Spruta mot en bakgrund av tabletter.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fler män än kvinnor åker fast i dopningskontroller. Det kan bero på att testerna inte tar hänsyn till varierande hormonprofiler hos kvinnor. Men genom blodprov där normalvärden framgår kan fler fuskande kvinnor avslöjas, menar forskare vid Karolinska institutet.

Ungefär tre gånger så många manliga idrottare stängs av efter dopning jämfört med kvinnor. Men trots debatten om kvinnliga elitidrottares testosteronnivåer finns få studier på området.

En avhandling vid Karolinska institutet visar tydligt att testosteron ger kvinnor en ökad fysisk prestationsförmåga.

I en tidigare delstudie kunde forskarna se att tillskott av testosteron ökade kvinnornas uthållighet vid löpning med i genomsnitt 8,5 procent.

– Men det som överraskade oss mest var hur få av våra testosterondopade försökspersoner som upptäcktes när vi lät dem genomgå en dopningskontroll, säger Jona Elings Knutsson, specialist i obstetrik och gynekologi samt doktorand vid Karolinska institutet. 

Få fick positivt dopningsresultat

I studien om testosteron ingick 48 vältränade kvinnor mellan 18 och 35 år. Hälften fick en hudkräm med tillskott av testosteron och hälften fick placebo, det vill säga en overksam substans. Kvinnornas uthållighet jämfördes sedan före och efter studien som pågick under tio veckor.

Efter studien fick kvinnorna även göra ett rutintest vid Karolinska universitetssjukhusets dopningslaboratorium, som är ackrediterat av den internationella antidopnings-organisationen Wada. Det visade sig att bara två av 24 kvinnor som ökat sin förmåga med testosteron fick ett positivt dopningsresultat.

– Förklaringen är att dagens dopningstester är utvecklade för män och inte tar hänsyn till kvinnornas föränderliga hormonprofil, säger Jona Elings Knutsson.

Hormonnivåer påverkar

Kvinnor förändrar sin hormonprofil under menscykeln, men också genom att börja eller sluta med p-piller. Som ett alternativ till dagens urintester ville forskarna titta lite närmare på vad blodprov kan visa.

I en studie lottades 340 kvinnor till att använda p-piller eller placebo under tre månader. När proverna analyserades hittade forskarna ett förhållande mellan steroidhormonerna testosteron och androstendion i blodet. Det här värdet förblev oförändrat oavsett p-piller eller fas i menscykeln.

Wada har infört blodprov

Fyndet har bekräftats av flera forskargrupper och under förra året införde Wada blodprovet i de dopningstester som används för elitidrottare. Då jämförs varje nytt prov med atletens egna normalvärden.

– Det är en fantastisk upplevelse att se hur ens forskning kan ge en sådan effekt. Men hittills har det saknats ett gränsvärde som gjort det möjligt att använda testet även för icke elitidrottare och motionärer som inte har lämnat några tidigare prover att jämföra de nya med. Med hjälp av vår första testosteronstudie har vi nu tagit fram ett värde som kan användas även vid rutinmässiga dopningstester, säger Jona Elings Knutsson. 

Avhandling:

Testosterone is performance enhancing in women but challenging to detect in doping analyses, Karolinska institutet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera