1. Kvinna i soffa håller händerna över sin mage.
  22 april 2024

  Kostbehandling mer effektivt än läkemedel vid IBS

  Vid diagnosen IBS, känslig tarm, är kostbehandling mer effektivt än läkemedel, visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Med en justering av kosten fick mer än sju av tio patienter påtagligt lindrigare symtom.

 2. 2 april 2024

  Blir barn speedade av socker?

  Barnkalas! Ballonger och serpentiner, lekar och Ja må hen leva, finklädda kompisar och prassliga paket – och kanske tårta, glass, läsk, fiskdamm med godispåsar. En del föräldrar bävar för vad som väntar: sockerstinna, hyperaktiva barn. Men blir barn verkligen hyperaktiva av socker?

 3. Litet barn äter grönsaker
  31 januari 2024

  Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot tarmsjukdom

  Att äta mycket fisk och grönsaker vid ett års ålder, och även ha ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

 4. Undersidan av en idrottssko, en löpare står på en idrottsarena, redo att börja springa, med händerna i marken.
  10 november 2023

  Här är riskerna med energibrist hos idrottare

  Relativ energibrist, att man äter för lite i relation till hur mycket man tränar, är inte ovanligt inom idrotten. Energibristen kan bland annat påverka järnstatus och immunförsvar och leda till ätstörningar, stressfrakturer och benskörhet. Det framgår av en ny forskningssammanställning...

 5. Barn och vuxen skär paprika
  20 september 2023

  Tidig behandling av barn med fetma har effekt

  Om behandling och stöd till föräldrar startar redan i förskoleåldern kan svår övervikt minska hos barn. Effekten är dessutom långsiktig, visar en studie.

 6. 5 september 2023

  Gröna bladgrönsaker skyddar vid hjärtinfarkt

  Röda blodkroppar som utsätts för syrebrist skyddar mot skador vid hjärtinfarkt. Effekten förstärks av kost som innehåller nitratrika grönsaker, enligt en ny studie.

 7. 1 september 2023

  Antioxidanter hjälper cancertumörer att växa

  Kosttillskott med C-vitamin och andra antioxidanter kan göra mer skada än nytta. Antioxidanter stimulerar nämligen cancertumörer att bilda nya blodkärl som skyndar på deras tillväxt och spridning. Det visar en studie.

 8. 29 augusti 2023

  Matvanor och samspel gav oss stor hjärna

  Var det kosten eller sociala interaktioner som lade grunden till människans stora hjärna? Frågan har splittrat forskare, men en studie visar nu att det rör sig om en kombination.

 9. Interiör från en stor livsmedelsbutik, kundvagn, människor skymtas, kundvagn i förgrunden.
  1 juni 2023

  Mycket onyttig mat i matbutikers reklamblad

  Ohälsosam mat dominerar i mataffärernas veckoblad, enligt en genomgång som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.

 10. Person som ligger på magen i säng med vitt täcke över, handen vilar ned mot golvet. Krukväxt på golvet bredvid.
  31 maj 2023

  Maten du äter kan försämra din djupsömn

  Äter du fryspizza och choklad till middag finns risken att du sover sämre jämfört med om du ätit en nyttig laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet. De deltagare som åt en jämförelsevis onyttig mat fick ytligare djupsömn än andra.

 11. 30 maj 2023

  Då är kaffe som nyttigast, enligt forskarna

  Rätt tillagat kaffe kan skydda mot sjukdom. Men vad är bäst – bryggkaffe, kokkaffe eller latte? Och vilka bönor? Hur nyttigt kaffe är för oss är en komplex historia, säger forskarna.

 12. Glas med grön dryck, mörk bakgrund.
  2 maj 2023

  Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant

  Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.

 13. 6 mars 2023

  Mobilapp gav bättre matvanor hos små barn

  Mindre söta drycker och onyttigt snacks, men också minskad skärmtid. En mobilapp på flera språk hjälpte föräldrar att ge sina barn hälsosammare vanor, visar en studie.

 14. 23 februari 2023

  Klimatsmart sjömat kan bidra till bättre kostvanor

  Livsmedel från vatten kan spela en viktig roll för hälsosam och hållbar matproduktion. Men resurserna används inte fullt ut, menar forskare bakom en studie.

 15. 19 januari 2023

  Tidiga smakprov ger kortare amningstid

  Spädbarn som börjar tidigt med små smakprov av fast föda får en kortare amningstid. Något som gör att både mamman och barnet går miste om de hälsofördelar som amningen har.

 16. 13 oktober 2022

  Grönsaker varje dag skyddar mot inflammation

  Två portioner grönsaker per dag räcker för att minska risken för inflammation – som slår till mot flera ställen i kroppen samtidigt. Frukt däremot verkar inte ha samma effekt, visar forskning om äldre från Örebro universitet. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera