1. Vuxen håller ung kvinna i handen
  8 januari 2024

  Fetmakirurgi minskar inte psykisk ohälsa hos unga

  Ungdomar som gått ner mycket i vikt efter en fetmaoperation kan fortfarande lida av psykisk ohälsa. En stor långtidsstudie visar också att fetmakirurgi ökar risken för tidiga alkoholproblem.

 2. Man tittar på skärm med olika spelmöjligheter
  21 november 2023

  Spelberoende kan öka risken för lång sjukfrånvaro

  Personer med spelberoende har betydligt högre risk att bli långtidssjukskrivna jämfört med andra, visar en studie. Forskarna menar att tidig upptäckt av spelproblem är viktigt för att undvika svåra konsekvenser.

 3. Kvinna lutar sitt huvud mot ett fönster
  20 november 2023

  Äldre med beroendeproblem bollas runt – särskilda boenden en lösning

  Människor med beroendeproblematik saknar ofta bostad och en fast punkt i tillvaron. Forskare har nu undersökt hur stödet kan förbättras. De konstaterar att särskilda boenden där alkohol och droger tillåts fyller en viktig funktion, samtidigt kantas dessa miljöer av utmaningar.

 4. Kvinna med en mobiltelefon i händerna.
  15 november 2023

  Spelberoende får fler kvinnor att begå brott

  Medelålders kvinnor är en ny riskgrupp där spelberoende kan leda till kriminalitet. Det visar en studie som undersökt spelrelaterad brottslighet.

 5. 6 oktober 2023

  Pappaledighet kan minska sjukdomar kopplade till alkohol

  Män som varit föräldralediga löper en betydligt mindre risk att bli akut inlagda på sjukhus på grund av alkoholkonsumtion. Det visar en studie.

 6. Hand på träbord håller om foten till ett glas rött vin.
  9 juni 2023

  Diabetes- och fetmaläkemedel verkar dämpa alkoholsug

  Ett läkemedel som används vid diabetes typ 2 och fetma skulle även kunna vara effektivt vid alkoholberoende, enligt en studie på råttor.

 7. Person med målade naglar håller i mobiltelefon utomhus, inget ansikte, grönska bakom.
  30 maj 2023

  Nya substanser kan snabbare klassas som narkotika

  Nya syntetiska substanser kan säljas ganska länge på nätet innan de narkotikaklassas i Sverige, exempelvis godis som innehåller syntetisk cannabis. Men nu kan en ny metod förkorta tiden.

 8. Två personer går under paraply, stadsmiljö.
  12 april 2023

  Hjärnans cannabisliknande ämnen kan skydda mot alkohol- och drogberoende

  Människor med barndomstrauman verkar löpa högre risk att utveckla beroendesjukdomar som vuxna. Men höga nivåer av kroppens egna cannabisliknande ämnen kan skydda, tror forskare vid Linköpings universitet. Ämnena tros kunna fungera som en "stressbuffert" i kroppen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera