1. 30 oktober 2023

  Sömnapné ökar inte cancerrisken i befolkningen

  Svår sömnapné kan innebära en ökad risk för cancer hos vissa patientgrupper, men kopplingen till cancersjukdomar i den allmänna befolkningen har inte varit klarlagd. Enligt en ny stor studie finns dock inga belägg för en ökad risk.

 2. Sovande ung kvinna håller i mobiltelefon
  18 oktober 2023

  Snooza på morgonen kan göra dig piggare

  Att snooza behöver inte vara dåligt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Lite extra tid i sängen kan faktiskt få oss att bli mer snabbtänkta på morgonen, enligt en studie.

 3. Tre ungdomar i svart i en tegelbeklädd trappa utomhus. En av personerna ligger och verkar sova.
  15 juni 2023

  Trötta tonåringar vill att vuxna skärper sömnrutiner

  Ungdomar sover ofta för lite. Och många av dem tycker att vuxna bör skärpa till sig och bestämma mer – till exempel genom att kräva att skärmar släcks i god tid på kvällen. Det framgår av en avhandling.

 4. Person som ligger på magen i säng med vitt täcke över, handen vilar ned mot golvet. Krukväxt på golvet bredvid.
  31 maj 2023

  Maten du äter kan försämra din djupsömn

  Äter du fryspizza och choklad till middag finns risken att du sover sämre jämfört med om du ätit en nyttig laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet. De deltagare som åt en jämförelsevis onyttig mat fick ytligare djupsömn än andra.

 5. Man sover, hund är vaken
  24 mars 2023

  Kronisk nästäppa stör vardagen – fler män väljer operation

  Långvarig nästäppa kan påverka både nattsömn och dagliga aktiviteter, men många blir hjälpa av en operation som förbättrar andningen. En avhandling visar att fler män än kvinnor väljer att göra ingreppet.

 6. 4 oktober 2022

  Tyngdtäcke ökar nivåerna av melatonin

  Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Däremot påverkas inte nivåerna av stresshormonet kortisol eller det stressmotverkande hormonet oxytocin. Det visar en studie på unga vuxna utförd av forskare vid Uppsala universitet.

 7. 6 maj 2022

  Sömnbrist gör att vi uppfattar andra annorlunda

  Unga vuxna med sömnbrist uppfattade arga ansikten som mindre trovärdiga. Och neutrala och rädda ansiktsuttryck som mindre attraktiva. En studie från Uppsala universitet visar att brist på sömn kan få dig att se mer negativt på andra.

 8. 13 april 2022

  Läkemedel förbättrade andningen vid sömnapné

  Ett läkemedel har testats för att hjälpa personer som lider av sömnapné. Resultatet visar att patienterna fick färre andningsuppehåll och bättre syresättning efter behandlingen.

 9. 31 januari 2022

  Kan hård träning efter för lite sömn skada hjärtat?

  Högintensiv träning efter en natt med kort sömn kan få nivåerna av hjärtskademarkören troponin att stiga, visar en studie från Uppsala universitet. 

 10. 26 oktober 2021

  Kära gamla vintertid – eller?

  Den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan till vintertid. Men tidsomställningen är ifrågasatt och EU-kommissionen föreslår att den ska avskaffas. Enligt Arne Lowden, forskare vid Stockholms universitet, är morgonljuset prio – särskilt på vintern.

 11. 19 april 2021

  Ämnesomsättning och sömn kopplat till ALS

  ALS-patienter har sjukdomsförändringar i de hjärnceller som tillverkar ämnen som reglerar ämnesomsättning och sömn. Det visar en grupp forskare i Lund och Australien. Fynden ger ökad kunskap om sjukdomens bakomliggande orsaker och kan förhoppningsvis på sikt bidra till nya behandlingar.

 12. 11 december 2020

  God sömn minskar risk för demens

  Sömnstörningar, redan så tidigt som i medelåldern, ökar risken för demens senare i livet. Dagens 70-åringar sover bättre än 70-åringar för trettio år sedan och kan alltså löpa mindre risk att drabbas av demenssjukdomar. 

 13. 15 september 2020

  Typ 2-diabetiker behöver inte oroa sig för sömnproblem

  Patienter som medicinerar för typ 2-diabetes behöver inte oroa sig för sina sömnproblem, när det gäller långtidsblodsockernivån. En ny studie från Uppsala universitet, gjord på över 13 000 patienter, visar att sömnbrist påverkar det långsiktiga blodsockervärdet (HbA1c) i väldigt...

 14. 19 augusti 2020

  Sömnighet kan försämra ditt sociala liv

  Att vara socialt aktiv ökar generellt chansen till god nattsömn. Men om du är aktiv sent på kvällen ger det kortad sömn – och kan därmed även påverka ditt sociala liv.

 15. 15 april 2020

  Vindkraftsljud påverkar drömsömnen – och känslan av återhämtning

  Vindkraftsljud påverkar människors upplevelse av sömnens återhämtande effekt, och har också en liten men signifikant inverkan på drömsömnen, REM-sömnen, visar en studie vid Göteborgs universitet. En natt i vindkraftsljud gav fördröjd och kortare drömsömn.

 16. 13 mars 2020

  Fjärravläsning kan underlätta vid sömnapnébehandling

  Uppföljning av CPAP-behandling via telemedicin, där man fjärravläser patienters andningsapparatur, kan ge bättre behandlingsresultat hos patienter med sömnapné. Det visar en studie som jämfört med resultaten av vanliga mottagningsbesök.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera