1. Ett fat med kronärtskockor lagade efter ett recept av Cajsa Warg.
    31 maj 2022

    Vad gjorde Cajsa Warg så populär?

    Cajsa Wargs kokbok gjorde succé på 1700-talet. Men vad berodde framgången på? Ulrica Söderlind, lektor i måltids- och restaurangvetenskap, har studerat Cajsa Wargs kokbok och tre andra kokböcker från samma tid.

  2. 19 maj 2022

    Stärkta bevis för att havre är säkert i glutenfri kost

    Nu har forskarna sorterat alla 80 000 gener rätt, hela havrets genom är kartlagt, och med detta ökar möjligheterna att få ett ännu nyttigare havre.

  3. 10 maj 2022

    Vad krävs för att fler ska välja vegoburgare?

    Fler köttätare kan tänka sig en vegetarisk burgare om den är billigare än hamburgaren. Laboratorietillverkat kött väljs dock bort av många, även om burgaren skulle vara gratis.

  4. 20 april 2022

    Så upplever patienter måltider i livets slutskede

    Mat och hunger får inte samma innebörd i livets slutskede. Maten smakar inte som förr och många får svårt att äta. Måltiderna blir därför snarare en källa till oro och stress än till glädje och samvaro för både patienter och anhöriga.  

  5. 25 mars 2022

    Så kan hälsan förbättras i utsatta områden

    Socialt stöd och delaktighet är avgörande faktorer för att förbättra hälsan hos befolkningen i socialt utsatta områden. Det visar en ny avhandling som utvärderat aktiviteter inom ett hälsofrämjande forskningsprogram i Malmöstadsdelen Lindängen.

  6. 9 mars 2022

    Krångliga regler hindrar hobbyodling till havs

    Intresset för småskalig odling av musslor och alger är stort. Men för att underlätta odlingen krävs enklare tillståndsprocesser. Det visar utvärderingen av ett pilotförsök med marina kolonilotter.

  7. 9 mars 2022

    Bättre metoder behövs för att förstå sockrets effekter på kroppen

    Mindre än tio procent av energin från mat bör komma från tillsatt socker, enligt nuvarande nordiska näringsrekommendationer. För vuxna motsvarar det ungefär 50 - 75 gram tillsatt socker per dag och en burk läsk innehåller cirka 30 gram socker.

  8. 28 februari 2022

    Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater

    Otillräcklig kunskap om idrottsnutrition gör att många idrottare inte får i sig tillräckligt med energi. En färsk studie bland kvinnliga uthållighetsidrottare med symptom på energibrist, visar att ett för litet kolhydratintag är ett utbrett problem.

  9. 22 februari 2022

    Fett och socker försämrade minnet hos möss

    Att möss som äter mycket fett och socker får sämre minne har visserligen varit känt tidigare. Det forskare från Lunds universitet nu har kunnat visa är att påverkan på hjärnan inte är bestående. När mössen ändrade sin diet återställdes minnesfunktionerna.

  10. 18 februari 2022

    ”Ultraprocessad mat klassificeras felaktigt”

    Naturell yoghurt är ”minimalt processad” enligt den så kallade NOVA-klassificeringen. Men i själva verket är den hårt bearbetad av industrin. Sötad yoghurt klassas däremot som ”ultraprocessad” trots att skillnaden processtekniskt är liten. 

  11. 20 januari 2022

    Sluta banta, ät rätt i stället 

    Hälften av den svenska befolkningen är överviktig. Många har provat allt – som LCHF, 5:2, eller att räkna kalorier. Att sluta banta i onödan kan vara en lösning. Liksom att växla mellan fasta och normalt ätande.

  12. 12 januari 2022

    Bär och baljväxter kan halvera risken för åderförfettning

    En växtbaserad kost bestående av bland annat lingon, bönor och bönfibrer kan minska åderförfettningen med hälften och har dessutom en positiv påverkan på tarmfloran. 

  13. Janssons frestelse
    22 december 2021

    Ansjovis, sardin eller sardell? – professorn reder ut begreppen

    Ansjovishyllan gapar tom i matbutiken och julfriden är hotad när Janssons frestelse står utan den salta fisken. Men varför är den slut när vi behöver den som mest? Och vad är ansjovis egentligen? Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi, reder ut begreppen.

  14. 17 december 2021

    Kost vid IBS spelar mindre roll än väntat

    Ett högt intag av gluten leder oftast inte till ökade IBS-symptom, visar en studie från Chalmers och Uppsala universitet. Tarmbesvären förvärras dock av en viss typ av kolhydrater, så kallade fodmaps, men effekten var mindre än förväntat.

  15. 14 december 2021

    Gen påverkar förmågan att bryta ner bröd

    Äta mycket bröd - kan det vara en riskfaktor för typ 2-diabetes? Ja kanske om om du har vissa varianter av en gen som kallas AMY1, som har betydelse för hur våra kroppar tar hand om stärkelserik mat.

  16. 9 december 2021

    Pepparkakan går tillbaka till framtiden

    Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera