Drönare flyger över stad
Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Varuleveranser, räddningsverksamhet och kanske till och med persontransporter. Framtidens städer kan krylla av drönare som utför olika uppgifter. Men för att hålla jämna steg med utvecklingen behöver regler för hållbara transporter anpassas, menar forskare vid Högskolan i Gävle.

Hittills har drönare mest använts för övervakning, fotografering och som underhållning. Men när de blir mer effektiva kan de även användas som transportmedel för resenärer och gods.

– Drönarna har blivit större, snabbare och starkare och det är hög tid för beslutsfattare och forskare att anpassa regler för hållbara transporter med dem, säger Aishwarya Raghunatha, doktorand vid forskarskolan Future-proof cities på Högskolan i Gävle.

Större och starkare drönare utvecklas

Drönare som kan bära upp till 1000 kilo testas nu för att leverera varor. De utvecklas ständigt och vissa har en räckvidd på upp till 250 kilometer per laddning. I en nära framtid kommer vi förmodligen att se transportdrönare flyga in i bostadsområden och över affärslokaler.

– Men för att vara ett genomförbart alternativ måste drönarna bli avancerade nog att kunna integreras i samhället.

Möjligheter och risker

Drönare som är tillräckligt stora att transportera bilar eller människor kan tyckas för kostsamma idag, men som med all ny teknik kommer kostnaderna att minska med tiden. Redan inom fem år, med offentliga investeringar, tror Aishwarya Raghunatha att tekniken blir billigare och ambulans- och utryckningsdrönare möjliga.

Samtidigt finns en allmän oro för att drönare också kan komma att användas av kriminella och som ett lyxigt transportsätt i framtiden.

– Så innan vi har dem i luftrummet måste lagar och riktlinjer ses över. För att skydda människors integritet och ägande, samt drönarnas påverkan på naturliga ekosystem, säger Aishwarya Raghunatha.

Hjärtstartare till dörren redan idag

Den positiva sidan – som möjligheten att minska markanvändningen, förbättra samhällsnyttan och bli till ett hållbart transportsystem – är dock anledningen till att hon forskar om drönare.

– En av de främsta fördelarna med drönare är att de kan användas för all slags räddningsverksamhet, polis, ambulans eller brandförsvar. Redan idag kan drönare skicka hjärtstartare till din dörr.

Fördelaktiga för miljön

Eftersom drönarna bara använder luftrummet är de snabbare och mer flexibla än konventionella transportmedel, som använder vägar eller vatten. De kan också på flera sätt bekämpa klimatkrisen.

– Vi undersöker fortfarande de olika användningsområdena, men konstaterar att drönare helt klart är mer fördelaktiga för miljön då de ger en minskning av koldioxidutsläppen.

Den ökande användningen av drönare kan dock bli ett bekymmer för framtidens elnät.

– En balans måste nås där vi kan använda drönare och andra elektriska transportsätt, men inte överskrida de begränsade resurser vi har, säger Aishwarya Raghunatha.

Kontakt:

Aishwarya Raghunatha, doktorand forskarskolan Future-proof cities vid Högskolan i Gävle, A.Raghunatha@ibg-sweden.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera