1. 27 maj 2024

  Därför riskerar din smarta bil att bli hackad

  Moderna uppkopplade bilar kan bli måltavlor för cyberattacker, som i sin tur hotar trafiksäkerheten. En studie vid Högskolan i Skövde visar att många verkstäder inte har tillräckliga kunskaper om hur mjukvaran ska säkras.

 2. Elbil laddas på gata.
  26 april 2024

  Ladda elbilen rätt− och slipp oro för batteriet

  Nyblivna och framtida elbilsförare oroar sig ofta för att batteriet ska ladda ur − eller att det tar tid att ladda. Men med rätt vanor behöver detta inte vara ett problem, enligt en studie från Chalmers.

 3. Två parkerade elsparkcyklar
  11 april 2024

  Därför är olycksrisken högre med egen elsparkcykel

  Små smidiga elsparkcyklar som köps för privat bruk kan ha sämre bromsförmåga jämfört med hyralternativen, som ofta har bättre prestanda. Skillnaderna kan leda till allvarliga konsekvenser vid en olycka, menar forskare på Chalmers som testat olika sparkcyklar.

 4. Blå epa-traktor parkerad. Regndroppar syns på fordonet.
  21 december 2023

  Så kan olyckorna med epa-traktorer minskas

  För att minska olyckorna med A-traktorer, i folkmun ofta kallade epa-traktorer, måste beteendet hos unga förare förändras. Polisens resurser måste också utökas. Det föreslås i en ny rapport.

 5. Problem med cykelstölder. Cykelställ med en rad låsta cyklar, cyklist i bakgrunden, stad.
  27 november 2023

  Stölder gör att många lämnar cykeln hemma

  Cykelstölder är så vanliga att många avstår från att cykla, på grund av en rädsla att bli av med cykeln. Det bromsar cyklandet som helhet, visar en ny rapport – som också föreslår åtgärder för att minska stölderna.

 6. Ben på en person som står på en elsparkcykel på en gata, i motljus.
  11 oktober 2023

  Delade elsparkcyklar – kul men inte så miljösmart som tänkt

  Delade elsparkcyklar har framförts som ett miljövänligt komplement till kollektivtrafik och bilåkande. Men elsparkcyklar och elcyklar ersätter i huvudsak kollektivtrafik och gång, snarare än bilresor. Det framgår av en ny avhandling.

 7. 29 september 2023

  Nytt material kan hjälpa självkörande bilar i mörker

  Material som finns i solceller kan användas som ljussensorer i elektronik. Upptäckten banar väg för mer tillförlitliga självkörande fordon, men också andra tekniska lösningar kopplade till mörkerseende.

 8. Navigationsskärm inuti en elbil, Stockholms slott skymtar framför vindrutan.
  29 juni 2023

  Trafikforskare: Mer trängselskatt behövs

  Skatt på bränsle är en viktig kassako för staten. Så varifrån ska staten få nödvändiga inkomster i framtiden när nästan alla lär susa fram i elbilar? Lösningen kan vara högre och utökad trängselskatt, enligt forskare.

 9. 23 maj 2023

  Lite buller räcker för att störa koncentrationen

  Vår arbetsprestation blir sämre om vi utsätts för buller även med så låg ljudstyrka som 40 decibel. Det motsvarar vanligt bakgrundsljud i kontorsmiljöer och kök.

 10. 5 april 2023

  Fraktfartyg kan få bättre vind i seglen

  Stora fartyg som seglar över världshaven kan bli en vanligare syn i framtiden. Forskare har nu tagit fram en metod som kan ge utvecklingen av vinddrivna fraktbåtar en skjuts framåt.

 11. 29 mars 2023

  Elvägar kan krympa både batteri och kostnader

  När elfordon laddas i farten behövs inte lika stora batterier. Det gynnar också miljön och bilisternas plånböcker. Men elvägar är inte en lösning som passar alla, visar en studie.

 12. Lastbilar på motorväg
  21 mars 2023

  Transporterna rullade på under pandemin

  Sjöfart och vägtransporter fungerade utan större störningar under coronakrisen. Efterfrågan på varor var stor och nya digitala lösningar underlättade hanteringen av godset, enligt en rapport från VTI.

 13. 27 februari 2023

  Radarsensorer tar självkörande bilar genom dimma och snö

  Självkörande fordon navigerar med hjälp av kameror och lasersensorer, men detta kräver fri sikt. Nu har forskare förbättrat noggrannheten hos radarsensorer – något som kan göra körningen säker i alla väder.

 14. Pojke med mamma vid ett övergångsställe
  24 februari 2023

  Barns lunghälsa förbättrades när stadsluften blev renare

  I takt med att luftföroreningarna i Stockholm har minskat har barns och ungdomars lungkapacitet blivit bättre. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 15. Pojke med ryggsäck cyklar
  22 februari 2023

  Barn mår bäst av att gå eller cykla till skolan

  Många barn åker bil till skolan, men det vore bättre om de tog en promenad eller cyklade. Det menar forskarna bakom ett förslag till en ny nationell rekommendation om mer aktiva skoltransporter.

 16. laddning av en elbil
  13 februari 2023

  Elbil ofta billigare – trots rekordhöga elpriser

  Slopad bonus och höga elpriser har gjort att bensinbilar börjar knappa in på elbilarna. Men det är inte säkert att bensindrivna bilar är ett billigare alternativ, enligt en modell som tittat på totalkostnaderna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera