En blå karta med vita piller, på rosa och blå yta.
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, enligt en ny studie. Även hos vuxna p-pilleranvändare syns mönstret.

Trots att många kvinnor slutar att använda p-piller på grund av upplevd humörpåverkan har forskningen hittills inte gett en entydig bild av huruvida p-piller kan ge dåligt psykiskt mående och depression.

En kvarts miljon kvinnor under lupp

I en ny studie, från Uppsala universitet, har över en kvarts miljon kvinnor följts från födsel fram till klimakteriet. Fokus har varit på kallade kombinerade p-piller. Dessa innehåller gestagen, en förening som efterliknar hormonet progesteron, samt östrogen. Gestagen förhindrar ägglossning och gör livmoderhalssekretet tjockare för att förhindra att spermier passerar in i livmodern. Östrogen tunnar ut livmoderslemhinnan för att försvåra implantationen av ett befruktat ägg.

Forskarna samlade in data om kvinnornas användning av p-piller, vid vilken tidpunkt de fick sin första depressionsdiagnos samt när de först upplevde depressiva symtom men utan att få en diagnos.

Tonåringarna sticker ut

Vad gäller depressiva symtom såg forskarna följande: de som började använda p-piller under tonåren hade en 130-procentig högre frekvens av sådana symtom, som grupp. Motsvarande ökning i gruppen vuxna användare var 92 procent.

Risken för att få en regelrätt depressionsdiagnos ökade med 73 procent under de två första årens p-pilleranvändning, sett till samtliga kvinnor i studien.

Den starka påverkan av p-piller på tonåringar kan tillskrivas de hormonella förändringarna som orsakas av puberteten, enligt studieförfattaren Therese Johansson. Eftersom kvinnor i den åldersgruppen redan har genomgått betydande hormonella förändringar blir de mer mottagliga inte bara för hormonella förändringar utan även andra livsupplevelser.

Deprimerade tonåringar efter p-piller-stopp

I studien syntes också att den ökade frekvensen av depression minskade efter de första två åren, vid fortsatt p-pilleranvändning.

Tonårsanvändare av p-piller hade fortfarande en ökad frekvens av depression även efter att de slutat använda p-piller. Det observerades inte hos vuxna användare.

Viktigt att berätta om risker

P-piller gör det möjligt för kvinnor att slippa oplanerade graviditeter och kan även förebygga sjukdomar som drabbar kvinnor, inklusive äggstockscancer och livmoderkroppscancer. De flesta tolererar också externa hormoner väl utan att uppleva negativa humöreffekter, säger Therese Johansson vid Uppsala universitet.

Samtidigt, menar hon, pekar studien tydligt på vikten av att hälso- och sjukvårdspersonal är medveten om kopplingen till depression och informerar om den.

– Trots att preventivmedel har många fördelar för kvinnor bör både medicinskt yrkesverksamma och patienter informeras om de biverkningar som identifierats i både denna och tidigare forskning.

Vetenskaplig artikel:

Population-based cohort study of oral contraceptive use and risk of depression, Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Kontakt:

Therese Johansson, doktorand vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet
therese.johansson@igp.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera