1. 2 april 2024

    Blir barn speedade av socker?

    Barnkalas! Ballonger och serpentiner, lekar och Ja må hen leva, finklädda kompisar och prassliga paket – och kanske tårta, glass, läsk, fiskdamm med godispåsar. En del föräldrar bävar för vad som väntar: sockerstinna, hyperaktiva barn. Men blir barn verkligen hyperaktiva av socker?

  2. Flicka med vintermössa dricker ett stort glas vatten.
    13 februari 2024

    Några extra glas vatten per dag kan göra skillnad

    Vätskebrist skulle kunna förklara varför en rad allvarliga sjukdomar är vanligare just på vintern när vi dricker mindre vatten. Forskare undersöker nu om man kan minska risken för bland annat diabetes och havandeskapsförgiftning bara genom att dricka vanligt vatten.

  3. En grå läkemedelskarta med fyra bruna tabletter, mot mörk bakgrund.
    4 maj 2023

    Potensmedel gav bättre långtidssocker vid typ 2-diabetes

    I en studie fick ett litet antal patienter med typ 2-diabetes markant bättre långtidssocker när de behandlades med hög dos av ett potensmedel.

  4. 28 mars 2023

    Genetisk profil styr risk för diabetes vid fetma

    Typ 2-diabetes är vanligt bland personer som lider av fetma, men det finns undantag. Forskare har nu identifierat två olika fetmaprofiler, där den genetiska risken för följdsjukdomar som diabetes skiljer sig åt.

  5. Man med en insulinspruta
    7 februari 2023

    Hormonsystemet kan ge nya svar om diabetes

    Hur mycket vatten behöver vi dricka för att vi ska hålla oss friska? Vilken effekt får olika dieter på ämnesomsättningen? Studier av olika hormoner i kroppen kan bidra till att utveckla mer individanpassade behandlingar och kostråd för att minska risken för fetma och typ 2-diabetes.

  6. 30 november 2021

    Normalt blodsocker sänker cancerrisken vid fetma och diabetes typ 2

    Varaktig viktminskning tycks i sig skydda mot cancer, men med bra glukoskontroll blir antalet cancerfall radikalt färre. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

  7. 23 november 2021

    Därför får bara ena tvillingen typ 2-diabetes

    En tvilling kan vara sjuk i typ-2 diabetes, medan den andra tvillingen inte utvecklar sjukdomen. Skillnader i genernas aktivitet kan vara förklaringen. 

  8. 15 november 2021

    Blodprov förutspår typ 2-diabetes flera år före diagnos

    Ett visst protein i blodet kan förutse typ 2-diabetes upp till nitton år innan symtomen visar sig. Det visar en stor studie ledd från Lunds universitet.

  9. 12 oktober 2021

    Svag koppling till demens vid välkontrollerad diabetes

    Den som har diabetes typ 2 löper ökad risk att utveckla en demenssjukdom, det är känt sedan tidigare. En ny studie visar att det framför allt gäller dåligt kontrollerad diabetes.

  10. 14 september 2020

    Farligt högt blodsocker vanligt bland för tidigt födda

    Höga nivåer av blodsocker är vanligt hos för tidigt födda barn. Det kan leda till ökad dödlighet under de första veckorna och till försämrad motorik senare i barndomen. Att tidigt behandla med insulin kan minska riskerna. Det visar forskning vid Umeå universitet.

  11. 28 augusti 2019

    Klarare bild av hur blodsockernivå påverkar risker vid diabetes typ 1

    Blodsockernivåer över riktvärdet 52 mmol/mol ökar risken för milda förändringar på ögon och njurar. Det visar en stor studie om blodsockernivåers koppling till risker för organpåverkan hos personer med diabetes typ 1.

  12. 26 april 2019

    Nyupptäckt reglermekanism kan bidra till bättre blodsockerkoll

    Många diabetespatienter har inte bara problem med sitt insulin utan även med frisättningen av hormonet glukagon. Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt en reglermekanism som kan leda till bättre möjligheter för blodsockerkontroll.

  13. 28 mars 2019

    Samband mellan självmordsförsök och blodsockerhormoner

    Det finns tydliga kopplingar mellan hormonnivåer och underliggande aspekter av psykiska sjukdomar, visar forskning från Umeå universitet. Det går även att se ändrade nivåer av insulin hos personer som har försökt ta sitt liv.

  14. 14 november 2016

    Ny blodsockermätare testas av diabetiker i Örebro

    Alla insulinbehandlade patienter med typ 1-diabetes måste kontrollera sitt blodsockervärde flera gånger per dag och göra justeringar om det är för högt eller lågt. Ett stabilt värde ger bättre livskvalitet och kan minska risken för komplikationer. Nu är medicinska kliniken vid...

  15. 11 februari 2016

    Håll koll på aptit och blodsocker med korn i brödet

    Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, visar...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera