Kost
-
Antioxidanter i kosten kan förvärra cancersjukdom
Forskare vid Sahlgrenska akademin visar i en studie att möss med lungcancer som äter antioxidanter får fler och aggressivare tumörer och därför dör snabbare. Resultaten, som publiceras i Science Translational Medicine, bekräftas i försök med...
-
Bristfällig frukost hos unga kan kopplas till metabolt syndrom i vuxen ålder
Det sägs ofta att frukosten är viktig för vår hälsa. En studie från Umeå universitet stödjer detta påstående. I studien hade ungdomar som åt en bristfällig frukost en högre förekomst av det metabola syndromet 27 år...
-
Nordisk kost och grötfrukost kan motverka hjärt-kärlrisk
Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den...
-
Omega-3 i kosttillskott passerar blodhjärnbarriären
Forskning från Karolinska Institutet stärker bevisen för att omega-3 kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att omega-3-fettsyror som kosttillskott kan överföras till hjärnan över den så kallade...
-
Medelhavskost utan frukost bäst för diabetiker
För personer med diabetes är det mer gynnsamt med en enda stor måltid än flera mindre utspridda över dagen. Så tolkas resultaten av en koststudie vid Linköpings universitet.
-
Högproteinkost och målstidsersättning kan minska viktrekyl
Forskning visar att det finns flera fungerande strategier för den som vill undvika att gå upp i vikt igen efter en ordentlig viktminskning. Läkemedel mot fetma, måltidsersättningar och högproteinkost kan hjälpa till att behålla den lägre vikten,...
-
Kostbehandling minskar magproblemen för personer med diabetes
Många patienter med diabetes har en fördröjd magsäckstömning vilket ger symtom som illamående, kräkningar och aptitlöshet. En avhandling vid Sahlgrenska akademin visar att en kost bestående av mat som lätt faller sönder till små...
-
Hälsosam nordisk kost gav förbättrade blodfetter
Hälsosam nordisk kost kan förbättra blodfetterna och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en studie som Lunds universitet deltagit i. Dessutom minskade halten av en så kallad inflammationsfaktor som är förknippad med...
-
Kostfiber i cikoria bra för tarmfloran
Cikorian är en smaklig och utmärkt fiberkälla för både grisar och kycklingar. Inblandning av cikoriablad i fodret förändrar mag-tarmflorans sammansättning och gynnar hälsofrämjande mikroorganismer, utan nämnvärd negativ inverkan på...
-
Ny studie visar samband mellan kost och skolbetyg
Ungdomar som äter mat med mycket folat lyckas bättre i skolan. Det visar en svensk studie som publicerats i den ansedda tidskriften Pediatrics. Forskningen leds av Torbjörn Nilsson, professor i biomedicin vid Örebro universitet och överläkare vid...