1. Ett fat med kronärtskockor lagade efter ett recept av Cajsa Warg.
    31 maj 2022

    Vad gjorde Cajsa Warg så populär?

    Cajsa Wargs kokbok gjorde succé på 1700-talet. Men vad berodde framgången på? Ulrica Söderlind, lektor i måltids- och restaurangvetenskap, har studerat Cajsa Wargs kokbok och tre andra kokböcker från samma tid.

  2. 19 maj 2022

    Stärkta bevis för att havre är säkert i glutenfri kost

    Nu har forskarna sorterat alla 80 000 gener rätt, hela havrets genom är kartlagt, och med detta ökar möjligheterna att få ett ännu nyttigare havre.

  3. 10 maj 2022

    Vad krävs för att fler ska välja vegoburgare?

    Fler köttätare kan tänka sig en vegetarisk burgare om den är billigare än hamburgaren. Laboratorietillverkat kött väljs dock bort av många, även om burgaren skulle vara gratis.

  4. 20 april 2022

    Så upplever patienter måltider i livets slutskede

    Mat och hunger får inte samma innebörd i livets slutskede. Maten smakar inte som förr och många får svårt att äta. Måltiderna blir därför snarare en källa till oro och stress än till glädje och samvaro för både patienter och anhöriga.  

  5. 25 mars 2022

    Så kan hälsan förbättras i utsatta områden

    Socialt stöd och delaktighet är avgörande faktorer för att förbättra hälsan hos befolkningen i socialt utsatta områden. Det visar en ny avhandling som utvärderat aktiviteter inom ett hälsofrämjande forskningsprogram i Malmöstadsdelen Lindängen.

  6. 9 mars 2022

    Krångliga regler hindrar hobbyodling till havs

    Intresset för småskalig odling av musslor och alger är stort. Men för att underlätta odlingen krävs enklare tillståndsprocesser. Det visar utvärderingen av ett pilotförsök med marina kolonilotter.

  7. 9 mars 2022

    Bättre metoder behövs för att förstå sockrets effekter på kroppen

    Mindre än tio procent av energin från mat bör komma från tillsatt socker, enligt nuvarande nordiska näringsrekommendationer. För vuxna motsvarar det ungefär 50 - 75 gram tillsatt socker per dag och en burk läsk innehåller cirka 30 gram socker.

  8. 28 februari 2022

    Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater

    Otillräcklig kunskap om idrottsnutrition gör att många idrottare inte får i sig tillräckligt med energi. En färsk studie bland kvinnliga uthållighetsidrottare med symptom på energibrist, visar att ett för litet kolhydratintag är ett utbrett problem.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera