1. Man injicerar läkemedel i magen.
  10 april 2024

  Diabetesmedicin ökar inte risken för cancer i sköldkörteln

  Allt fler använder läkemedel med GLP-1-analoger mot diabetes och fetma, men farhågor har funnits att de kan öka risken för sköldkörtelcancer. Men enligt en stor studie från Karolinska institutet finns ingen koppling till cancerformen.

 2. 2 april 2024

  Gravida med fetma behöver inte gå upp i vikt

  Kvinnor med fetma behöver inte gå upp minst fem kilo i samband med graviditet, som föreslås i ifrågasatta riktlinjer. Tvärtom kan utebliven viktökning kopplas till minskade hälsorisker, visar en studie.

 3. Barn leker med pussel inomhus.
  26 mars 2024

  Fetma minskar bland yngre barn

  Under pandemin ökade övervikt och fetma bland förskolebarn, men trenden tycks ha varit tillfällig. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Uppsala universitet.

 4. Person med joggingskor ställer sig på en våg
  12 mars 2024

  Östrogen ger skydd mot fettlever

  Hormonet östrogen tycks skydda mot sjukdomen fettlever, som drabbar allt fler med fetma. Ett nytt läkemedel utvecklas även för att behandla fettlever och levercancer.

 5. Kirurg i operationssal
  5 februari 2024

  Likvärdiga risker vid vanliga fetmaoperationer

  De två vanligaste fetmaoperationerna – gastric bypass och gastric sleeve – ger få kortsiktiga komplikationer och är i den bemärkelsen likvärdiga. Det visar en studie.

 6. Vuxen håller ung kvinna i handen
  8 januari 2024

  Fetmakirurgi minskar inte psykisk ohälsa hos unga

  Ungdomar som gått ner mycket i vikt efter en fetmaoperation kan fortfarande lida av psykisk ohälsa. En stor långtidsstudie visar också att fetmakirurgi ökar risken för tidiga alkoholproblem.

 7. 24 oktober 2023

  Karies vanligare efter fetmakirurgi

  Personer som opererats mot svår fetma, obesitas, har högre risk för karies efter ingreppet. De upplever också en allmänt sämre munhälsa. Det visar en avhandling.

 8. 5 oktober 2023

  Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

  Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom, visar en studie. Resultaten tyder på att vuxna med diagnosen kan halka efter i livslängd jämfört med övrig befolkning.

 9. 25 september 2023

  Adhd missas ofta hos vuxna

  Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av en rad hälsoproblem. Men äldre får sällan diagnos och behandling – trots symtom.

 10. Barn och vuxen skär paprika
  20 september 2023

  Tidig behandling av barn med fetma har effekt

  Om behandling och stöd till föräldrar startar redan i förskoleåldern kan svår övervikt minska hos barn. Effekten är dessutom långsiktig, visar en studie.

 11. 19 september 2023

  Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

  Kirurgi mot fetma är förknippat med 40 procent lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

 12. Anatomisk modell av lever
  18 september 2023

  Levercancer vanligare om fettlever finns i familjen

  Familjemedlemmar till personer med livsstilsrelaterad fettlever har en förhöjd risk att drabbas av levercancer och andra leversjukdomar. Det visar en studie.

 13. 18 augusti 2023

  Fetmaoperation ger kort effekt på ämnesomsättningen

  Fetmakirurgi påverkar ämnesomsättningen positivt, men effekten försvinner snabbt. Redan efter ett år är metaboliter och fetter ungefär på samma nivå som före operationen.

 14. Hand på träbord håller om foten till ett glas rött vin.
  9 juni 2023

  Diabetes- och fetmaläkemedel verkar dämpa alkoholsug

  Ett läkemedel som används vid diabetes typ 2 och fetma skulle även kunna vara effektivt vid alkoholberoende, enligt en studie på råttor.

 15. Stetoskop och blodtrycksmätare
  6 april 2023

  Gener påverkar risken för hjärtproblem vid sjuklig fetma

  Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är mindre bland personer med ärftliga anlag för sjuklig fetma. En ohälsosam livsstil har större betydelse för följdsjukdomar, enligt en ny studie.

 16. 28 mars 2023

  Genetisk profil styr risk för diabetes vid fetma

  Typ 2-diabetes är vanligt bland personer som lider av fetma, men det finns undantag. Forskare har nu identifierat två olika fetmaprofiler, där den genetiska risken för följdsjukdomar som diabetes skiljer sig åt.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera