Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 juli 2011

Ny studie visar samband mellan kost och skolbetyg

Ungdomar som äter mat med mycket folat lyckas bättre i skolan. Det visar en svensk studie som publicerats i den ansedda tidskriften Pediatrics. Forskningen leds av Torbjörn Nilsson, professor i biomedicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

–  Det här betyder att maten och måltidskulturen i skolan kan spela en lika viktig roll för resultatet som de olika organisations- och driftsformer som skoldebatten oftast fokuserar på, säger Torbjörn Nilsson.

Forskarna jämförde bland annat intaget av folat (den naturliga motsvarigheten till folsyra) och skolbetyg hos 386 svenska 15-åringar. Sambandet mellan ett högt intag av folat och höga betyg var tydligt även efter att andra faktorer, som exempelvis social och ekonomisk bakgrund, vägts in.
– Hjärnan och de kognitiva förmågorna  fortsätter att utvecklas under tonåren, men ingen tidigare studie har undersökt om intaget av folat påverkar studieförmågan hos ungdomar.

Forskarna kan dock i dagsläget inte dra några slutsatser om vilka färdigheter som påverkas mest av folat.

– Det finns många faktorer som inverkar på resultaten i skolan, som exempelvis minne, uppmärksamhet, språklig förmåga. Men det krävs en helt annan typ av studier för att kunna definiera exakt vilka mekanismer det handlar om, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.

Mest folat finns i grönsaker, frukt och bär, juice och fullkornsbröd, lever och bönor, men även andra livsmedel innehåller mindre mängder.

– De ungdomar som åt mycket grönsaker och frukt hade ett högre intag av folater. Men huvudkällan för folat var olika mejeriprodukter, helt enkelt eftersom ungdomarna konsumerade så stora mängder av dessa och så jämförelsevis lite av goda folatkällor, berättar Agneta Yngve, professor i nutrition och hälsokommunikation vid Högskolan i Akershus och docent och gruppledare vid Karolinska Institutet, en av forskarna bakom studien.

Resultaten av studien visar, enligt forskarna, hur viktigt det är med bra skolmat och goda matvanor i hemmet för att ge ungdomar en bra start i livet. Deras förhoppning är att folatens betydelse ska tydliggöras i de råd och rekommendationer runt kost som ges till både föräldrar och skola.

För mer information, kontakta Anita Hurtig-Wennlöf, 070-264 61 67.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera