1. Snurror av lakrits.
  14 mars 2024

  Även små mängder lakrits höjer blodtrycket

  I Sverige är lakrits populärt, men det svarta godiset kan ha oönskade effekter. Nu visar en studie att även små mängder lakrits höjer blodtrycket i kroppen och kan belasta hjärtat.

 2. Flicka med vintermössa dricker ett stort glas vatten.
  13 februari 2024

  Några extra glas vatten per dag kan göra skillnad

  Vätskebrist skulle kunna förklara varför en rad allvarliga sjukdomar är vanligare just på vintern när vi dricker mindre vatten. Forskare undersöker nu om man kan minska risken för bland annat diabetes och havandeskapsförgiftning bara genom att dricka vanligt vatten.

 3. Kvinna äter cheesecake med en gaffel.
  22 november 2023

  Socker ökar suget efter fett

  Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

 4. 5 oktober 2023

  P-piller kan skydda mot ledgångsreumatism

  Kvinnor som äter p-piller har en minskad risk att få ledgångsreumatism. Däremot ökar hormonbehandling i klimakteriet risken att drabbas, visar en studie.

 5. En blå karta med vita piller, på rosa och blå yta.
  12 juni 2023

  Samband mellan p-piller och depression – och tonåringarna sticker ut

  De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, enligt en ny studie. Även hos vuxna p-pilleranvändare syns mönstret.

 6. Vatten som flödar nedåt ur rör, moln och blå himmel bakom.
  16 maj 2023

  Nytt svampliknande material suger upp läkemedelsrester ur vatten

  Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat ett material som kan fånga in och bryta ner läkemedelsmolekyler från kommunalt avloppsvatten. Det handlar om ett poröst material som har nano-små kanaler och beter sig som ett slags svamp.

 7. 15 maj 2023

  En enda cigarett kan påverka kroppens östrogen

  Kvinnor är känsligare för rökning och effekten kan komma snabbt. En studie visar att en enda nikotindos räcker för att minska nivåerna av ett enzym som styr östrogenproduktionen i hjärnan.

 8. Äldre kvinna håller handen över hjärtat
  3 april 2023

  Hormon kan hjälpa vid hjärtsvikt

  Hungerhormonet ghrelin kan öka hjärtats förmåga att pumpa ut mer blod till kroppen. Det visar en studie på patienter med hjärtsvikt.

 9. 23 mars 2023

  Självskadebeteende hos unga kan minska med melatonin

  Sömnhormonet melatonin används mot sömnproblem, men verkar även förebygga självskadebeteende hos unga. Risken för självskador minskade främst bland tonårsflickor, visar en studie.

 10. Man med en insulinspruta
  7 februari 2023

  Hormonsystemet kan ge nya svar om diabetes

  Hur mycket vatten behöver vi dricka för att vi ska hålla oss friska? Vilken effekt får olika dieter på ämnesomsättningen? Studier av olika hormoner i kroppen kan bidra till att utveckla mer individanpassade behandlingar och kostråd för att minska risken för fetma och typ 2-diabetes.

 11. 4 oktober 2022

  Tyngdtäcke ökar nivåerna av melatonin

  Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Däremot påverkas inte nivåerna av stresshormonet kortisol eller det stressmotverkande hormonet oxytocin. Det visar en studie på unga vuxna utförd av forskare vid Uppsala universitet.

 12. östrogen skyddar spermier
  22 september 2022

  Östrogen hos män skyddar spermierna

  Intag av testosteron kan bromsa eller helt blockera spermiebildningen hos män. Kroppseget östrogen har däremot en skyddande effekt på spermiebildningen. 

 13. 10 mars 2022

  Hormonerna som lindrar klimakteriet

  Många kvinnor upplever försämrad livskvalitet under klimakteriet. Hormonbehandling har visat god effekt. Ändå används det sällan. Varför?

 14. 28 februari 2022

  Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater

  Otillräcklig kunskap om idrottsnutrition gör att många idrottare inte får i sig tillräckligt med energi. En färsk studie bland kvinnliga uthållighetsidrottare med symptom på energibrist, visar att ett för litet kolhydratintag är ett utbrett problem.

 15. 16 februari 2022

  Kvinnliga idrottares hälsa måste diskuteras

  Kunskapen och kommunikationen kring kvinnliga idrottares hälsa behöver förbättras både bland aktiva och tränare, visar forskning från Mittuniversitetet.

 16. 9 februari 2022

  Förändringar i hjärnan hos personer med giftstruma

  Hjärnan är mer påverkad vid giftstruma än vad som hittills varit känt, visar en studie vid Göteborgs universitet. Det handlar om volymförändringar i centrala delar av hjärnan. Fynden beskrivs som ett viktigt steg framåt för en utsatt grupp patienter.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera