1. placeholder bild.
    30 januari 2014

    Antioxidanter i kosten kan förvärra cancersjukdom

    Forskare vid Sahlgrenska akademin visar i en studie att möss med lungcancer som äter antioxidanter får fler och aggressivare tumörer och därför dör snabbare. Resultaten, som publiceras i Science Translational Medicine, bekräftas i försök med...

  2. placeholder bild.
    29 januari 2014

    Bristfällig frukost hos unga kan kopplas till metabolt syndrom i vuxen ålder

    Det sägs ofta att frukosten är viktig för vår hälsa. En studie från Umeå universitet stödjer detta påstående. I studien hade ungdomar som åt en bristfällig frukost en högre förekomst av det metabola syndromet 27 år...

  3. placeholder bild.
    27 januari 2014

    Nordisk kost och grötfrukost kan motverka hjärt-kärlrisk

    Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den...

  4. placeholder bild.
    4 december 2013

    Omega-3 i kosttillskott passerar blodhjärnbarriären

    Forskning från Karolinska Institutet stärker bevisen för att omega-3 kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att omega-3-fettsyror som kosttillskott kan överföras till hjärnan över den så kallade...

  5. placeholder bild.
    28 november 2013

    Medelhavskost utan frukost bäst för diabetiker

    För personer med diabetes är det mer gynnsamt med en enda stor måltid än flera mindre utspridda över dagen. Så tolkas resultaten av en koststudie vid Linköpings universitet.

  6. placeholder bild.
    31 oktober 2013

    Högproteinkost och målstids­ersättning kan minska viktrekyl

    Forskning visar att det finns flera fungerande strategier för den som vill undvika att gå upp i vikt igen efter en ordentlig viktminskning. Läkemedel mot fetma, måltidsersättningar och högproteinkost kan hjälpa till att behålla den lägre vikten,...

  7. placeholder bild.
    16 september 2013

    Kostbehandling minskar magproblemen för personer med diabetes

    Många patienter med diabetes har en fördröjd magsäckstömning vilket ger symtom som illamående, kräkningar och aptitlöshet. En avhandling vid Sahlgrenska akademin visar att en kost bestående av mat som lätt faller sönder till små...

  8. placeholder bild.
    28 maj 2013

    Hälsosam nordisk kost gav förbättrade blodfetter

    Hälsosam nordisk kost kan förbättra blodfetterna och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en studie som Lunds universitet deltagit i. Dessutom minskade halten av en så kallad inflammationsfaktor som är förknippad med...

  9. placeholder bild.
    21 maj 2013

    Kostfiber i cikoria bra för tarmfloran

    Cikorian är en smaklig och utmärkt fiberkälla för både grisar och kycklingar. Inblandning av cikoriablad i fodret förändrar mag-tarmflorans sammansättning och gynnar hälsofrämjande mikroorganismer, utan nämnvärd negativ inverkan på...

  10. placeholder bild.
    27 juli 2011

    Ny studie visar samband mellan kost och skolbetyg

    Ungdomar som äter mat med mycket folat lyckas bättre i skolan. Det visar en svensk studie som publicerats i den ansedda tidskriften Pediatrics. Forskningen leds av Torbjörn Nilsson, professor i biomedicin vid Örebro universitet och överläkare vid...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera