1. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
  10 januari 2024

  Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

  Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer, menar forskaren och läkaren Piotr...

 2. Modell av ett hjärta
  9 augusti 2023

  Tarmbakterier kopplas till åderförkalkning

  Forskare har upptäckt ett samband mellan vissa tarmbakterier och plack i kranskärlen. Placken är en viktig orsak till åderförkalkning och hjärtinfarkt.

 3. 31 maj 2023

  Rökning kan öka risken för inflammatorisk tarmsjukdom

  Risken för rökare att drabbas av ulcerös kolit ökar på samma sätt som för andra inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

 4. kvinnor, sedda bakifrån, i stadsmiljö. Båda har rött hår.
  29 maj 2023

  Problem i underlivet mycket vanligt hos kvinnor som äter penicillin

  Var fjärde kvinna som tar penicillin vid halsfluss får flytningar och klåda i underlivet, visar en ny avhandling. Besvären kan vara tecken på svamp vilket i sin tur kan orsaka ett stort lidande. – Det är inte tidigare beskrivet att det är så här vanligt, säger läkaren och forskaren...

 5. En tallrik full av buffémat, hållen av hand med buffébord i bakgrunden.
  17 april 2023

  Forskare förvånade efter nya rön om tarmfloran

  Tarmfloran påverkas av defensiner, ett slags försvarsmolekyler. Men maten påverkar betydligt mer, enligt en ny musstudie. Och resultaten i studien förvånade forskarna.

 6. Majskolv i odlingsfält
  24 januari 2023

  Gel från majsfibrer kan skydda tjocktarmen

  Livsmedel som går till spillo kan komma till nytta för vår hälsa, visar en studie från KTH. Forskare har nämligen uppfunnit en majsbaserad gel, som skulle kunna ingå i mat och skydda tjocktarmen mot inflammationer.

 7. Gula, vita och blå akvariefiskar, blå bakgrund
  13 december 2022

  Så kan nanomaterial påverka immunförsvaret i tarmen

  Nanomaterialet grafenoxid används i bland annat elektronik. Och materialet kan påverka immunförsvaret, indirekt via bakterier i tarmen, enligt en ny KI-studie av zebrafiskar.

 8. 22 november 2022

  Tandlossning kopplas till tarmsjukdom

  Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit har en ökad risk för tandlossning – som i sin tur kan förvärra tarmproblemen. Det visar ett forskningsprojekt.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera