1. Kvinna i vit tröja och vit rock tittar på sin mobiltelefon.
  20 februari 2024

  Tveksamma medicinska tester marknadsförs med feministiska argument

  Fertilitet och bröstcancer är områden där tester och behandlingar med tveksam effekt saluförs till kvinnor. Reklamargumenten har ofta en feministisk ton samtidigt som de säljande företagen tiger om att vetenskapligt stöd saknas, skriver forskare i en analys.

 2. östrogen skyddar spermier
  22 september 2022

  Östrogen hos män skyddar spermierna

  Intag av testosteron kan bromsa eller helt blockera spermiebildningen hos män. Kroppseget östrogen har däremot en skyddande effekt på spermiebildningen. 

 3. 6 juli 2022

  Snusning kan minska antalet spermier

  Män som snusar kan minska sina chanser att bli pappa med tio procent. Förklaringen är att snusare har cirka 25 procent färre spermier jämfört med män som inte snusar.

 4. 18 maj 2022

  Föräldraskap i högre ålder kopplas till ökade risker

  Kvinnor som är äldre, ensamstående eller som får barn efter IVF-behandling har större risk att få en komplicerad graviditet och sämre hälsa. En studie visar även att risken för diagnoser kan öka hos barnen. Men det finns också fördelar med att bli mamma efter 40.

 5. 11 mars 2022

  De söker ny kunskap om manlig barnlöshet

  Vill du bli förälder? Om frågan ställs till unga svenskar svarar de flesta ja. Men det går inte alltid så lätt som man trott eller hoppats – upp till vart fjärde par har svårt att få barn.

 6. 11 januari 2022

  Allt vanligare att föda barn efter 40

  I Sverige och Danmark föder allt fler kvinnor barn efter 40. Samtidigt har behovet av assisterad befruktning för kvinnor över 40 i Skandinavien fördubblats under en tioårsperiod.

 7. 9 augusti 2021

  Planering allt viktigare innan vi skaffar barn

  Utbildning, karriär, boende och "rätt" partner – sedan kan det bli aktuellt med barn. Forskare har undersökt hur vår syn på familjebildning har förändrats över tid.

 8. En pappa och mamma håller sitt barn i famnen.
  22 juni 2021

  Kontakt med spermadonator väckte många känslor

  I Sverige har barn som kommit till genom spermadonation rätt att få information om sin donator. Forskare har undersökt hur det påverkar föräldrarna att barnet tar kontakt med sin donator.

 9. Kvinna tittar på sin mobil
  1 juni 2021

  Sociala medier viktig kanal för infertila

  Ofrivillig barnlöshet kan orsaka lidande för de drabbade. Forskning visar att sociala medier kan vara ett stort stöd.

 10. 1 juni 2021

  Får jag låna din livmoder?

  För att få delta i forskning kring livmodertransplantation måste man hitta en egen donator. Men att be om någons livmoder, ofta sin mammas, sätter relationer på prov och väcker frågor både om moderskap och en livmoderns betydelse genom livet.

 11. 5 maj 2021

  Fertilitetsappar delar intim data utan tillåtelse

  Miljontals kvinnor använder fertilitetsappar när de försöker bli gravida. En majoritet av dem samlar in och delar känsliga data. Forskare uppmanar till hårdare kontroll och mer korrekt kategorisering av apparna, för att undvika missbruk av uppgifterna.

 12. 20 november 2020

  Frysta ägg hjälper kvinnor få barn efter bröstcancer

  Kvinnor med bröstcancer vars ägg eller äggstocksvävnad frystes ned födde fler barn efter sin diagnos än kvinnor med bröstcancer som inte genomförde en sådan behandling, visar en studie av forskare vid Karolinska Institutet.

 13. 11 juni 2020

  Ägget väljer spermie

  Kvinnors äggceller avger kemiska signaler för att locka till sig spermier. Ny forskning visar att äggcellen kan välja spermie genom dessa signaler. Olika kvinnors ägg attraherar olika mäns spermier. De föredrar alltså inte alltid partnerns.

 14. 17 februari 2020

  Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

  Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.

 15. 9 december 2015

  Föräldrar efter donation vill att barnen ska veta sitt ursprung

  Föräldrar som får barn med hjälp av donerade ägg eller spermier vill att barnen ska veta hur de kom till. Att hemlighålla behandlingen kan skada relationerna i familjen, tror föräldrarna. Men även om de allra flesta planerar att prata med sitt barn om donationen, vet vi ännu inte hur...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera