1. Äldre man i pyjamas sitter på säng med knäppta händer.
  12 februari 2024

  Bindvävsceller viktiga för potensen – och kan tränas upp

  En viss typ av bindvävsceller spelar en viktig roll vid erektion, visar en studie på möss. Enligt forskarna skulle deras funktion kunna tränas för att behålla potensen längre.

 2. 18 oktober 2023

  Sexuella inviter knepigt för unga som nätdejtar

  Nätdejting är vanligt bland tonåringar, men kan innebära risker. En studie visar att unga tjejer upplever att strategier krävs för att nobba sexuella inviter utan att konsekvenser uppstår.

 3. 12 september 2023

  Unga känner press att dela nakenbilder

  Killar och tjejer på högstadiet gör det i lika stor utsträckning, men tjejer har mer negativa erfarenheter. De känner större press att dela bilder av sig själva och blir oftare "skammade", visar forskning.

 4. 5 maj 2023

  Unga tvekar att berätta om sexuellt våld

  Hälften av ungdomarna i en studie har upplevt våld i en sexuell relation. Men många väljer att inte berätta för vårdpersonal om sina upplevelser.

 5. En grå läkemedelskarta med fyra bruna tabletter, mot mörk bakgrund.
  4 maj 2023

  Potensmedel gav bättre långtidssocker vid typ 2-diabetes

  I en studie fick ett litet antal patienter med typ 2-diabetes markant bättre långtidssocker när de behandlades med hög dos av ett potensmedel.

 6. Kvinna i helfigur står och ser ut mot Stockholm, sedd bakifrån, sommartid.
  27 april 2023

  Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen

  Nästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.

 7. 20 mars 2023

  Besvär i underlivet komplext – ställer krav på vården

  Besvär i vulva och vagina drabbar många kvinnor och kan försämra sexlivet. Det visar en studie som även konstaterar att negativa erfarenheter av gynekologiska undersökningar inte är ovanligt.

 8. 14 februari 2023

  Sexskildringar i svensk litteratur utmanade gränser

  Erotik, sex och pornografi i den svenska litteraturen har närstuderats i en avhandling vid Lunds universitet. Och i flera romaner ryms både finurliga omskrivningar och frispråkiga sexskildringar som flyttade gränserna för vad som gick an. Dessutom myntas ett helt nytt begrepp: folkhemserotik.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera