1. 3 maj 2024

  Jobbresor kan innebära risker för hantverkare och vårdpersonal

  Trötthet, stress, värk, bristfälliga cyklar och lösa föremål i bilar. En ny forskningsstudie har granskat arbetsmiljö och säkerhet när hantverkare och omsorgspersonal reser i tjänsten.

 2. 19 december 2023

  Ofrivillig ensamhet går att bryta

  Ofrivillig ensamhet påverkar hälsan, och kan kännas extra svår vid stora högtider som jul. Forskarna skiljer på social och emotionell ensamhet. Båda kan brytas, men på lite olika sätt.

 3. 26 juni 2023

  Nervceller bakom negativa känslor identifierade

  Vilka biologiska mekanismer styr negativa känslor? Forskare har hittat ledtrådar genom att studera nervceller som framkallar långvarig stress hos möss.

 4. 15 juni 2023

  Så laddar du för återhämtning under semestern

  Före sommarledigheten hopar sig ofta både arbetsuppgifter och fritidsaktiviteter. Så hur går vi från hög stress till semestervila? Psykologiforskaren Hanna Malmberg Gavelin ger sina bästa tips.

 5. 14 juni 2023

  Ökad stress bland studenter under pandemin

  Coronautbrottet ledde till oro och sämre livskvalitet för universitetsstudenter. Situationen var extra tuff för dem som startade sina studier i början av pandemin.

 6. Närbild på nyfödd som ligger och sover.
  25 april 2023

  Många utmattade i kvinno- och nyföddhetsvården under pandemin 

  Utmattning, ett tidigt tecken på utbrändhet, rapporterades under pandemin av nästan en femtedel av tillfrågad personal inom kvinno- och nyföddhetsvård. Det framgår av en studie från Göteborgs universitet.

 7. 30 mars 2023

  Tipsen som ska få unga chefer att må bättre

  Unga chefer är engagerade och ambitiösa, men många mår sämre än sina äldre kollegor. Det visar forskning som resulterat i en guide – med tips för att stötta unga ledare och förebygga psykisk ohälsa.

 8. Två kvinnliga studenter framför dator
  23 februari 2023

  Plugga i par minskar klyftor mellan studenter

  Internationella studenter kan lätt hamna utanför gemenskapen. Men om studenter som inte känner varandra paras ihop kan trivsel och samarbeten bli bättre. Det visar en studie från Chalmers.

 9. 24 januari 2023

  ASMR – sinnliga ljud som får hjärnan att jubla

  Internetfenomenet ASMR har exploderat på Youtube. Men varför får en del behagliga kittlingar eller rysningar – det som ibland kallas ”hjärnorgasm” – av videoklippen med viskande röster och prasslande ljud? Flera förklaringar kan finnas, menar forskare.

 10. 16 januari 2023

  Utmattade kommunanställda vanligt i norra Sverige

  Var femte kommunanställd i glesbygd i norra Sverige upplever självskattat utmattningssyndrom. Långvarig stress, hälsoproblem och försämrat välbefinnande är delar av problemet.

 11. 11 januari 2023

  Spädbarnsmassage gynnar både förälder och barn

  Spädbarnsmassage stärker relationen mellan barn och förälder. Massagen minskar stress, lindrar smärta, motverkar gulsot och gör att spädbarnet följer sin viktkurva snabbare.

 12. 17 november 2022

  Tuff barndom bakom många sjukdomar

  Våld i familjen, en förälder som missbrukar – eller inga rena kläder, för små skor, inte tillräckligt med mat på bordet. Sådana barndomsupplevelser ökar risken för sjukdomar i vuxen ålder.

 13. 4 oktober 2022

  Tyngdtäcke ökar nivåerna av melatonin

  Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Däremot påverkas inte nivåerna av stresshormonet kortisol eller det stressmotverkande hormonet oxytocin. Det visar en studie på unga vuxna utförd av forskare vid Uppsala universitet.

 14. Ett gult löv utanpå en regnig fönsterruta
  19 september 2022

  Därför mår flyktingar dåligt – inte bara krigstrauman

  Det är lätt att tro att det är trauman från krig, konflikt och flykt som ger psykisk ohälsa hos asylsökande i Sverige. Men livet i Sverige bidrar också till att flyktingar mår dåligt, visar ny studie.

 15. ett par barfota fötter i skog
  12 augusti 2022

  Miljöer som får oss att må bra

  Vardagens krav kan tynga oss och göra att vi behöver återhämtning. Gröna ytor i städerna och naturupplevelser i skog och mark kan hjälpa till med det.

 16. 4 december 2020

  Ökad ensamhet och stress när gymnasieskolorna stängde

  Ensamhet, bristande motivation och stress. Det blev några effekter för sistaårseleverna när gymnasieskolorna övergick till distansundervisning i våras. Det framkommer i en ny studie genomförd av forskare vid Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera