1. Ung kvinna sitter ensam i en trappa.
  19 april 2024

  Psykisk ohälsa bland unga kan öka risken för kriminalitet

  Psykiatriska diagnoser ökar risken för unga att begå brott – särskilt för kvinnor. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.

 2. Flikigt blad från cannabisplanta.
  18 april 2024

  Cannabisdrog spåras med ny metod

  Den halvsyntetiska drogen HHC – som görs av cannabis – kan vara svår att upptäcka vid drogtester. Nu har forskare vid Örebro universitet tagit fram en metod för att spåra den olagliga substansen i urinprov.

 3. Vuxen håller ung kvinna i handen
  8 januari 2024

  Fetmakirurgi minskar inte psykisk ohälsa hos unga

  Ungdomar som gått ner mycket i vikt efter en fetmaoperation kan fortfarande lida av psykisk ohälsa. En stor långtidsstudie visar också att fetmakirurgi ökar risken för tidiga alkoholproblem.

 4. Man tittar på skärm med olika spelmöjligheter
  21 november 2023

  Spelberoende kan öka risken för lång sjukfrånvaro

  Personer med spelberoende har betydligt högre risk att bli långtidssjukskrivna jämfört med andra, visar en studie. Forskarna menar att tidig upptäckt av spelproblem är viktigt för att undvika svåra konsekvenser.

 5. Kvinna lutar sitt huvud mot ett fönster
  20 november 2023

  Äldre med beroendeproblem bollas runt – särskilda boenden en lösning

  Människor med beroendeproblematik saknar ofta bostad och en fast punkt i tillvaron. Forskare har nu undersökt hur stödet kan förbättras. De konstaterar att särskilda boenden där alkohol och droger tillåts fyller en viktig funktion, samtidigt kantas dessa miljöer av utmaningar.

 6. Kvinna med en mobiltelefon i händerna.
  15 november 2023

  Spelberoende får fler kvinnor att begå brott

  Medelålders kvinnor är en ny riskgrupp där spelberoende kan leda till kriminalitet. Det visar en studie som undersökt spelrelaterad brottslighet.

 7. 6 oktober 2023

  Pappaledighet kan minska sjukdomar kopplade till alkohol

  Män som varit föräldralediga löper en betydligt mindre risk att bli akut inlagda på sjukhus på grund av alkoholkonsumtion. Det visar en studie.

 8. Hand på träbord håller om foten till ett glas rött vin.
  9 juni 2023

  Diabetes- och fetmaläkemedel verkar dämpa alkoholsug

  Ett läkemedel som används vid diabetes typ 2 och fetma skulle även kunna vara effektivt vid alkoholberoende, enligt en studie på råttor.

 9. Person med målade naglar håller i mobiltelefon utomhus, inget ansikte, grönska bakom.
  30 maj 2023

  Nya substanser kan snabbare klassas som narkotika

  Nya syntetiska substanser kan säljas ganska länge på nätet innan de narkotikaklassas i Sverige, exempelvis godis som innehåller syntetisk cannabis. Men nu kan en ny metod förkorta tiden.

 10. Två personer går under paraply, stadsmiljö.
  12 april 2023

  Hjärnans cannabisliknande ämnen kan skydda mot alkohol- och drogberoende

  Människor med barndomstrauman verkar löpa högre risk att utveckla beroendesjukdomar som vuxna. Men höga nivåer av kroppens egna cannabisliknande ämnen kan skydda, tror forskare vid Linköpings universitet. Ämnena tros kunna fungera som en "stressbuffert" i kroppen.

 11. Ett halvfullt glas med whisky som en man håller i.
  24 mars 2023

  Äldre med alkoholberoende har olika vårdbehov

  Äldre med alkoholberoende är långt ifrån en enhetlig grupp, visar en avhandling. Skillnaderna innebär att de har varierade och komplexa vårdbehov.

 12. Stockar med bruna och blå snusdosor.
  14 december 2022

  Snusare löper ökad risk att dö i förtid

  Personer som snusar löper högre risk att dö en för tidig död än icke-snusare. Den högre dödligheten kan inte förklaras av socioekonomiska faktorer. Studien är den hittills största i sitt slag i världen.

 13. Blå-röda pillar mot vit bakgrund
  17 november 2022

  Adhd-medicin tycks ha positiva effekter vid amfetaminmissbruk

  Amfetaminmissbrukare som tar ett visst adhd-läkemedel tycks löpa mindre risk att dö eller hamna på sjukhus på grund av missbruket, enligt en ny studie.

 14. 5 augusti 2022

  Hjälp att dricka mindre med stöd i mobilen

  Den som vill sluta röka blir peppad av sin omgivning. Att sluta dricka alkohol är ofta mer stigmatiserande – och det talas lite om hur man ska gå tillväga. Ett digitalt hjälpmedel har visat god effekt.

 15. 9 maj 2022

  Poliser vill samarbeta kring narkotikafrågor

  En studie vid Malmö universitet visar att poliser är positiva till skadebegränsande insatser, så som sprutbyten och behandlingsformen LARO.

 16. 5 april 2022

  Inlåsning och kontroll hindrar vård på ungdomshem

  Miljön på särskilda ungdomshem innebär svårigheter för både de unga och personalen, visar en ny avhandling. Individuell vård och goda relationer blir lidande när allt för mycket fokus hamnar på säkerhet och kontroll.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera