Kvinna äter cheesecake med en gaffel.
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

Många äter för mycket socker och forskning pekar nu på att överkonsumtion av sötsaker ändrar vår smak och uppfattning av mat.

I en ny studie kan forskare visa att intag av fett och socker styr varandra. Forskningen har gjorts på bananflugor, men enligt forskarna finns liknande mekanismer troligen även hos människor.

Ett hormon frisätts

Forskargruppen har tidigare sett att bara ett par procents ökning av socker i kosten får tarmen hos bananflugor att frisätta ett hormon som heter hedgehog. Hormonet får smakcellerna att minska sitt svar på socker. Det innebär att mat och dryck smakar  mindre sött. Flugorna väljer då bort söt kost.

I den senaste studien fann forskarna att hedgehog-hormonet även ökar suget efter fett.

– ­För mycket socker leder till minskat sötsug och ökat fettintag, och tvärtom. På så vis säkerställs att flugan får i sig tillräckligt med socker och fett som näringsämnen, säger Mattias Alenius som är professor i molekylär biologi vid Umeå universitet.

För mycket fett ökar sötsuget

Jakten på vad som styr signalen att vilja äta mer fett ledde forskarna till ett annat hormon, nämligen leptin, eller Upd2 som det heter hos flugor. Hormonet reglerar fett hos både flugor och möss.

När mängden fettväv ökar i flugan frisätts Upd2 som trycker ner smakuppfattningen av fett. Då ökar i stället sötsuget.

– Det handlar om en dragkamp mellan socker och fett – inte om att begränsa det totala antalet kalorier, som vi nog helst skulle vilja. Förmodligen har människor liknande kompensationsmekanismer som flugor har vilket gör att vi helst av allt vill ha lika mycket fett som socker. En amerikansk cheesecake brukar man säga är det som bäst driver vårt ätbegär, säger Mattias Alenius och fortsätter:

– Vi människor kan faktiskt uppfatta fett som en smak. Det återstår att se om de här forskningsresultaten gäller även för oss och ligger bakom att vissa har svårt att minska sitt matintag.

Vetenskaplig studie:

Fat- and sugar-induced signals regulate sweet and fat taste perception in Drosophila. Cell Reports.

Kontakt:

Mattias Alenius, professor vid institutionen för molekylär biologi, Umeå universitet, mattias.alenius@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera