1. placeholder bild.
    23 september 2015

    Rätt kost och styrketräning bromsar förlust av muskler

    En låggradig, kronisk inflammation kan ligga till grund för att vi med åldern förlorar våra muskler. Men utvecklingen går att vända med rätt kost och styrketräning. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of Applied Physiology.

  2. placeholder bild.
    15 september 2015

    ​Gravida kvinnor och barnmorskor möts inte vid kostrådgivning

    Barnmorskor och gravida kvinnor har svårt att mötas vid kostrådgivning. Barnmorskorna fokuserar på att förmedla Livsmedelsverkets kostrekommendationer medan gravida kvinnor bekymrar sig över hur de ska tolka och tillämpa råden i vardagen. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

  3. placeholder bild.
    28 augusti 2015

    Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost

    Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En studie från Göteborgs universitet,...

  4. placeholder bild.
    26 januari 2015

    Kostundersökningsmetoder kan visa fel energiintag bland unga

    Kostundersökningsmetoder behöver utvecklas för att förbättra deras tillförlitlighet och användarvänlighet. En avhandling från Umeå universitet visar att metoder som använder nya tillvägagångssätt och tekniker, såsom digitalkameror och smartphones, inte löser problemet med att ungas...

  5. placeholder bild.
    17 november 2014

    Vegetarisk kost skadar arvsmassan mindre

    En vegetarisk diet ger lägre nivåer av skador på arvsmassan jämfört med en diet som också innehåller kött och fisk. Det visar en studie av forskare vid Stockholms universitet som nu publicerats i tidskriften European Journal of Nutrition.

  6. placeholder bild.
    10 november 2014

    Stenålderskost ger positiva hälsoeffekter efter klimakteriet

    Paleolitisk diet, även kallad stenålderskost, till kvinnor efter klimakteriet kan ge kraftfullt positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, men även på blodfetter och inlagring av fett i levern. De positiva hälsoeffekterna är dock inte enbart kopplade till stenålderskosten.

  7. placeholder bild.
    5 november 2014

    Nyttan av kosttillägg till undernärda äldre är oklart

    Det är oklart om kosttillägg till de äldsta gör nytta visar SBU i en rapport. På området finns det forskning men bara några få studier om de allra äldsta och sköra. Enstaka studier tyder dock på att kosttillägg kan förbättra styrkan i handen och öka kroppsvikten något − men...

  8. placeholder bild.
    2 oktober 2014

    Bakslag för förebyggande kostråd mot glutenintolerans hos högriskbarn

    Barn som har hög risk att drabbas av glutenintolerans får inte minskad risk att utveckla sjukdomen, trots förebyggande behandling med små doser gluten när de är fyra till sex månader gamla. Detta enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

  9. placeholder bild.
    10 juni 2014

    Barn som äter medelhavskost har mindre risk för övervikt

    Barn som baserar sin kost på medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma. Det visar en internationell studie i åtta länder som leds från Sahlgrenska akademin.

  10. placeholder bild.
    4 juni 2014

    Koststudie: små förändringar gav stor effekt

    Följ kostråden, men ta för vana att lägga till lite baljväxter och korn varje dag - och du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med elva procent. Det visar en omfattande koststudie från Lunds universitet.

  11. placeholder bild.
    5 mars 2014

    Nyttig kost kan minska risken att föda i förtid

    En kost baserad på frukt och grönsaker, viss fisk samt fullkornsprodukter tycks minska risken att föda för tidigt. Det visar en nordisk studie som analyserat data från 66 000 gravida norska kvinnor och som publiceras i British Medical Journal.

  12. placeholder bild.
    30 januari 2014

    Antioxidanter i kosten kan förvärra cancersjukdom

    Forskare vid Sahlgrenska akademin visar i en studie att möss med lungcancer som äter antioxidanter får fler och aggressivare tumörer och därför dör snabbare. Resultaten, som publiceras i Science Translational Medicine, bekräftas i försök med lungcancerceller från människor.

  13. placeholder bild.
    29 januari 2014

    Bristfällig frukost hos unga kan kopplas till metabolt syndrom i vuxen ålder

    Det sägs ofta att frukosten är viktig för vår hälsa. En studie från Umeå universitet stödjer detta påstående. I studien hade ungdomar som åt en bristfällig frukost en högre förekomst av det metabola syndromet 27 år senare, jämfört med de som åt en mer fullvärdig frukost.

  14. placeholder bild.
    27 januari 2014

    Nordisk kost och grötfrukost kan motverka hjärt-kärlrisk

    Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den förbättrade fettkvaliteten i den nordiska...

  15. placeholder bild.
    4 december 2013

    Omega-3 i kosttillskott passerar blodhjärnbarriären

    Forskning från Karolinska Institutet stärker bevisen för att omega-3 kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att omega-3-fettsyror som kosttillskott kan överföras till hjärnan över den så kallade blodhjärnbarriären med effekt på kända markörer...

  16. placeholder bild.
    28 november 2013

    Medelhavskost utan frukost bäst för diabetiker

    För personer med diabetes är det mer gynnsamt med en enda stor måltid än flera mindre utspridda över dagen. Så tolkas resultaten av en koststudie vid Linköpings universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera