltid lätt att veta då juridisk vägledning saknas. Men det finns många positiva exempel, säger Kristian Gustafsson, doktor i civilrätt, som har studerat Kronofogdemyndigheten. -...

 9. Två händer öppnar portfölj full med dollarsedlar, på skrivbord
  7 oktober 2022

  Visselblåsare ska stoppa rysk penningtvätt – mot belöning

  Ge pengar till den som skvallrar om penningtvätt. Det föreslår forskare som ett sätt att hindra Ryssland och ryska höjdare att bryta mot sanktioner.

 10. 22 september 2022

  Kriminalisering – politikernas lösning på allt

  Folk vill ha högre straff – som redan finns. Partier från höger till vänster kräver hårdare tag. Men ingen lyssnar på experterna, menar juridikforskare vid Lunds universitet.

 11. 16 september 2022

  Andungar på rad får IgNobelpris

  Andungars förmåga att simma i formation, förstoppade skorpioner och rituella lavemang. Det är forskning som prisas i årets IgNobel. Två svenskar finns bland pristagarna.

 12. 20 maj 2022

  Ny lag om organdonationer kan hota döende patienters integritet

  En ny lag kan komma att göra det tillåtet att behandla döende patienter med respiratorvård och intubering i syfte att bevara organen. Detta även i fall då sjukvården ännu inte vet om patienten önskat donera sina organ. 

 13. bergslandskap på våren med utsikt över en liten by placerad i en dal
  14 mars 2022

  Svårt att ställa Ryssland till svars för miljöbrott

  Ryssland kommer antagligen inte behöva betala för miljöskador i Ukraina. Varför? Jo, Rysslands permanenta medlemskap i FN:s säkerhetsråd sätter käppar i hjulet.

 14. 11 mars 2022

  Vilka regler styr i krig?

  När Ryssland invaderade Ukraina stred det mot folkrätten, som reglerar hur stater ska agera mot varandra. Men vad händer när ett land struntar i reglerna?

 15. 3 mars 2022

  Kan Putin ställas inför rätta för invasionen?

  Redan före det storskaliga angreppet på Ukraina den 24 februari 2022 begick Ryssland flera grova brott mot folkrätten, konstaterar forskare inom juridik.

 16. 4 februari 2022

  Experters roll utmanas när händelser filmas

  Övervakningsfilmer och videosekvenser används allt oftare som bevis i till exempel brottsutredningar eller idrottsmatcher. Men vem har rätt att tolka det som visas och avgöra vad som är sant?

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera