1. En stenstaty av en kvinna som håller en vågskål i handen, Justitia. Grönska i förgrunden.
  16 juni 2023

  Åklagares känslor är viktiga för objektiva domar

  Åklagares känslor spelar en viktig roll i förundersökningar. Och medvetenhet om känslorna är inget som minskar objektiviteten och rättssäkerheten – det är tvärtom, enligt en studie.

 2. Kyrka med en pil som går uppåt
  21 mars 2023

  Byggnader kan gå från levande kulturarv till zombiekyrkor

  Systemet som ska bevara svenska kyrkor riskerar att få motsatt effekt, enligt en avhandling. En ny syn behövs för att utveckla kulturarvet – och undvika att välbevarade kyrkor töms på innehåll.

 3. Man sätter upp kakelplattor
  16 februari 2023

  Boende har svårt att påverka renoveringar och höjda hyror

  Fastighetsägare kan utnyttja luckor i lagstiftningen för att göra renoveringar – som kan leda till rejält höjda hyror. Och hyresgästerna har inte mycket att säga till om, visar en ny rapport.

 4. 2 februari 2023

  Många vill ha renarnas land

  Vindkraftverk kan få renar att svälta. Gruvor klyver samebyar. Tusentals suktar efter det redan hårt belastade renbeteslandet. Men ingen visar på hur allt ska få plats, eller hur man ska handskas med samiska rättigheter, säger konfliktforskaren Kaisa Raitio.

 5. Drönare flyger över stad
  17 januari 2023

  Myller av drönare i framtidens städer ställer krav på regler

  Varuleveranser, räddningsverksamhet och kanske till och med persontransporter. Framtidens städer kan krylla av drönare som utför olika uppgifter. Men för att hålla jämna steg med utvecklingen behöver regler för hållbara transporter anpassas, menar forskare vid Högskolan i Gävle.

 6. Två händer håller i mobiltelefon, brun skjorta och brun bakgrund
  13 december 2022

  Mobilförbud i svenska skolan funkar inte, enligt forskning

  Numera är det förbjudet att använda mobiltelefoner för annat än skolarbete i klassrummet. Men förbudet fungerar inte, enligt en ny avhandling. Elever hittar sätt att smyga in telefoner i klassrummet, bland annat.

 7. Vy över Göteborg i skymning.
  24 oktober 2022

  Det svenska skattesystemet gynnar företag i städer

  Företag i städer ser ut att ha blivit alltmer lönsamma sedan början av 2000-talet, jämfört med företag på landsbygden. Men något som ser ut som ökad lönsamhet behöver inte vara en faktisk ökning i lönsamhet – utan hänger ihop med hur skattesystemet ser ut, visar en ny studie.

 8. Röd leksaksbild på trägolv
  14 oktober 2022

  Barns rättigheter – svår fråga vid indrivning av skulder

  Myndigheter i Sverige är skyldiga att se till ”barnets bästa” vid beslut. Men vad innebär det? Det är inte alltid lätt att veta då juridisk vägledning saknas. Men det finns många positiva exempel, säger Kristian Gustafsson, doktor i civilrätt, som har studerat Kronofogdemyndigheten. -...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera