1. 26 juni 2023

  Nervceller bakom negativa känslor identifierade

  Vilka biologiska mekanismer styr negativa känslor? Forskare har hittat ledtrådar genom att studera nervceller som framkallar långvarig stress hos möss.

 2. Två personer går under paraply, stadsmiljö.
  12 april 2023

  Hjärnans cannabisliknande ämnen kan skydda mot alkohol- och drogberoende

  Människor med barndomstrauman verkar löpa högre risk att utveckla beroendesjukdomar som vuxna. Men höga nivåer av kroppens egna cannabisliknande ämnen kan skydda, tror forskare vid Linköpings universitet. Ämnena tros kunna fungera som en "stressbuffert" i kroppen.

 3. 23 mars 2023

  Självskadebeteende hos unga kan minska med melatonin

  Sömnhormonet melatonin används mot sömnproblem, men verkar även förebygga självskadebeteende hos unga. Risken för självskador minskade främst bland tonårsflickor, visar en studie.

 4. 20 mars 2023

  Män som utsätts för våld lider i tysthet

  Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression. De riskerar också sämre stöd eftersom de inte vill anmäla eller prata om våldet. Forskare bakom en studie beskriver situationen som en tyst epidemi.

 5. Ensam människa sitter vid ett hav
  31 januari 2023

  Hjärtmedicin kopplas till minskad risk för våldsbrott

  Betablockerare används främst för att behandla hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Men medicineringen tycks också dämpa aggressivitet och minska risken för våldsbrott. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 6. Tom fotbollsplan, upplyst med lampor, kvällstid
  11 oktober 2022

  Ångest hos barn som skippade aktiviteter under pandemin

  Barn som avstod från aktiviteter under pandemin hade betydligt mer ångest än barn som inte avstod från aktiviteter, enligt en studie från Göteborgs universitet. Barn vars familjer fick sänkt inkomst under pandemin hade också mer ångest än andra.

 7. Lysande halloweenpumpor i mörker
  22 september 2022

  Protein kopplas till ångest och PTSD

  Vissa människor, som de med PTSD, plågas mer än andra av ångest och skrämmande minnen. Att vissa är mer utsatta skulle delvis kunna förklaras av ett speciellt protein, i alla fall enligt en råttstudie.

 8. 3 maj 2022

  Cannabis kopplas till ökad risk för annan droganvändning

  Cannabisbruk kopplas till ökad risk för annan droganvändning, men också till ökad risk för ångest och depression – i alla fall bland dem som använt cannabis under 2000-talet. Det visar en avhandling från Karolinska institutet.

 9. 9 november 2021

  Ångest lindrades med träning tre gånger i veckan

  Ångestnivån sjönk hos majoriteten av patienter med ångestsyndrom som deltog i ett tolv veckor långt fysiskt träningsprogram. Det gällde även för dem som levt med ångest i över tio års tid.

 10. 4 november 2021

  Dopamin nyckel vid behandling av social ångest

  Nivåerna av dopamin och en positiv förväntan på behandlingen, kan avgöra om patienter med social ångest förbättras eller inte vid medicinering med SSRI. Trots att medicinen påverkar nivåerna av serotonin i hjärnan, var det effekterna på dopamin som hade störst betydelse för...

 11. 10 september 2021

  Ångest kan minskas med aktiv livsstil

  En fysiskt aktiv livsstil kan minska risken att drabbas av ångestsjukdomar. Det visar en studie från Lunds universitet som följt närmare 400 000 svenskar, hälften av dem Vasaloppsåkare.

 12. 18 maj 2021

  KBT på nätet hjälper barn och unga med tvångssyndrom

  KBT på nätet är lika effektiv som traditionell KBT för behandling av barn och unga med tvångssyndrom. Behandlingen via nätet minskar väntetiderna vilket gör att de som behöver traditionell KBT kan prioriteras. 

 13. 15 april 2021

  Skolan barnens viktigaste informationskälla om corona

  De flesta barn får sin information om covid-19 från sina föräldrar, utom i Sverige – här är skolan främsta informationskällan. Det visar en internationell studie som undersökt barns uppfattning om pandemin.

 14. 17 februari 2021

  Psykoterapi mot panikångest ger god långtidseffekt

  Psykoterapi mot panikångest ger goda resultat och effekten av behandlingen håller i sig. Det visar den största långtidsstudie som någonsin gjorts i Sverige. Två år efter behandling var 70 procent av patienterna tydligt förbättrade och 45 procent hade inga eller minimala symptom.

 15. 3 februari 2021

  Ökad risk för död i covid vid psykisk sjukdom

  Bland äldre - 60 plus - med psykossjukdom och bipolär sjukdom är andelen döda i covid-19 nästan fyra gånger så stor, som hos psykiskt friska i samma ålder.  – Vi ser en hög överdödlighet. Kanske borde gruppen prioriteras för vaccin, menar Martin Maripuu, psykiatriker och forskare vid...

 16. 22 januari 2021

  Tuff barndom ökar risken för sämre livsvillkor

  En svår uppväxt leder ofta till sämre förutsättningar och sämre hälsa som vuxen framför allt i par där båda har liknande upplevelser. Det visar en ny undersökning gjord av forskare vid Uppsala universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera